Recepti 27. srpnja 2024.

Jedna bolja od druge - 2 verzije punjenih tikvica

Punjene tikvice
Vege i mesne punjene tikvice
foto: Shutterstock
Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!

Punjene tikvice obožavamo i u njima uživamo cijelo ljeto (ma priznajemo, pripremimo ih koji put i tijekom godine, ali tada nam nisu baš tako ukusne kao ljeti), a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne!

Donosimo ti recepte za 2 varijante, jednu s gomilom sira i jednu mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, kupiš fine domaće sezonske tikvice, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!

Možda vas zanima... Sezona tikvica: Kako odabrati najukusnije i najkvalitetnije? Špajza

 | Author: Shutterstock Bezmesna varijanta punjenih tikvica foto: Shutterstock

Tikvice punjene prosom i sirom

U ovom vegetarijanskom jelu tikvice su punjene prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!

Ne gasi ekran dok kuham

Tikvice punjene prosom i sirom
18 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Proso 100 g
  • Povrtni temeljac 400 ml
  • Tikvice 3 kom
  • Svježi sir 3 žlica
  • Feta sir 75 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Mladi luk 2 kom
  • Timijan 0,25 svežanj
  • Jaje 1 kom
  • Paški sir 50 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.


  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.


  3. Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica.


  4. Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.


  5. Ohlađeni proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.


  6. Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom i peci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.


  7. Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.


Punjene tikvice | Author: Thinkstock Tikvice punjene mljevenim mesom foto: Thinkstock

Tikvice punjene mljevenim mesom

Ako si više voliš klasične, mesne varijante, imamo odličan recept za tebe! Slobodno uz mozzarellu upotrijebi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.

Ne gasi ekran dok kuham

Tikvice punjene mljevenim mesom
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tikvice 4 kom
  • Bosiljak 0,25 žličica
  • Origano 0,25 žličica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Mljeveno meso - miješano 400 g
  • Pelati iz konzerve 400 g
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 1 žličica
  • Mozzarella 0,75 šalica
  • Listići svježeg peršina 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.


  2. Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.


  3. Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazi da ne dođeš skroz do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.


  4. Tikvice posoli i popapri.


  5. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.


  6. Dodaj mljeveno meso i luk i dinstaj. Dodaj sitno nasjeckani ili mljeveni češnjak pa opet malo dinstaj. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.


  7. Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.


  8. Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.


  9. Pospi nasjeckanim peršinom, pa posluži.


Nikad dosta tikvica ni recepata s njima...

čips od tikvica Možda vas zanima... Čips od tikvica idealna je ljetna grickalica Recepti špageti od tikvica Možda vas zanima... Isprobaj ovaj recept za najfinije špagete od tikvica Recepti tikvice, jela s tikvicama Možda vas zanima... SLASNO, SLASNIJE... Top 11 prefinih jela s tikvicama! Recepti Složenac s tikvicama i puno, puno sira Možda vas zanima... Ove sezonske složence moraš isprobati! Recepti

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.