Recepti Govedina 28. siječnja 2025.

Odličan goveđi gulaš s potpisom Gordona Ramsayja

Govedina
33 MIN
180 MIN
4
SREDNJE
gordon ramsay goveđi gulaš
Odličan goveđi gulaš - recept Gordona Ramsayja
foto: Mozaik knjiga; Instagram @gordongram
Iz nove kuharice Gordona Ramsayja "Umijeće kuhanja kod kuće" donosimo odličan recept za goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa

Nedavno je u Hrvatskoj, u izdanju Mozaika knjiga, objavljena nova kuharica "Umijeće kuhanja kod kuće: Doručak, ručak, večera" u kojoj slavni chef Gordon Ramsay donosi 120 recepata i savjeta koji svakodnevno kuhanje podižu na profesionalnu razinu. Prelistali smo je među prvima i u njoj pronašli pregršt inspiracije za fina jela koja ćemo kuhati svojim ukućanima i gostima. Među njima je i ova divan goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa koji donosimo u nastavku.

gordon ramsay Možda vas zanima... Zavirili smo u novu kuharicu Gordona Ramsayja "Umijeće kuhanja kod kuće" Najave

gordon ramsay | Author: Mozaik knjiga Nova kuharice Gordona Ramsayja foto: Mozaik knjiga

"Ovaj recept prikazuje britansku kuhinju u najboljem svjetlu: krasna govedina sporo kuhana u pivu, dopunjena laganim, pahuljastim okruglicama. Zaista prekrasan recept kakav bi svatko trebao imati na svom repertoaru.

Možete koristiti crveno vino umjesto piva, a okruglice nisu neophodne iako vam toplo preporučujem da im date šansu. Poslužite s mrkvom i graškom na maslacu ili s mojim dvaput pečenim i punjenim krumpirom", poručuje o svome receptu slavni Gordon Ramsay.

gordon ramsay goveđi gulaš | Author: Mozaik knjiga Goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa - recept by Gordon Ramsay foto: Mozaik knjiga

Ne gasi ekran dok kuham

Goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa - recept by Gordon Ramsay
33 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
GOVEĐI GULAŠ
Sastojci
  • Govedina 700 g
  • Oštro brašno 2 žlica
  • Mrkva 2 kom
  • Luk 150 g
  • Češnjak 4 režanj
  • Timijan 4 kom
  • Lovorov list 3 kom
  • Pivo 500 ml
  • Koncentrat rajčice 3 žličica
  • Goveđi temeljac 300 ml
OKRUGLICE
Sastojci
  • Oštro brašno 125 g
  • Prašak za pecivo 0,50 žličica
  • Loj 75 g
  • Senf 1 žlica
Postupak
  1. Pećnicu ugrijte na 150 0C/plin 2. 


  2. Govedinu posolite i popaprite pa pospite brašnom. Na umjerenu vatru stavite veliku posudu za složence otpornu na visoke temperature pa ulijte u nju malo ulja. Kada se ugrije, popržite govedinu tako da posmeđi sa svih strana. 


  3. Dodajte mrkvu, luk, češnjak i začinsko bilje pa miješajte na umjerenoj vatri 2-3 minute. 


  4. Ulijte pivo i deglazirajte tavicu stružući kuhačom sve komadiće koji su se zalijepili za dno. Kuhajte 2 – 3 minute, a onda umiješajte pire od rajčica. Dodajte temeljac i pustite da lagano zakipi. Dobro promiješajte, a onda poklopite ostavljajući mali prostor kroz koji će izlaziti para. Stavite u pećnicu na 2 i ½ sata dok govedina ne postane jako mekana. 


  5. U međuvremenu napravite okruglice. Brašno i loj stavite u zdjelu, dodajte prstohvat soli i papra, a onda i senf. Izmiješajte i zatim dodajte malo tople vode pa oblikujte gusto tijesto. (Dodajte još malo brašna ako mješavina postane prevlažna.) 


  6. Ruke pospite brašnom, a zatim tijesto oblikujte u 8-12 kuglica (ovisno o tome koliko velike želite da budu). 


  7. Gulaš izvadite iz pećnice i pojačajte temperaturu na 180 0C/plin 4. Okruglice stavite u gulaš, poklopite i kuhajte još 20-25 minuta, dok okruglice ne narastu i ne omekšaju. (Ako želite da okruglice budu hrskave, ne poklapajte jelo prije vraćanja u pećnicu.) Kratko ohladite prije posluživanja.


Isprobaj i ove recepte slavnog Gordona Ramsayja...

juha od brokule, gordon ramsay Možda vas zanima... Najjednostavnija juha od brokule koju ćemo kuhati cijelu zimu Recepti gordon ramsay Možda vas zanima... Da bira posljednji obrok, Gordon Ramsay odabrao bi... Špajza Gordon Ramsay, sendvič s mesnim doručkom Možda vas zanima... Gordon Ramsay složio sendvič s mesnim doručkom i grilanim ananasom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.