Kolumne 4419 prikaza 08. srpnja 2019.

Sočne punjene rajčice - ljetni ručak za koji ne treba puno pripreme

Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Vedran Bošković rajčice je napunio mesom, zapekao ih i poslužio uz tikvice, oraščiće i grožđe...

Pokazalo se na kraju da je ovo jedno jednostavno i jako fino jelo koje ne traži puno pripreme, a bome ni posebne kulinarske tehnike. Malo rada nožem i malo prljanja ruku, ostalo će odraditi pećnica.

Zapravo bih mogao više toga pisati o salati koju poslužio uz ovo jelo. Priprema je krenula ovako nekako: “Hmm, mogli bi salatu uz ovo. Nemamo salate! Ajd da vidim malo što se nudi u kuhinji!” A ponudila se jedna mlada, svježe ubrana tikvica, ponudilo se nešto oraha i crnog grožđa. Rezultat je spektakularan! Malo klasičnih začina poput soli i papra te malo maslinovog ulja i aceto balsamica i wow, kakvi divni okusi, teksture, sve.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Tikvica oprana i narezana tanko uz pomoć guljača za povrće, krupnije bobice grožđa prepolovljene, a one manje, kao i orasi, samo dodane u zdjelu. Ponovit ću ovo sigurno, a čak bi se usudio reći da bi ovo moglo biti i samostalno jelo, možda uz malo nekakve tjestenine ili čak riže, bulgura ili neke druge vrste žitarica. Probajte!

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu. 



Možda vas zanima... Juha od rajčice s kozicama - začinite dan na najfiniji način Kolumne

 

Sastojci:

  • 8 rajčica
  • 400 g mljevene junetine
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica svježeg peršina/ 1 žličica suhog peršina
  • sol i papar

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Priprema:

  1. Rajčice operite te im odrežite “kapicu”, otprilike pola centimetra debljine. Iz rajčica izvadite “meso” te mu uklonite koštice, ne morate to predetaljno raditi, ali onako, pokušajte ipak ukloniti veći dio. Posolite i popaprite unutrašnjost.
  2. Pulpu od rajčica usitnite nožem te ju dodajte u meso, sitno sjeckani luk i češnjak te ostale sastojke. Sve dobre sjedinite u kompaktnu smjesu te punite rajčice.
  3. Složite rajčice u posudu za pečenje, poklopite ih odrezanim “kapicama” te lagano prelijte maslinovim uljem. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.
  4. Nakon pečenja ostavite rajčice 5 minuta od odmore te ih poslužite uz salatu i kruh.

U slast! 

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.