Iz nove kuharice Gordona Ramsayja "Umijeće kuhanja kod kuće" donosimo odličan recept za goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa
Nedavno je u Hrvatskoj, u izdanju Mozaika knjiga, objavljena nova kuharica "Umijeće kuhanja kod kuće: Doručak, ručak, večera" u kojoj slavni chef Gordon Ramsay donosi 120 recepata i savjeta koji svakodnevno kuhanje podižu na profesionalnu razinu. Prelistali smo je među prvima i u njoj pronašli pregršt inspiracije za fina jela koja ćemo kuhati svojim ukućanima i gostima. Među njima je i ova divan goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa koji donosimo u nastavku.
Nova kuharice Gordona Ramsayja
foto: Mozaik knjiga
"Ovaj recept prikazuje britansku kuhinju u najboljem svjetlu: krasna govedina sporo kuhana u pivu, dopunjena laganim, pahuljastim okruglicama. Zaista prekrasan recept kakav bi svatko trebao imati na svom repertoaru.
Možete koristiti crveno vino umjesto piva, a okruglice nisu neophodne iako vam toplo preporučujem da im date šansu. Poslužite s mrkvom i graškom na maslacu ili s mojim dvaput pečenim i punjenim krumpirom", poručuje o svome receptu slavni Gordon Ramsay.
Goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa - recept by Gordon Ramsay
foto: Mozaik knjiga
Ne gasi ekran dok kuham
Goveđi gulaš s okruglicama od loja i senfa - recept by Gordon Ramsay
33 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
GOVEĐI GULAŠ
Sastojci
Govedina
700
g
Oštro brašno
2
žlica
Mrkva
2
kom
Luk
150
g
Češnjak
4
režanj
Timijan
4
kom
Lovorov list
3
kom
Pivo
500
ml
Koncentrat rajčice
3
žličica
Goveđi temeljac
300
ml
OKRUGLICE
Sastojci
Oštro brašno
125
g
Prašak za pecivo
0,50
žličica
Loj
75
g
Senf
1
žlica
Postupak
Pećnicu ugrijte na 150 0C/plin 2.
Govedinu posolite i popaprite pa pospite brašnom. Na umjerenu vatru stavite veliku posudu za složence otpornu na visoke temperature pa ulijte u nju malo ulja. Kada se ugrije, popržite govedinu tako da posmeđi sa svih strana.
Dodajte mrkvu, luk, češnjak i začinsko bilje pa miješajte na umjerenoj vatri 2-3 minute.
Ulijte pivo i deglazirajte tavicu stružući kuhačom sve komadiće koji su se zalijepili za dno. Kuhajte 2 – 3 minute, a onda umiješajte pire od rajčica. Dodajte temeljac i pustite da lagano zakipi. Dobro promiješajte, a onda poklopite ostavljajući mali prostor kroz koji će izlaziti para. Stavite u pećnicu na 2 i ½ sata dok govedina ne postane jako mekana.
U međuvremenu napravite okruglice. Brašno i loj stavite u zdjelu, dodajte prstohvat soli i papra, a onda i senf. Izmiješajte i zatim dodajte malo tople vode pa oblikujte gusto tijesto. (Dodajte još malo brašna ako mješavina postane prevlažna.)
Ruke pospite brašnom, a zatim tijesto oblikujte u 8-12 kuglica (ovisno o tome koliko velike želite da budu).
Gulaš izvadite iz pećnice i pojačajte temperaturu na 180 0C/plin 4. Okruglice stavite u gulaš, poklopite i kuhajte još 20-25 minuta, dok okruglice ne narastu i ne omekšaju. (Ako želite da okruglice budu hrskave, ne poklapajte jelo prije vraćanja u pećnicu.) Kratko ohladite prije posluživanja.
Isprobaj i ove recepte slavnog Gordona Ramsayja...