Recepti Doručak 22. srpnja 2025.

Jaja na oko kako ih priprema slavni Gordon Ramsay

gordon ramsay, jaje na oko
Jaja na oko kako ih priprema slavni Gordon Ramsay
foto: PA/PIXSELL; Personal Graphic/Unsplash
Isprobaj slavnog chefa tehniku Gordona Ramsayja za prženje jaja na oko i više se nikad nećeš vratiti starom načinu

Savjeti slavnog chefa kao što je Gordon Ramsay za jela poput govedine Wellingtona ili čokoladnog souffléa su općeprihvaćeni, a što je s onim 'običnim', svakodnevnim jelima? Imaju li i tu neki dobar savjet ili trik kako ih poboljšati? Jer, ono što većinu nas zapravo zanima jest kako profesionalni chef priprema i usavršava svakodnevne zadatke u kuhinji, poput – prženja jaja na oko.

Iako se i sama smatram stručnjakinjom za pripremu jaja, uvijek sam željna naučiti nove načine kako pripremiti svoju omiljenu namirnicu - jaja. A Gordon Ramsay nedavno je na društvenim mrežama podijelio kako priprema jaja “za umrijeti”, pa sam krenula u proučavanje.

jaja Možda vas zanima... Doznaj koji je najzdraviji način pripreme jaja Recepti

Britanski chef, vlasnik brojnih restorana diljem svijeta, autos superuspješnih kuharica i kulinarska TV zvijezda smislio je, naime, poseban način prženja jaja koja jamči hrskave rubove i savršeno kuhane bjelanjke – svaki put.

Usto koristi i neočekivani dodatak koji možda nikad niste isprobali uz jaja, kao i nekoliko jednostavnih trikova za dodatnu dubinu okusa u ovom jednostavnom jelu. Ovo su njegovi savjeti:

@gordonramsayofficial An eggscellent tip for your weekend brunch plans from me ! #nextlevelkitchen ♬ original sound - Gordon Ramsay

Koristi 2 vrste masnoće

Kod prženja jaja na oko ili kajgane, uobičajeno je koristiti različitu masnoću za svaku tehniku: ulje za prženje i maslac za miješanje, kod pripreme kajgane ili omleta. To je zato što sporiji i nježniji proces miješanja omogućuje upotrebu maslaca bez opasnosti od izgaranja, dok viša temperatura potrebna za prženje može uzrokovati da maslac zagori i dimi se.

Gordon Ramsay ima rješenje koje podsjeća na pripremu odreska – koristi i ulje i maslac. U neljepljivu tavu doda obilnu količinu ulja (kod nas je najpristupačnije ono suncokretovo) i još izdašniju količinu maslaca.

Ulje sprječava da maslac zagori tijekom prženja jaja, a istovremeno omogućuje da dobijete bogat okus koji maslac donosi. Ne boj se koristiti puno maslaca, baš kao što to radi Ramsay – to je ključno za njegovu tehniku kuhanja.

jaje na oko | Author: Leti Kugler/Unsplash Jaje na oko foto: Leti Kugler/Unsplash

Miješaj tavu tijekom kuhanja

Nakon što dobro zagrije ulje i doda komadić maslaca, britanski chef razbije 2 jaja u tavu čak i prije nego što se maslac potpuno rastopi. Odmah ih pospe solju, crnim paprom i ljuskicama chilija, kako bi se začini bolje zalijepili.

Kad se maslac u potpunosti rastopi i zapjeni, Ramsay lagano podigne rubove jaja lopaticom kako bi se mogla slobodno kretati po tavi. Zatim počinje vrtjeti tavu u malim krugovima, dopuštajući pjenušavom maslacu da lagano prelazi preko jaja. Time zapravo zalijeva jaja maslacem, baš kao što se obično zalijeva odrezak, kako bi se gornji dijelovi bjelanjaka skuhali bez okretanja jaja.

Ako ti je ova tehnika vrtloženja prezahtjevna, možeš žlicom prelijevati maslac preko jaja. Cilj je postići hrskave, tamno smeđe rubove, skuhane bjelanjke i žumanjak koji je i dalje mekan i tekuć. Ako primijetiš da se žumanjak počeo prebrzo kuhati, makni tavu s vatre dok maslacem prelijevaš jaja.
Pržena jaja s mladim lukom Možda vas zanima... Jaja na oko s mladim lukom: brzi obrok u svako doba dana Recepti

Završi s ljutim i slanim dodacima

Kad su jaja makne s vatre, Ramsay dodaje začine dok su jaja još u tavi. Prvi dodatak vjerojatno već poznaješ i volite: to je sriracha. Ljuti umak i jaja klasična su kombinacija, a ovaj bogat češnjakom i čilijem favorit je s razlogom.

No ono čime slavni chef nadopunjuje srirachu pravo je iznenađenje – Ramsay na pržena jaja dodaje i nekoliko kapi worcestershire umaka. Worcestershire je fermentirani britanski začinski umak koji sadrži ocat, inćune, sol, šećer ili melasu, te opcionalno češnjak i razne začine.

Worcestershire umak ima pikantan, dubok umami okus i dodaje dozu slanoće i bogatstva svakom jelu. U kombinaciji s ljutom srirachom dobitna je kombinacija.

Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: 4. Worcester umak Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.