Recepti 27. srpnja 2024.

Jedna bolja od druge - 2 verzije punjenih tikvica

Punjene tikvice
Vege i mesne punjene tikvice
foto: Shutterstock
Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!

Punjene tikvice obožavamo i u njima uživamo cijelo ljeto (ma priznajemo, pripremimo ih koji put i tijekom godine, ali tada nam nisu baš tako ukusne kao ljeti), a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne!

Donosimo ti recepte za 2 varijante, jednu s gomilom sira i jednu mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, kupiš fine domaće sezonske tikvice, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!

Možda vas zanima... Sezona tikvica: Kako odabrati najukusnije i najkvalitetnije? Špajza

 | Author: Shutterstock Bezmesna varijanta punjenih tikvica foto: Shutterstock

Tikvice punjene prosom i sirom

U ovom vegetarijanskom jelu tikvice su punjene prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!

Ne gasi ekran dok kuham

Tikvice punjene prosom i sirom
18 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Proso 100 g
  • Povrtni temeljac 400 ml
  • Tikvice 3 kom
  • Svježi sir 3 žlica
  • Feta sir 75 g
  • Češnjak 2 režanj
  • Mladi luk 2 kom
  • Timijan 0,25 svežanj
  • Jaje 1 kom
  • Paški sir 50 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.


  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.


  3. Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica.


  4. Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.


  5. Ohlađeni proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.


  6. Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom i peci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.


  7. Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.


Punjene tikvice | Author: Thinkstock Tikvice punjene mljevenim mesom foto: Thinkstock

Tikvice punjene mljevenim mesom

Ako si više voliš klasične, mesne varijante, imamo odličan recept za tebe! Slobodno uz mozzarellu upotrijebi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.

Ne gasi ekran dok kuham

Tikvice punjene mljevenim mesom
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tikvice 4 kom
  • Bosiljak 0,25 žličica
  • Origano 0,25 žličica
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Mljeveno meso - miješano 400 g
  • Pelati iz konzerve 400 g
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 1 žličica
  • Mozzarella 0,75 šalica
  • Listići svježeg peršina 1 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.


  2. Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.


  3. Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazi da ne dođeš skroz do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.


  4. Tikvice posoli i popapri.


  5. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.


  6. Dodaj mljeveno meso i luk i dinstaj. Dodaj sitno nasjeckani ili mljeveni češnjak pa opet malo dinstaj. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.


  7. Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.


  8. Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.


  9. Pospi nasjeckanim peršinom, pa posluži.


Nikad dosta tikvica ni recepata s njima...

Možda vas zanima... Čips od tikvica - idealna ljetna grickalica Recepti Špageti od tikvica s pestom Možda vas zanima... ŠPAGETI OD TIKVICA: Kako ih pripremiti? Recepti tikvice, jela s tikvicama Možda vas zanima... SLASNA SEZONA Top 10 prefinih jela s tikvicama! Recepti Složenac s tikvicama i puno, puno sira Možda vas zanima... Ove sezonske složence moraš isprobati! Recepti

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.