Špajza 29. lipnja 2021.

Sezona tikvica: Kako odabrati najukusnije i najkvalitetnije?

Skladištenje i odabir tikvica foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve što trebaš znati o skladištenju i odabiru najboljih tikvica...

Sezona tikvica i službeno je otvorena! Zbog svog neutralnog okusa i podatne teksture, tikvice su odličan izbor za spremanje različitih slanih i slatkih jela. Na 100 grama, tikvica ima samo 17 kalorija što je još jedan od razloga zašto ju toliko volimo. Osim odličnog okusa, tikvice su i veoma zdrave. Iako sadrže čak 94% vode, u svom sastavu imaju pristojan popis vitamina i minerala. 

U nastavku saznaj kako izabrati najkvalitetnije i najukusnije...

Sezona tikvica traje od lipnja do kolovoza, ali ovo ukusno povrće može se naći na jelovniku tijekom cijele godine. Na našim su tržnicama obično dostupne već od svibnja, a pri kupovini tikvica obrati pažnju na nekoliko stvari.

Sjajna i čista kora

Uvijek izaberi one s čvrstom, gotovo sjajnom korom. Izbjegavaj tikvice koju imaju oštećenu koru ili mrlje. Također, obrati pozornost na zvuk; ako kucneš o tikvicu, zvuk ne bi trebao biti "šuplji" - to je obično znak prestare tikvice.

Tikvice bi trebale biti čvrste na dodir. One koje su meke, najvjerojatnije su odavno iščupane iz zemlje i polako propadaju.

 | Author: Thinkstock Tikvice, foto: Thinkstock

Veličina

Veličina tikvica također je važan kriterij pri odabiru tikvica. Iako tikvice dolaze u svim veličinama, nemoj izabrati one najveće - one su obično ubrane prekasno i velika je vjerojatnost da će iznutra biti mekane teksture nalik stiroporu.

Najukusnije će biti mlade tikvice, manje ili srednje veličine s tankom kožom i nježnom pulpom. Svježe tikvice idealne su za pripremu različitih salata, a ako se odlučiš na toplinsku obradu, vodi računa da ih ne prekuhaš.
 
Skladištenje

Tikvice moraš čuvati u hladnjaku, najbolje odvojene u papirnatim vrećicama. Prije pohranjivanja u hladnjak nemoj ih prati i izbjegavaj plastične vrećice, kako se vlaga ne bi nakupljala, a tikvice počele truliti. U hladnjaku mogu ostati do tjedan dana.

Ukoliko imaš višak tikvica koji nećeš stići pojesti, možeš ih i zamrznuti u komadima ili pak narezanim na kockice ili štapiće. Koju god metodu odabrala, povrće temeljito operi i osuši prije zamrzavanja.

Što kuhati s tikvicama?

U nastavku smo izdvojili nekoliko brzih i ukusnih recepata u kojima ćeš, sigurni smo, uživati!

 

Možda vas zanima... Pripremi brzinski kremasti rižoto s tikvicama Recepti Možda vas zanima... Lazanje s tikvicama - verzija koju moraš isprobati! Recepti Brownies Možda vas zanima... Najsočniji čokoladni brownies s tikvicama Recepti Možda vas zanima... Dobro jutro uz brzinski kruh od tikvica Kolumne Možda vas zanima... Imamo šest recepata s tikvicama koje se isplati isprobati! Recepti Možda vas zanima... Slasne rolice od tikvica u bogatom umaku od mesa Kolumne


Dobar tek!

Izvor: https://healthy-food-near-me.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.