Kolumne Gastrolovci 25. srpnja 2020.

Slasne rolice od tikvica u bogatom umaku od mesa

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaki dio recepta može biti samostalan, i mesni umak i rolice od tikvica, ali kombinirano je to nešto baš divno...

Ljeto je i sezona tikvica je na vrhuncu, a svatko tko ih sam sadi u svom vrtu zna da je to vrijeme kada ih ima toliko da skoro svaki drugi dan ih može pripremati jer jednom kada krenu davati plodove…Nema kraja! Meni osobno to odgovara jer mi je to jedna od dražih ljetnih namirnica - zbog jednostavnosti pripreme, ali i raznolikosti u receptima.

Ovaj put sam htio nešto malo “jače” pa kombinirao nekoliko zanimljivih recepata kako bi dobio baš ovo, malo laganog dijela koji je sam za sebe jako ukusan i onda sve pojačano s mesnim umakom obogaćenim začinskim biljem u umaku od rajčice. Moram priznati da je ovo stvarno, ali baš stvarno nešto čemu sam se nadao kada sam krenuo razrađivati ideju recepta.

Svaki dio recepta može biti samostalan, i mesni umak i rolice od tikvica, ali kombinirano je to nešto baš divno. 

 

Možda vas zanima... Sočne punjene rajčice - ljetni ručak za koji ne treba puno pripreme Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2-3 tikvice srednje veličine
  • 500 g svježeg sira
  • 80 g parmezana
  • 1 mladi luk
  • 500 g mljevene junetine 
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • Vezica svježeg peršina
  • Svježi bosiljak
  • Svježi vlasac
  • Sol I papar
  • Kumin
  • Dimljena crvena paprika
  • 1 režanj češnjaka

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Priprema:

  1. Pripremu započni rezanjem tikvica na što tanje trakice. Možete koristiti i ribež, nož, ali i gulilicu za povrće, kako vam je zgodnije. Nakon što ste ih narezali, posolite ih i složite na kuhinjski papir i ostavite tako 30-ak minuta da puste vodu.
  2. Dok tikvice odmaraju, pripremite meso. Mladi luk sitno nasjeckajte i prodinstajte ga ga na malo masnoće te mu dodajte meso. Meso pržite do smeđe boje te dodajte začine: sol, papar, dimljenu papriku i kumim. Dinstajte još neko vrijeme pa zalijte sa sjeckanom rajčicom i sitno sjeckanim peršinom. Smanjite vatru i pustite da se dinsta i ukuhava dok se vi posvetite tikvicama. Također možete tamo kod dinstanja mesa malo podliti sve s crnim vinom, onako za gušt i za još malo okusa.
  3. Sir, parmezan, protisnuti češnjak i sitno sjeckani bosiljak dobro sjedinite te svaku trakicu tikvica punite s jednom žlicom smjese. Trakice zarolajte i slažite sa strane i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve tikvice.
  4. Mesni umak prebacite u posudu koja vam ide u pećnicu (idealno je ako umak već i pripremite u jednoj takvoj) te po vrhu složite rolice od tikvica; poželjno ih je malo utisnuti u umak kako bi bile fiksne.
  5. Ubacite sve u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva nekih 20-ak minuta, dok tikvice ne dobiju laganu koricu po vrhu. Pospite sve na kraju sjeckanim svježim vlasce i poslužite. 

 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.