Najčešće se upotrebljava u kineskoj, odnosno istočnoazijskoj kuhinji.
Postoje mnoge varijante ove mješavine, no najčešća je mješavina zvjezdastog anisa, klinčića, kineskog cimeta, sečuanskog papra i koromača u jednakim omjerima. Ova začinska mješavina često se dodaje jelima od masnijeg mesa kao što su patka i svinjetina. Upotrebljava se i kao dodatak jelima u woku, prženom povrću te za utrljavanje u piletinu, pačetinu, svinjetinu i plodove mora.
Iako se podrijetlo ove mješavine izgubilo kroz povijest, nagađa se da su Kinezi pokušali napraviti čudesan prah koji bi sjedinio svih pet elemenata, odnosno svih pet okusa - kiselo, gorko, slatko, slano i umami, a koji se doista mogu naći u ovoj mješavini. No, moguće je da su kuhari slučajno pomiješali baš ove začine te uvidjeli da može oživjeti i najdosadnije jelo.
No, oprez - iako ova mješavina nije ljuta, ima žestoku aromu pa već u malim količinama može nadvladati sve druge okuse. Zato je najbolje da je početnici u kineskoj kuhinji rabe vrlo oprezno i dodaju malo po malo u više navrata.