Ljeto je izdašno s tikvicama. Ako ih imaš previše ili ti jednostavno treba nova ideja kako ih iskoristiti, ova juha je savršeno rješenje…
Juha od tikvica i cheddar sira gotova je brzo, a rezultat je bogata i lagana krem juha koja može funkcionirati kao predjelo, ali i kao glavno jelo uz komad kruha. Osnovu čine tikvice, luk, vino i temeljac, a za kremoznost su zaslužni cheddar sir i malo vrhnja.
Sve se zajedno kuha dok se tikvice ne raspadnu, a zatim se izblendaju u glatku, svilenkastu juhu. Okus je blag, ali pun — savršeno izbalansiran da ne zasiti, a opet ostavlja dojam.
Za blendanje možeš koristiti blender, multipraktik ili štapni mikser, koji omogućuje da sve obradiš izravno u loncu. Ako koristiš blender s poklopcem, pazi na vruću paru – skini središnji čep i drži krpu preko otvora dok miksaš, da izbjegneš prskanje.
Ne moraš guliti tikvice ako im je kora tanka i mlada. Ali ako koristiš veće, zrelije plodove, oguli ih i izvadi sjemenke prije vaganja. Mjera u receptu odnosi se na očišćene tikvice.
Krem juha od tikvica i cheddar sira
foto: Bloglovin'/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od tikvica i cheddar sira
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
1
šalica
Luk
2
kom
Tikvice
1,60
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Bijelo vino
0,50
šalica
Pileći temeljac
5
šalica
Ljuti umak
Svježi bosiljak
0,25
šalica
Peršin
0,25
šalica
Cheddar
225
g
Vrhnje
0,50
šalica
Postupak
U velikom loncu otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk, tikvice narezane na kockice, sol i papar. Kuhaj uz često miješanje dok tikvice ne omekšaju, 10–15 minuta. Tikvice neće dobiti boju jer sadrže puno vode.
Ulij bijelo vino i pričekaj da zakipi. Dodaj temeljac, djelomično poklopi lonac i pusti da lagano krčka oko 30 minuta. Povrće treba biti potpuno mekano, gotovo kašasto.
Makni lonac s vatre i ostavi da se hladi 20 minuta. Zatim dodaj nasjeckane bosiljak i peršin i nekoliko kapi ljutog umaka (ako ga koristiš). Juhu izblendaj do glatke teksture – štapnim mikserom izravno u loncu ili u blenderu u nekoliko tura.
Vrati juhu na srednju vatru. Kad se počne lagano pjeniti uz rubove, postupno dodaj naribani sir u šakama, miješajući dok se potpuno ne otopi i sjedini s juhom. Umiješaj vrhnje i zagrij dok se ne pojave mjehurići.
Kušaj juhu, prilagodi začine po potrebi i posluži odmah.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
284 kcal
14 %
MASTI
22,00 g
30 %
KOLESTEROL
0,06 g
0 %
UH
11,00 g
4 %
PROTEINI
11,00 g
22 %
Zbog sira i vrhnja, ova juha se ne zamrzava. Najbolje ju je čuvati u hladnjaku i pojesti unutar tjedan dana. Podgrij je lagano, na slaboj vatri, da ne dođe do razdvajanja sastojaka.