Gordon Ramsay, chef sa 16 Michelinovih zvjezdica i velika kulinarska TV zvijezda, osim svojih popularnih showova poput "Hell's Kitchen", posjeduje i mini-kanale na YouTubeu na kojima nas uči pripremati brze i pristupačne recepte s potpisom autora.
Posebno nam je drag njegov YouTube serijal "Ramsay in 10” u kojem sva jela priprema u 10 minuta. Inspiriran tim serijalom objavio je i istoimenu knjigu u kojoj su svi recepti iz serijala.
Knjiga "Ramsay in 10"
Steak sendvič gotov za 10 minuta
U ovom videu Ramsay se fokusira na sendvič od steaka, u tostiranom kruhu, s grilanim velikim smeđim šampinjonima i lukom kao osnovnim sastojcima. Kao začin, Ramsay dodaje ljuti umak pripremljen od senfa, Worcestershire umaka, Tabasca, soli i papra.
Koji su točno sastojci koje Ramsay koristi u ovom receptu? Bavette steak, 2 manja ljubičasta luka, veliki smeđi šampinjoni i ciabatta. Tu su i dvije vrste povrća: rimska salata i kres.
Gordon Ramsay
Kako se priprema Ramsayjev steak sendvič
Dok grije roštilj tavu, Ramsay premazuje kruh ekstra djevičanskim maslinovim uljem, posoli ga i popapri. Zatim tostira ciabattu na grill ploči (naravno, možeš sve ispeći i na 'pravom' roštilju ili roštilj tavi) i začinjava odrezak solju i paprom.
Kad je ciabatta gotova, Ramsay dodaje još malo maslinovog ulja na grill ploču, stavlja pripremljeni bavette odrezak, a potom dodaje gljive i debele kolutiće luka (luk se reže na kolutove debljine oko 1 cm).
Dok se steak i povrće grilaju, Ramsay priprema ljuti umak, glazuru koju čini kombinacija Tabasco umaka i Worcestershire umaka, a kojom premazuje meso, gljive i luk dok su na grilu. Nakon toga prelije odrezak, gljive i luk Guinness pivom, i zagrijava sve dok alkohol ne ispari.
U ostatak ljutog umaka (premaza) dodaje još 1 žlicu Worcestershire umaka, 2 žličice majoneze i 1 žličicu dijon senfa te soli i papra prema ukusu. Potom slijedi slaganje sendviča: na obje polovice ciabatte namaže se malo umaka, potom se na donju polovicu slaže zelena (rimska) salata, kres, sol, papar, još malo umaka, luk, gljive, steak narezan na kriškice, sol, papar i još malo umaka. Na kraju se nadrobi sir s plemenitom plijesni i poklopi gornjom polovicom ciabatte.
U nastavku donosimo detaljno opisan recept za steak sendvič Gordona Ramsayja, ali i originalni video s YouTubea.
