Tikvice su ljetno povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama širom svijeta. Sve vrste bundeva orginalno potječu iz Amerike, ali najomiljenija vrsta tivica razvijena je u Italiji početkom 20. stoljeća. Povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina i kombinirati s raznim namirnicama. Mogu se peći, pohati, pripremati na roštilju, puniti raznim nadjevima ili koristiti u jelima poput ratatouillea, musaka i pizza.
Sezona tikvica traje od lipnja do kolovoza, ali ovo ukusno povrće može se naći na jelovniku tijekom cijele godine.
1. Višak vode
Za što bolji okus jela bilo bi dobro maknuti višak vode iz tikvica. Kada ih narežete, posipajte tikvice s pola žličice soli i pustite da stoje pola sata prije kuhanja. Nježno protresite ili skinite višak vode s papirnatim kuhinjskim ubrusima. Ako želite maknuti više tekućine dodajte još soli, ali pazite da vam jelo ne bude preslano.
2. Manje je bolje
Tikvice se mogu naći u različitim veličinama, međutim manje, mlađe tikvice imaju bolji okus i nisu toliko vlaknaste. Odaberite one oko 12 cm duljine sa što sjajnijom i neoštećenom korom.
3. Malo kalorija
Ako želite odlično izgledati u kupaćem kostimu, jedite tikvice. Jedna šalica tikvica sadrži 30 kalorija. To je 40 do 50% manje nego jednaka količina zelenog povrća poput brokule ili prokulica. Tikvice su odličan antioksidans, dobar su izvor mangana, vitamina C i beta karotena. Mogu se jesti sirove u salati.
4. Tikvice trebaju pčele
Kako se tikvice oprašuju prirodnim putem, potrebne su nam pčele. Na područjima gdje se koristi puno pesticida često dolazi do sušenja biljke zbog nedovoljnog broja peludi na ženskom cvijetu. Ukoliko uzgajate svoje tikvice, a pitate se zašto vam nisu dovoljno rodile, od pomoći može biti ručno oprašivanje cvijeta. Koliko god ovo smiješno zvučalo, dovoljno je uzeti muški cvijet i njime oprašiti ženski.
5. Špageti od tikvica
Zdravo i zabavno, napravite špagete od tikvica. Odlična alternativa tjestenini, ali i nešto novo i bez glutena u vašoj prehrani. Pomoću rezača za povrće narežite tikvice u obliku špageta. Ovakve špagete možete kombinirati s umacima koje ste radili uz tjesteninu. Ako želite špagete možete skuhati u slanoj vodi te nakon toga preliti umakom ili dodati malo soli, maslinovo ulje te pustiti da se marinira i onda pomiješati s umakom.