Špajza 31. kolovoza 2024.

Zašto tikvice i patlidžane solimo prije kuhanja?

Tikvice
Tikvice
foto: Louis Hansel/Unsplash
Često u receptima za pripremu patlidžana i tikvica, pa i krastavaca, nalazimo korak kojim se ističe važnost soljenja prije njihove termičke obrade. Donosimo odgovor na pitanje - zašto?

Iako, posebno kad se koristi neumjereno, sol i nije najzdravija namirnica u vašoj kuhinji, soljenjem povrća s puno vode, iz njega se izvlači tekućina i gorčina.

Upravo zbog soli, patlidžani imaju bolji i suptilniji okus, a kod pečenja u pećnici ne ispuštaju previše vode, pa na njima ostaje dovoljno masnoće od, primjerice maslinovog ulja, i začina koji ih čine još ukusnijima.

Ratatouille Možda vas zanima... Patlidžani i tikvice u sasvim novim izdanjima! Špajza

patlidžani | Author: NC Farm Bureau Mark/Pexels Iz patlidžana se soljenjem izvlači gorčina foto: NC Farm Bureau Mark/Pexels

Za hrskave popečke i manje gorčine u salati

Kod pohanja ili pripreme popečaka, primjerice onih od svima neodoljivih od tikvica, soljenje prije same pripreme također je poprilično važno upravo zbog toga što će povrće upiti daleko manje masnoće, zadržati hrskavu koricu od pohanja i biti finiji dodatak baš svakom ručku.

Iz krastavaca sol također izvlači gorčinu, a pripremate li ih u kombinaciji s grčkim jogurtom ili vrhnjem, soljenje nikako nemojte preskočiti jer će upravo zbog manjka vode iz plodova vaša salata biti kremastija i ukusnija.

krastavac | Author: Alena Darmel/Pexels Svježi krastavci foto: Alena Darmel/Pexels

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 Isprobaj i ove recepte...

salata od krastavaca, tiktok Možda vas zanima... Viralni recept zbog kojeg su svi poludjeli za krastavcima Recepti tarator, juha od krastavaca Možda vas zanima... Osvježi se uz balkansku juhu od krastavaca Recepti

 

popečci Možda vas zanima... Harmonija okusa: Popečci s tikvicama i graškom Recepti
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.