Kolumne 01. kolovoza 2021.

Slasne rajčice punjene junetinom

Zapečene, punjene rajčice foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovac Vedran Bošković rajčice je napunio mesom, zapekao ih i poslužio uz tikvice, oraščiće i grožđe...

Pokazalo se na kraju da je ovo jedno jednostavno i jako fino jelo koje ne traži puno pripreme, a bome ni posebne kulinarske tehnike. Malo rada nožem i malo prljanja ruku, ostalo će odraditi pećnica.

Zapravo bih mogao više toga pisati o salati koju poslužio uz ovo jelo. Priprema je krenula ovako nekako: “Hmm, mogli bi salatu uz ovo. Nemamo salate! Ajd da vidim malo što se nudi u kuhinji!” A ponudila se jedna mlada, svježe ubrana tikvica, ponudilo se nešto oraha i crnog grožđa. Rezultat je spektakularan! Malo klasičnih začina poput soli i papra te malo maslinovog ulja i aceto balsamica i wow, kakvi divni okusi, teksture, sve.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Tikvica oprana i narezana tanko uz pomoć guljača za povrće, krupnije bobice grožđa prepolovljene, a one manje, kao i orasi, samo dodane u zdjelu. Ponovit ću ovo sigurno, a čak bi se usudio reći da bi ovo moglo biti i samostalno jelo, možda uz malo nekakve tjestenine ili čak riže, bulgura ili neke druge vrste žitarica. Probaj!

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Recept za ovo i mnoga druga jela možeš pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu. 



Možda vas zanima... Juha od rajčice s kozicama - začinite dan na najfiniji način Kolumne

 

Sastojci:

  • 8 rajčica
  • 400 g mljevene junetine
  • 1 jaje
  • 1/2 šalice krušnih mrvica
  • 1 crveni luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica svježeg peršina/ 1 žličica suhog peršina
  • sol i papar

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Rajčice operi te im odreži “kapicu”, otprilike pola centimetra debljine. Iz rajčica izvadi “meso” te mu ukloni koštice. Ne moraš to detaljno raditi, ali onako, pokušaj ipak ukloniti veći dio. Posoli i popapri unutrašnjost.
  2. Pulpu od rajčica usitni nožem te ju dodaj u meso, sitno sjeckani luk i češnjak te ostale sastojke. Sve dobre sjedini u kompaktnu smjesu pa napuni rajčice.
  3. Složi rajčice u posudu za pečenje, poklopi ih odrezanim “kapicama” te lagano prelij maslinovim uljem. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.
  4. Nakon pečenja ostavi rajčice pet minuta od odmore te ih posluži uz salatu i kruh.

U slast! 

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.