Recepti Riba 20. lipnja 2024.

Tajna Julije Child za savršeno sočan losos

losos
Recept Julije Child za savršeno poširan losos
foto: Thinkstock
Ako voliš losos, ovaj recept će ti postati omiljeni. Julia Child, legendarna kuharica, otkrila je savršen način pripreme lososa koji garantira sočan i savršeno kuhan filet baš svaki put

Jedan od najomiljenijih sastojaka u suvremenoj kuhinji, file lososa poznat je po raskošnom okusu, nutritivnoj vrijednosti i lakoći pripreme. Bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima B kompleksa, vitaminom D i selenom, losos je i pravi saveznik zdravlja. Stoga nije čudno da smo stalno u potrazi za savršenim načinima pripreme.

losos | Author: CA Creative/Unsplash File lososa poznat je po raskošnom okusu foto: CA Creative/Unsplash

Ovaj recept iz knjige legendarne Julije Child "The Way To Cook" definitivno uvijek uspijeva. Julijin način poširanja ribe omogućava ti da pažljivo "nadgledaš" filet, što je idealno za pripremu savršenog lososa za razna jela. Jednom kada poširaš losos, možeš ga koristiti u salatama, tjesteninama, sendvičima...

Poširaj polako!

Napuni duboku, široku tavu s oko 8 centimetara vode. Možda ti se čini puno, ali važno je održati temperaturu kad dodaš losos. Dodaj 1 1/2 čajnu žličicu soli i tri žlice bijelog vinskog octa.

Pusti da zakipi, a zatim smanji na srednju temperaturu. Uroni do 8 fileta lososa (debljine 1,25 cm), očišćenih od kostiju i kože ako želiš, u vodu i pusti da vrlo lagano krčka, smanjujući temperaturu kako bi spriječio stvaranje mjehurića. Bolje je poširati polako nego prebrzo.

 | Author: Thinkstock Poširani losos možeš dodati svim jelima foto: Thinkstock

Postavi tajmer na šest minuta i stalno prati termometrom, često testirajući ribu dok ne dosegne 60°C do 63°C. Drugu vrstu ribe možeš poširati na isti način, samo prilagodi vrijeme veličini fileta. Julia preporučuje dvije do tri minute za list, primjerice. Koristi lopaticu ili žlicu s prorezima kako bi podigao filete i osušio ih čistim kuhinjskim ručnikom.

Umak od krastavaca

Pripremi umak prije poširanja ribe, i to tako da u zdjeli srednje veličine pomiješaš 1 krastavac, oguljen, očišćen od sjemenki i sitno nasjeckan, 1/4 čajne žličice soli, šećera i bijelog vinskog octa, 2 žlice svježih listova kopra, grubo nasjeckanih, 1 šalicu kiselog vrhnja, ili pola kiselog vrhnja i pola jogurta. Bit će dovoljno za 8 fileta.

 | Author: Thinkstock Poširani losos kao dio ukusnih ljetnih salata foto: Thinkstock

Riba se može poslužiti topla ili hladna, s umakom prelivenim preko. Poširana riba se također može ohladiti i usitniti za korištenje u drugim jelima te se može čuvati u hladnjaku tri dana, dobro pokrivena.

Bez obzira na to poširaš li losos da ga poslužiš s ovim jednostavnim, klasičnim umakom od krastavaca ili ga dodaš u brzu tjesteninu, uvijek će imati sočan, bogat okus.

Dodatni savjet: divlji losos obično treba manje vremena za poširanje nego masniji uzgojeni losos. Koristi termometar i počni provjeravati čim vidiš fine bijele crte na mesu. Ciljaj na 60°C za sočan losos ili 63°C za čvršći filet.

Isprobaj i ove recepte!

salata od leće Možda vas zanima... Proljetna salata s lećom koju obožava Jennifer Aniston Recepti Salata s kozicama Možda vas zanima... Bolje ne može: Sočna ljetna salata s kozicama Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.