Recepti Jaja 25. rujna 2024.

Jaja na oko s mladim lukom: brzi obrok u svako doba dana

Jaja
5 MIN
10 MIN
1
JEDNOSTAVNO
Pržena jaja s mladim lukom
foto: valeria_aksakova/Freepik
S obzirom na to da je potrebno samo nekoliko sastojaka i 15 minuta za kompletnu pripremu, pržena jaja s mladim lukom uvijek su dobra ideja

Ručak se neće spremiti sam, ali možeš ubrzati proces. Nije neka utjeha, ali pomaže u trenucima gladi. Jaja na oko s mladim lukom savršen su primjer obroka koji možeš spremiti u svega deset minuta, a garantirano će te zasititi.

Jaja su poznata po svestranosti, a mladi luk dodaje svježu, blagu oštrinu koja ovom jelu daje poseban okus. Ukratko, ovo je obrok kojem ćeš se uvijek rado vraćati, bilo da ga pripremaš za doručak, ručak ili laganu večeru

Mladi luk Možda vas zanima... Top 5 brzih jela s mladim lukom koja moraš isprobati Recepti

Ukusna pržena čarolija

Kad ih pržiš zajedno, događa se čarolija – hrskavi rubovi jaja kombiniraju se s umami okusom soja umaka i luka, stvarajući obrok koji je istovremeno jednostavan i nezaboravan. U ovom receptu, naglasak je na mladom luku jer ga lagano pržiš u neutralnom ulju dok ne postane mekan i mirisan.

Dok pržiš jaja, paziš da rubovi postanu hrskavi, a žumanjci ostanu kremasti, što pruža savršenu teksturu u kombinaciji s toplom rižom.

Kuhana bijela riža Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put Špajza

mladi luk | Author: Toa Heftiba/Unsplash Mladi luk foto: Toa Heftiba/Unsplash

Savjet više, nikad previše

Iako se na kraju dodaje soja umak, dobro je posoliti jaja tijekom prženja kako bi okus bio ravnomjerno raspoređen. Nemoj prepržiti jaja jer žumanjci trebaju ostati tekući kako bi pridonijeli tome da jelo bude savršeno kremasto.

Ako ti smetaju tekući žumanjci, možeš jaja pržiti dulje, ali preporučujemo da dodaš malo maslaca ili sezamova ulja kako bi se zadržalo bogatstvo okusa. I, da, na ovaj način pržena jaja na oko posluži s vrućom rižom.

Ne gasi ekran dok kuham

Jaja na oko s mladim lukom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Mladi luk 2 kom
  • Suncokretovo ulje 1 žlica
  • Sezamovo ulje 2 žličica
  • Jaje 2 kom
  • Sol 0,12 žličica
  • Soja umak 1 žličica
  • Kuhana riža 1 šalica
  • Sjemenke bijelog sezama
Postupak
  1. Očisti i tanko nareži 2 srednja mlada luka. Otprilike žličicu tamnozelenih dijelova luka ostavi sa strane za ukras.


  2. Zagrij 1 žlicu suncokretovog ulja i 2 žličice sezamovog ulja u srednjoj neprijanjajućoj tavi na srednje laganoj vatri dok ne postane svjetlucavo. Dodaj nasjeckani mladi luk (osim dijelova ostavljenih za ukras) i prži dok ne omekša i zamiriše, oko 2 minute.


  3. Razbij 2 velika jaja u tavu i posoli ih sa 1/8 žličice soli. Prži bez miješanja dok bjelanjci ne budu pečeni, a žumanjci još tekući, oko 3 minute.


    Jaja



    Minutu prije nego što su jaja gotova, prelij 1 žličicu soja umaka po rubovima bjelanjaka.


  4. Makni tavu s vatre. U zdjelu stavi oko 1 šalicu tople kuhane bijele riže. Pospi sačuvanim tamnim dijelovima mladog luka, a zatim pažljivo prebaci pržena jaja na rižu.

    Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i posluži odmah.


Igraj se dodacima: sezamove sjemenke su klasičan izbor za hrskavost, ali možeš dodati, primjerice, chili ulje, prženu ljutiku ili japanski furikake začin.

Isprobaj i ove brze (i jeftine!) recepte!

tjestenina Možda vas zanima... Ispeci, pa reci "Mljac!" - recepti za brza jela iz pećnice Recepti njoki, grašak Možda vas zanima... Predlažemo ti 2 brze večere za 5 eura Recepti Možda vas zanima... Uravnotežen i jednostavan obrok gotov je za samo 7 minuta Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.