S obzirom na to da je potrebno samo nekoliko sastojaka i 15 minuta za kompletnu pripremu, pržena jaja s mladim lukom uvijek su dobra ideja
Ručak se neće spremiti sam, ali možeš ubrzati proces. Nije neka utjeha, ali pomaže u trenucima gladi. Jaja na oko s mladim lukom savršen su primjer obroka koji možeš spremiti u svega deset minuta, a garantirano će te zasititi.
Jaja su poznata po svestranosti, a mladi luk dodaje svježu, blagu oštrinu koja ovom jelu daje poseban okus. Ukratko, ovo je obrok kojem ćeš se uvijek rado vraćati, bilo da ga pripremaš za doručak, ručak ili laganu večeru
Kad ih pržiš zajedno, događa se čarolija – hrskavi rubovi jaja kombiniraju se s umami okusom soja umaka i luka, stvarajući obrok koji je istovremeno jednostavan i nezaboravan. U ovom receptu, naglasak je na mladom luku jer ga lagano pržiš u neutralnom ulju dok ne postane mekan i mirisan.
Dok pržiš jaja, paziš da rubovi postanu hrskavi, a žumanjci ostanu kremasti, što pruža savršenu teksturu u kombinaciji s toplom rižom.
Iako se na kraju dodaje soja umak, dobro je posoliti jaja tijekom prženja kako bi okus bio ravnomjerno raspoređen. Nemoj prepržiti jaja jeržumanjci trebaju ostati tekući kako bi pridonijeli tome da jelo bude savršeno kremasto.
Ako ti smetaju tekući žumanjci, možeš jaja pržiti dulje, ali preporučujemo da dodaš malo maslaca ili sezamova ulja kako bi se zadržalo bogatstvo okusa. I, da, na ovaj način pržena jaja na oko posluži s vrućom rižom.
Ne gasi ekran dok kuham
Jaja na oko s mladim lukom
5 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mladi luk
2
kom
Suncokretovo ulje
1
žlica
Sezamovo ulje
2
žličica
Jaje
2
kom
Sol
0,12
žličica
Soja umak
1
žličica
Kuhana riža
1
šalica
Sjemenke bijelog sezama
Postupak
Očisti i tanko nareži 2 srednja mlada luka. Otprilike žličicu tamnozelenih dijelova luka ostavi sa strane za ukras.
Zagrij 1 žlicu suncokretovog ulja i 2 žličice sezamovog ulja u srednjoj neprijanjajućoj tavi na srednje laganoj vatri dok ne postane svjetlucavo. Dodaj nasjeckani mladi luk (osim dijelova ostavljenih za ukras) i prži dok ne omekša i zamiriše, oko 2 minute.
Razbij 2 velika jaja u tavu i posoli ih sa 1/8 žličice soli. Prži bez miješanja dok bjelanjci ne budu pečeni, a žumanjci još tekući, oko 3 minute.
Minutu prije nego što su jaja gotova, prelij 1 žličicu soja umaka po rubovima bjelanjaka.
Makni tavu s vatre. U zdjelu stavi oko 1 šalicu tople kuhane bijele riže. Pospi sačuvanim tamnim dijelovima mladog luka, a zatim pažljivo prebaci pržena jaja na rižu.
Pospi tostiranim sezamovim sjemenkama i posluži odmah.
Igraj se dodacima: sezamove sjemenke su klasičan izbor za hrskavost, ali možeš dodati, primjerice, chili ulje, prženu ljutiku ili japanski furikake začin.