Ako misliš da špinat postoji samo kao prilog uz pire i pohance, ova će ti odlična juha od špinata otvoriti novi svijet. Isprobaj naš recept!
Špinat je jedno od onih povrća koje podcjenjujemo dok ga ne počnemo promišljeno koristiti. U ovoj juhi ne glumi prilog, već preuzima glavnu ulogu, i to ne jednom nego triput.
3 sloja okusa i teksture
Kuhan, svjež i sirov špinat pojavljuju se kao 3 različita sloja okusa i teksture: svilenkasta baza od krumpira i špinata, nježno uvenuli listovi u juhi te pesto koji zaokružuje cijelu stvar svježinom, limunom i orašastom notom.
Ova juha ne traži posebne prilike, ali lako može postati zvijezda večeri. Nahranit će te, osvježiti i ostaviti dojam da je u njezinu pripremu uloženo mnogo više vremena nego što doista jest. Sve se odvija brzo, u nekoliko pametnih koraka, a rezultat je zdjela puna boje i nutritivnih vrijednosti. I to bez kapi vrhnja!
Mladi špinat
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Trostruka juha od špinata
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
3
žlica
Poriluk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Povrtni temeljac
4
šalica
Krumpir
2
kom
Mladi špinat
8
šalica
Limun
1
kom
Sol
1,50
žličica
Orasi
0,25
šalica
Crni papar
0,25
žličica
Postupak
U lonac dodaj jednu žlicu maslinova ulja i zagrij na srednje jakoj vatri.
Dodaj nasjeckani poriluk i dva režnja nasjeckanog češnjaka. Pirjaj 5 minuta uz povremeno miješanje.
Umiješaj povrtni temeljac i nasjeckani krumpir. Pusti da zavrije, zatim smanji vatru i kuhaj 15 minuta, dok krumpir ne omekša.
U međuvremenu napravi pesto od špinata: u blender stavi 2 šalice špinata, preostalo maslinovo ulje, preostali češnjak, sok od pola limuna, ½ žličice soli i orahe.
Miksaj dok ne dobiješ glatku, svilenkastu smjesu.
Kad je krumpir mekan, dodaj 4 šalice špinata u juhu i kuhaj još 2 minute – dok špinat ne uvene.
Prebaci juhu u blender.
Miksaj dok ne postane potpuno glatka.
Vrati juhu u lonac, dodaj preostali sok od limuna, ostatak soli i papar. Poklopi i lagano zagrij do vrenja.
Dodaj preostale 2 šalice špinata i miješaj jednu minutu dok ne povene.
Posluži juhu s velikom žlicom pesta na vrhu svakog tanjura.