Recepti Juha 22. srpnja 2025.

Uživaj u kremastoj juhi od tikvica i cheddar sira

Juha
15 MIN
40 MIN
8
JEDNOSTAVNO
krem juha od tikvica i cheddar sira
Krem juha od tikvica i cheddar sira
foto: Bloglovin'/Pinterest
Ljeto je izdašno s tikvicama. Ako ih imaš previše ili ti jednostavno treba nova ideja kako ih iskoristiti, ova juha je savršeno rješenje…

Juha od tikvica i cheddar sira gotova je brzo, a rezultat je bogata i lagana krem juha koja može funkcionirati kao predjelo, ali i kao glavno jelo uz komad kruha. Osnovu čine tikvice, luk, vino i temeljac, a za kremoznost su zaslužni cheddar sir i malo vrhnja.

Sve se zajedno kuha dok se tikvice ne raspadnu, a zatim se izblendaju u glatku, svilenkastu juhu. Okus je blag, ali pun — savršeno izbalansiran da ne zasiti, a opet ostavlja dojam.

tikvica food, laura bais Možda vas zanima... Imamo 3 super recepta s tikvicama poznate tiktokerice Recepti

Glatko, toplo i s karakterom

Za blendanje možeš koristiti blender, multipraktik ili štapni mikser, koji omogućuje da sve obradiš izravno u loncu. Ako koristiš blender s poklopcem, pazi na vruću paru – skini središnji čep i drži krpu preko otvora dok miksaš, da izbjegneš prskanje.

Ne moraš guliti tikvice ako im je kora tanka i mlada. Ali ako koristiš veće, zrelije plodove, oguli ih i izvadi sjemenke prije vaganja. Mjera u receptu odnosi se na očišćene tikvice.

krem juha od tkvica i cheddar sira | Author: Bloglovin'/Pinterest Krem juha od tikvica i cheddar sira foto: Bloglovin'/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Krem juha od tikvica i cheddar sira
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 1 šalica
  • Luk 2 kom
  • Tikvice 1,60 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Bijelo vino 0,50 šalica
  • Pileći temeljac 5 šalica
  • Ljuti umak
  • Svježi bosiljak 0,25 šalica
  • Peršin 0,25 šalica
  • Cheddar 225 g
  • Vrhnje 0,50 šalica
Postupak
  1. U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, tikvice narezane na kockice, sol i papar. Kuhaj uz često miješanje dok tikvice ne omekšaju, 10–15 minuta. Tikvice neće dobiti boju jer sadrže puno vode.


  2. Ulij bijelo vino i pričekaj da zakipi. Dodaj temeljac, djelomično poklopi lonac i pusti da lagano krčka oko 30 minuta. Povrće treba biti potpuno mekano, gotovo kašasto.


  3. Makni lonac s vatre i ostavi da se hladi 20 minuta. Zatim dodaj nasjeckane bosiljak i peršin i nekoliko kapi ljutog umaka (ako ga koristiš). Juhu izblendaj do glatke teksture – štapnim mikserom izravno u loncu ili u blenderu u nekoliko tura.


  4. Vrati juhu na srednju vatru. Kad se počne lagano pjeniti uz rubove, postupno dodaj naribani sir u šakama, miješajući dok se potpuno ne otopi i sjedini s juhom. Umiješaj vrhnje i zagrij dok se ne pojave mjehurići.


  5. Kušaj juhu, prilagodi začine po potrebi i posluži odmah.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

284 kcal

14 %

MASTI

22,00 g

30 %

KOLESTEROL

0,06 g

0 %

UH

11,00 g

4 %

PROTEINI

11,00 g

22 %

Zbog sira i vrhnja, ova juha se ne zamrzava. Najbolje ju je čuvati u hladnjaku i pojesti unutar tjedan dana. Podgrij je lagano, na slaboj vatri, da ne dođe do razdvajanja sastojaka.

 Okrijepi se i ovim krem juhama! Uz dobre savjete.

juha od tikvica Možda vas zanima... LJETO NA ŽLICU Prefina krem juha od tikvica Recepti bisque Možda vas zanima... Znaš li što je bisque i zašto ga želiš na meniju? Recepti Kremasta, mirisna, slojevita... Ova juha od špinata pobjeđuje sve Možda vas zanima... Kremasta i mirisna juha u kojoj je špinat u glavnoj ulozi Recepti krem juha Možda vas zanima... Skuhaj najbolju krem juhu uz ovih 7 odličnih savjeta Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.