Recepti Juha 07. srpnja 2025.

Znaš li što je bisque i zašto ga želiš na meniju?

Juha
30 MIN
40 MIN
4
SREDNJE
bisque
Bisque
foto: Simply Quinoa/Pinterest
Dimljena rajčica s piletinom i kockicama sira… I sve to u obliku krem-juhe. Može li finije?

Kombinacija krem juhe od rajčice i sendviča sa sirom ima kultni status s razlogom. Ali ova verzija ide korak dalje: ne radi se o običnoj krem juhi, već o bisqueu – gustoj, bogatoj juhi koja koristi vrhnje i dimljene elemente da bi se dobila dubina okusa.

Umjesto svježih rajčica, koriste se one iz konzerve, ali pečene na vatri. Dodaju se dimljena paprika, chipotle papričice, kao glavni sastojak – piletina.

Što ovu juhu čini bisqueom?

Bisque se razlikuje od klasične juhe po teksturi i dodatku vrhnja. Sve ide kroz blender, pa se dobiva fina, svilenkasta konzistencija. Možeš koristiti štapni mikser ili blender s visokom brzinom – rezultat je isti.

Količina začina može se lako prilagoditi – ako ti je previše ljuto, smanji chipotle ili dodaj malo više vrhnja na kraju. Balansiranje okusa ovdje se isplati.

bisque | Author: Simply Quinoa/Pinterest Bisque foto: Simply Quinoa/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Bisque s piletinom
30 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Luk 0,50 šalica
  • Celer - stabljika 0,50 šalica
  • Mrkva 0,50 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Dimljena paprika 1 žlica
  • Origano 2 žličica
  • Sol 1 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,50 žličica
  • Chipotle papričica 2 kom
  • Pelati iz konzerve 2 kom
  • Svježi timijan - listići 2 žlica
  • Pileći temeljac 4 šalica
  • Vrhnje za kuhanje 1 šalica
  • Kuhana pileća prsa 225 g
  • Sourdough kruh 4 kriška
  • Maslac 2 žlica
  • Dimljeni cheddar sir 115 g
Postupak
  1. U velikom loncu zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.


  2. Dodaj nasjeckane luk, celer, mrkvu i češnjak. Kuhaj oko 5 minuta dok ne omekšaju, povremeno miješajući.


  3. Ubaci dimljenu papriku, origano, sol i papar. Promiješaj i kuhaj još minutu da se začini povežu.


  4. Dodaj nasjeckane chipotle papričice, rajčice iz konzerve pečene na vatri i nasjeckane, 1 žlicu timijana i pileći temeljac. Pusti da zavrije.


  5. Kad zakipi, smanji vatru i kuhaj na laganoj vatri 20 minuta.


  6. Makni s vatre i izmiksaj juhu štapnim mikserom dok ne postane glatka. Možeš ostaviti malo teksture ako ti tako više odgovara.


  7. Umiješaj vrhnje za kuhanje i vrati lonac na laganu vatru.


  8. Dodaj natrganu piletinu i kuhaj još 10 minuta, dok se sve ne poveže.


  9. Dok se juha kuha, pripremi sendviče. Zagrij suhu tavu na srednjoj vatri.


  10. Namaži vanjsku stranu svake kriške kruha maslacem.


  11. Dvije kriške stavi maslacem prema dolje u tavu, na njih položi sir, pa pokrij s druge dvije kriške, s maslacem prema gore.


  12. Peci oko 2 minute sa svake strane, dok kruh ne postane zlatan, a sir se ne otopi.


  13. Makni s tave, pusti da se malo ohladi i nareži na male kocke – to su tvoji “krutoni”.


  14. Ulij juhu u zagrijane zdjele. Na vrh stavi krutone od sira i pospi ostatkom timijana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

1094 kcal

54 %

MASTI

64,40 g

89 %

KOLESTEROL

0,15 g

0 %

UH

93,10 g

33 %

PROTEINI

41,60 g

83 %

I ove krem juhe se isplati isprobati!

krem juha od graška Možda vas zanima... Prefina krem juha od mladog graška - slasni hit sezone! Recepti Krem juha od graška Možda vas zanima... Biraj koja ti je draža: bistra ili krem juha od graška Recepti krem juha Možda vas zanima... Skuhaj najbolju krem juhu uz ovih 7 odličnih savjeta Špajza Marija Herjavić Jerkić Možda vas zanima... Ljetna krem juha s potpisom Marije Herjavić Jerkić Recepti Krem juha od bundeve Možda vas zanima... Genijalna krem juha od pečenog povrća i feta sira Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.