Dimljena rajčica s piletinom i kockicama sira… I sve to u obliku krem-juhe. Može li finije?
Kombinacija krem juhe od rajčice i sendviča sa sirom ima kultni status s razlogom. Ali ova verzija ide korak dalje: ne radi se o običnoj krem juhi, već o bisqueu – gustoj, bogatoj juhi koja koristi vrhnje i dimljene elemente da bi se dobila dubina okusa.
Umjesto svježih rajčica, koriste se one iz konzerve, ali pečene na vatri. Dodaju se dimljena paprika, chipotle papričice, kao glavni sastojak – piletina.
Što ovu juhu čini bisqueom?
Bisque se razlikuje od klasične juhe po teksturi i dodatku vrhnja. Sve ide kroz blender, pa se dobiva fina, svilenkasta konzistencija. Možeš koristiti štapni mikser ili blender s visokom brzinom – rezultat je isti.
Količina začina može se lako prilagoditi – ako ti je previše ljuto, smanji chipotle ili dodaj malo više vrhnja na kraju. Balansiranje okusa ovdje se isplati.
Bisque
foto: Simply Quinoa/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Bisque s piletinom
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
0,25
šalica
Luk
0,50
šalica
Celer - stabljika
0,50
šalica
Mrkva
0,50
šalica
Češnjak
3
režanj
Dimljena paprika
1
žlica
Origano
2
žličica
Sol
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,50
žličica
Chipotle papričica
2
kom
Pelati iz konzerve
2
kom
Svježi timijan - listići
2
žlica
Pileći temeljac
4
šalica
Vrhnje za kuhanje
1
šalica
Kuhana pileća prsa
225
g
Sourdough kruh
4
kriška
Maslac
2
žlica
Dimljeni cheddar sir
115
g
Postupak
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
Dodaj nasjeckane luk, celer, mrkvu i češnjak. Kuhaj oko 5 minuta dok ne omekšaju, povremeno miješajući.
Ubaci dimljenu papriku, origano, sol i papar. Promiješaj i kuhaj još minutu da se začini povežu.
Dodaj nasjeckane chipotle papričice, rajčice iz konzerve pečene na vatri i nasjeckane, 1 žlicu timijana i pileći temeljac. Pusti da zavrije.
Kad zakipi, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri 20 minuta.
Makni s vatre i izmiksaj juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Možeš ostaviti malo teksture ako ti tako više odgovara.
Umiješaj vrhnje za kuhanje i vrati lonac na laganu vatru.
Dodaj natrganu piletinu i kuhaj još 10 minuta, dok se sve ne poveže.
Dok se juha kuha, pripremi sendviče. Zagrij suhu tavu na srednjoj vatri.
Namaži vanjsku stranu svake kriške kruha maslacem.
Dvije kriške stavi maslacem prema dolje u tavu, na njih položi sir, pa pokrij s druge dvije kriške, s maslacem prema gore.
Peci oko 2 minute sa svake strane, dok kruh ne postane zlatan, a sir se ne otopi.
Makni s tave, pusti da se malo ohladi i nareži na male kocke – to su tvoji “krutoni”.
Ulij juhu u zagrijane zdjele. Na vrh stavi krutone od sira i pospi ostatkom timijana.