Gordon Ramsay upozorava: Ovo jelo nikada nemojte naručiti u restoranu! Slavni TV chef Gordon Ramsay, poznat po svom britkom jeziku i kulinarskom carstvu, otkrio je koje jelo bismo u restoranima trebali izbjegavati u širokom luku. A kada savjet dolazi od čovjeka čija je grupa restorana Gordon Ramsay Restaurants nagrađena s ukupno 17 Michelinovih zvjezdica, vrijedi poslušati.
Prema pisanju portala LADbible, Ramsay tvrdi da jedno jelo često služi kao način da se kuhinja riješi ostataka ili neprodanih specijaliteta od prethodnog dana. S obzirom na to da upravlja s više od 80 restorana diljem svijeta i vodi kultne emisije poput "Hell's Kitchen" i "Kitchen Nightmares", jasno je da zna sve tajne koje se kriju iza vrata restoranskih kuhinja.
"Juha dana" ili "juha mjeseca"?
Glavni "krivac" na kojeg Ramsay upire prstom je - juha dana. Iako zvuči kao svježe pripremljen specijalitet, slavni chef upozorava da bi istina mogla biti potpuno drugačija.
"Prije nego što naručite današnju juhu, pitajte konobara koja je bila jučer. Lako je moguće da se radi o juhi mjeseca", savjetovao je Ramsay u razgovoru za časopis Town & Country.
Njegova preporuka je jednostavna: ako kuhinja pokušava "reciklirati" juhu od jučer, ta juha vjerojatno nije najbolji izbor.
Ramsay savjetuje: Vjeruj osoblju i pazi na znakove upozorenja
Umjesto da nasjedaš na primamljive nazive jela, Gordon Ramsay sugerira da se za preporuke obratite onima koji najbolje poznaju ponudu – konobarima.
"Ovisi o restoranu, ali konobari uglavnom imaju priliku probati većinu jela s jelovnika. Mogu vam dati uvid u to što je chef svježe pripremio i što lokalni gosti najviše vole", istaknuo je.
Također, slavni chef i vlasnik brojnih restorana upozorava na nekoliko upozoravajućih znakova na jelovniku. Termini poput "najbolji na svijetu", "čuven" ili "najbolji u državi" trebali bi gosta ponukati da posumnja u kvalitetu. Isto vrijedi i za predugačak popis dnevnih specijaliteta.
"Specijaliteti su tu da nestanu tijekom večeri. Kada restoran nudi deset specijaliteta, to onda više nije ništa posebno", objasnio je Ramsay.
Najgore jelo koje je ikada probao
Tijekom gostovanja u emisiji "The Late Late Show with James Corden", Ramsay je otkrio i najgore jelo koje je ikada probao. Bilo je to na audiciji za američki MasterChef, a jelo je bilo toliko loše da ga je morao ispljunuti.
"Najgora stvar koju sam ikad pojeo? Mac and cheese na prošlogodišnjoj audiciji. Bilo je slatko, a ja sam mislio da ga je natjecateljica napravila s bademovim mlijekom", požalio se Ramsay.
A kada je nesretnu natjecateljicu upitao za tajni sastojak, uslijedio je šok. "Rekla je: 'To je moje majčino mlijeko.' Nije bilo dobro."
Gordon Ramsay
Zašto Ramsay ne jede u vlastitim restoranima?
Iako je izgradio globalno restoransko carstvo, uključujući i prestižne restorane poput onog u hotelu The Savoy, Ramsay je priznao da gotovo nikada ne jede u vlastitim objektima.
"Sjeo sam jesti u svom restoranu samo dva puta. Jednom za rođendan moje kćeri Megan, a drugi put s Bradleyjem Cooperom. To jednostavno nije moj stil – previše je otmjeno za mene! Zvuči čudno, zar ne? Izgradiš je.... mjesto, a onda je previše otmjeno za tebe", priznao je slavni chef.