Recepti 02. kolovoza 2021.

Isprobaj dvije neodoljive verzije punjenih tikvica

Shutterstock ; Vege i mesne punjene tikvice
gastro postao gastro.24sata.hr
Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!

U punjenim tikvicama uživamo cijelo ljeto, a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne! Donosimo ti recepte za dvije varijante, s gomilom sira te mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!

 

Možda vas zanima... Sezona takvica: Kako odabrati najukusnije i najkvalitetnije? Špajza

 

Punjene tikvice s prosom i sirom

Vegetarijanske punjene tikvice punjene su prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!

Sastojci:

  •     100 g prosa
  •     400 ml povrtnog temeljca
  •     3 srednje tikvice
  •     3 žlice svježeg sira
  •     75 g feta sira
  •     2 velika režnja češnjaka
  •     2 mlada luka
  •     3 grančice timijana ili veliki prstohvat suhog timijana
  •     1 jaje
  •     50 g svježe naribanog tvrdog sira
  •     sitna morska sol i papar

 | Author: Shutterstock Tikvice punjene prosom, Shutterstock

Priprema:

  1. Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.
  2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  3. Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako bi oblikovali brodove.
  4. Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.
  5. Ohlađeno proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.
  6. Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom i peci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Predlažemo 10 odličnih recepata s tikvicama! Recepti

 

Punjene tikvice s mesom s mljevenim mesom

Ako si ljubitelj klasične - mesne varijante, imamo odličan recept! Slobodno uz mozzarellu stavi i sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.

Sastojci:

  • 4 srednje tikvice
  • 1/2 žličice miksa talijanskih začina
  • sol i papar po ukusu
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 400 g mljevenog mesa
  • 400 g pelata
  • 1 luk, nasjeckan
  • 1 žličica mljevenog češnjaka
  • 3/4 šalice mozzarelle
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Punjene tikvice | Author: Thinkstock Punjene tikvice s mesom, Thinkstock

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje.
  2. Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.
  3. Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.
  4. Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji.
  5. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
  6. Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj. Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust.
  7. Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.
  8. Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.
  9. Pospi peršinom, pa posluži.
     

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Špageti od tikvica: Kako ih pripremiti i poslužiti? Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.