Sezona tikvica i službeno je otvorena! Zbog svog neutralnog okusa i podatne teksture, tikvice su odličan izbor za spremanje različitih slanih i slatkih jela. Na 100 grama, tikvica ima samo 17 kalorija što je još jedan od razloga zašto ju toliko volimo. Osim odličnog okusa, tikvice su i veoma zdrave. Iako sadrže čak 94% vode, u svom sastavu imaju pristojan popis vitamina i minerala.
U nastavku saznaj kako izabrati najkvalitetnije i najukusnije...
Sezona tikvica traje od lipnja do kolovoza, ali ovo ukusno povrće može se naći na jelovniku tijekom cijele godine. Na našim su tržnicama obično dostupne već od svibnja, a pri kupovini tikvica obrati pažnju na nekoliko stvari.
Sjajna i čista kora
Uvijek izaberi one s čvrstom, gotovo sjajnom korom. Izbjegavaj tikvice koju imaju oštećenu koru ili mrlje. Također, obrati pozornost na zvuk; ako kucneš o tikvicu, zvuk ne bi trebao biti "šuplji" - to je obično znak prestare tikvice.
Tikvice bi trebale biti čvrste na dodir. One koje su meke, najvjerojatnije su odavno iščupane iz zemlje i polako propadaju.
Veličina
Veličina tikvica također je važan kriterij pri odabiru tikvica. Iako tikvice dolaze u svim veličinama, nemoj izabrati one najveće - one su obično ubrane prekasno i velika je vjerojatnost da će iznutra biti mekane teksture nalik stiroporu.
Najukusnije će biti mlade tikvice, manje ili srednje veličine s tankom kožom i nježnom pulpom. Svježe tikvice idealne su za pripremu različitih salata, a ako se odlučiš na toplinsku obradu, vodi računa da ih ne prekuhaš.
Skladištenje
Tikvice moraš čuvati u hladnjaku, najbolje odvojene u papirnatim vrećicama. Prije pohranjivanja u hladnjak nemoj ih prati i izbjegavaj plastične vrećice, kako se vlaga ne bi nakupljala, a tikvice počele truliti. U hladnjaku mogu ostati do tjedan dana.
Ukoliko imaš višak tikvica koji nećeš stići pojesti, možeš ih i zamrznuti u komadima ili pak narezanim na kockice ili štapiće. Koju god metodu odabrala, povrće temeljito operi i osuši prije zamrzavanja.
Što kuhati s tikvicama?
U nastavku smo izdvojili nekoliko brzih i ukusnih recepata u kojima ćeš, sigurni smo, uživati!
Dobar tek!