U punjenim tikvicama uživamo cijelo ljeto, a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne! Donosimo ti recepte za dvije varijante, s gomilom sira te mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!
Punjene tikvice s prosom i sirom
U ovom vegetarijanskom jelu tikvice su punjene prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!
Sastojci:
- 100 g prosa
- 400 ml povrtnog temeljca
- 3 srednje tikvice
- 3 žlice svježeg sira
- 75 g feta sira
- 2 velika režnja češnjaka
- 2 mlada luka
- 3 grančice timijana ili veliki prstohvat suhog timijana
- 1 jaje
- 50 g svježe naribanog tvrdog sira
- sitna morska sol i papar
Postupak:
- Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica.
- Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.
- Ohlađeni proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.
- Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom i peci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
- Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.
Tikvice punjene mljevenim mesom
Ako si ljubitelj klasične, mesne varijante, imamo odličan recept za tebe! Slobodno uz mozzarellu upotrijebi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 1/2 žličice miksa talijanskih začina
- sol i papar po ukusu
- 2 žličice maslinovog ulja
- 400 g mljevenog mesa
- 400 g pelata
- 1 luk, nasjeckan
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- 3/4 šalice mozzarelle
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.
- Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.
- Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.
- Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji.
- Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.
- Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.
- Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.
- Pospi peršinom, pa posluži.