Kolumne Gastrolovci 23. svibnja 2021.

Slasne rolice od tikvica u bogatom umaku od mesa

VEDRAN BOŠKOVIĆ Rolice od tikvica u umaku od mljevenog mesa
gastro postao gastro.24sata.hr
Svaki dio recepta može biti samostalan, i mesni umak i rolice od tikvica, ali kombinirano je to nešto baš divno...

Ovaj put sam htio nešto malo “jače” pa kombinirao nekoliko zanimljivih recepata kako bi dobio baš ovo, malo laganog dijela koji je sam za sebe jako ukusan i onda sve pojačano s mesnim umakom obogaćenim začinskim biljem u umaku od rajčice. Moram priznati da je ovo stvarno, ali baš stvarno nešto čemu sam se nadao kada sam krenuo razrađivati ideju recepta.

Svaki dio recepta može biti samostalan, i mesni umak i rolice od tikvica, ali kombinirano je to nešto baš divno. 

 

Možda vas zanima... Slasne rajčice punjene junetinom Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!

 | Author: Vedran Bošković Rolice od tikvica s mljevenim mesom; foto: Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2-3 tikvice srednje veličine
  • 500 g svježeg sira
  • 80 g parmezana
  • 1 mladi luk
  • 500 g mljevene junetine 
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • Vezica svježeg peršina
  • Svježi bosiljak
  • Svježi vlasac
  • Sol I papar
  • Kumin
  • Dimljena crvena paprika
  • 1 režanj češnjaka

 | Author: Vedran Bošković Rolice od tikvica s mljevenim mesom; foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Pripremu započni rezanjem tikvica na što tanje trakice. Možete koristiti i ribež, nož, ali i gulilicu za povrće, kako ti je zgodnije. Nakon što si ih narezala, posoli ih, složi na kuhinjski papir i ostavi tako 30-ak minuta da puste vodu.
  2. Dok tikvice odmaraju, pripremi meso. Mladi luk sitno nasjeckaj i prodinstaj ga ga na malo masnoće te mu dodaj meso. Meso poprži do smeđe boje pa dodaj začine: sol, papar, dimljenu papriku i kumim. Dinstaj još neko vrijeme pa zalij sjeckanom rajčicom i sitno sjeckanim peršinom. Smanji vatru i pusti da se dinsta dok se ti posvetiš tikvicama. Također možeš podliti sve s crnim vinom, onako za gušt i za još malo okusa.
  3. Sir, parmezan, protisnuti češnjak i sitno sjeckani bosiljak dobro sjedini te svaku trakicu tikvica napuni s jednom žlicom smjese. Trakice zarolaj i slaži sa strane pa ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve tikvice.
  4. Mesni umak prebaci u posudu koja ide u pećnicu (idealno je ako umak od početka pripremaš u jednoj takvoj) te po vrhu složi rolice od tikvica; poželjno ih je malo utisnuti u umak kako bi bile fiksne.
  5. Ubaci sve u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva nekih 20-ak minuta, dok tikvice ne dobiju laganu koricu po vrhu. Pospi sve na kraju sjeckanim svježim vlasce i posluži. 

 

 | Author: Vedran Bošković Rolice od tikvica u umaku od mesa; foto: Vedran Bošković

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.