Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!
Punjene tikviceobožavamo i u njimauživamo cijelo ljeto (ma priznajemo, pripremimo ih koji put i tijekom godine, ali tada nam nisu baš tako ukusne kao ljeti),a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne!
Donosimo ti recepte za 2 varijante, jednu s gomilom sira i jednu mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, kupiš fine domaće sezonske tikvice, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!
U ovom vegetarijanskom jelu tikvice su punjene prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!
Ne gasi ekran dok kuham
Tikvice punjene prosom i sirom
18 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Proso
100
g
Povrtni temeljac
400
ml
Tikvice
3
kom
Svježi sir
3
žlica
Feta sir
75
g
Češnjak
2
režanj
Mladi luk
2
kom
Timijan
0,25
svežanj
Jaje
1
kom
Paški sir
50
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica.
Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.
Ohlađeni proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.
Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom ipeci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.
Tikvice punjene mljevenim mesom
foto: Thinkstock
Tikvice punjene mljevenim mesom
Ako si više voliš klasične, mesne varijante, imamo odličan recept za tebe! Slobodno uz mozzarellu upotrijebi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.
Ne gasi ekran dok kuham
Tikvice punjene mljevenim mesom
20 MIN
pripreme
55 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tikvice
4
kom
Bosiljak
0,25
žličica
Origano
0,25
žličica
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Maslinovo ulje
2
žlica
Mljeveno meso - miješano
400
g
Pelati iz konzerve
400
g
Luk
1
kom
Češnjak
1
žličica
Mozzarella
0,75
šalica
Listići svježeg peršina
1
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.
Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.
Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazi da ne dođeš skroz do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.
Tikvice posoli i popapri.
Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodaj mljeveno meso i luk i dinstaj. Dodaj sitno nasjeckani ili mljeveni češnjak pa opet malo dinstaj. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.
Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.
Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.