Ovaj put sam htio nešto malo “jače” pa kombinirao nekoliko zanimljivih recepata kako bi dobio baš ovo, malo laganog dijela koji je sam za sebe jako ukusan i onda sve pojačano s mesnim umakom obogaćenim začinskim biljem u umaku od rajčice. Moram priznati da je ovo stvarno, ali baš stvarno nešto čemu sam se nadao kada sam krenuo razrađivati ideju recepta.
Svaki dio recepta može biti samostalan, i mesni umak i rolice od tikvica, ali kombinirano je to nešto baš divno.
Druge recepte potraži na blogu Začinjeno s ljubavlju te pratećim profilima na Facebooku i Instagramu!
Sastojci:
- 2-3 tikvice srednje veličine
- 500 g svježeg sira
- 80 g parmezana
- 1 mladi luk
- 500 g mljevene junetine
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- Vezica svježeg peršina
- Svježi bosiljak
- Svježi vlasac
- Sol I papar
- Kumin
- Dimljena crvena paprika
- 1 režanj češnjaka
Priprema:
- Pripremu započni rezanjem tikvica na što tanje trakice. Možete koristiti i ribež, nož, ali i gulilicu za povrće, kako ti je zgodnije. Nakon što si ih narezala, posoli ih, složi na kuhinjski papir i ostavi tako 30-ak minuta da puste vodu.
- Dok tikvice odmaraju, pripremi meso. Mladi luk sitno nasjeckaj i prodinstaj ga ga na malo masnoće te mu dodaj meso. Meso poprži do smeđe boje pa dodaj začine: sol, papar, dimljenu papriku i kumim. Dinstaj još neko vrijeme pa zalij sjeckanom rajčicom i sitno sjeckanim peršinom. Smanji vatru i pusti da se dinsta dok se ti posvetiš tikvicama. Također možeš podliti sve s crnim vinom, onako za gušt i za još malo okusa.
- Sir, parmezan, protisnuti češnjak i sitno sjeckani bosiljak dobro sjedini te svaku trakicu tikvica napuni s jednom žlicom smjese. Trakice zarolaj i slaži sa strane pa ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve tikvice.
- Mesni umak prebaci u posudu koja ide u pećnicu (idealno je ako umak od početka pripremaš u jednoj takvoj) te po vrhu složi rolice od tikvica; poželjno ih je malo utisnuti u umak kako bi bile fiksne.
- Ubaci sve u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva nekih 20-ak minuta, dok tikvice ne dobiju laganu koricu po vrhu. Pospi sve na kraju sjeckanim svježim vlasce i posluži.