Tko kaže da se od salate ne možeš najesti?! Ova slasna salat s kozicama obiluje okusima, a istovremeno je i izuzetno hranjiva i osvježavajuća
Mnogo smo puta čuli skeptike kojima je salatasamo prilog uz glavno jelo. Ali ova bi ih sočna salata mogla razuvjeriti: uz slasne kozice, cherry rajčice, kukuruz i kornišone, nitko neće ostati gladan.
Zvijezde ljeta, cherry rajčice i mladi kukuruz, donose svježinu, dok preljev od misa i jabučnog octa "izuva iz cipela" bogatom aromom. Svakako pripremi ovu salatu osobama koje misle da su salate dosadne – razuvjerit ćeš ih u trenu.
Salata s kozicama
foto: Abishek Hajare/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna ljetna salata s kozicama
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Kozice
500
g
Mlade mahune
250
g
Pir
0,75
šalica
Jabučni ocat
3
žlica
Miso pasta - svijetla
1
žlica
Senf
1
žlica
Maslinovo ulje
0,33
šalica
Cherry rajčice
350
g
Zrna kukuruza - svježa
1,50
šalica
Krastavci kornišoni
0,50
šalica
Mljevena paprika - slatka
0,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Potočarka
130
g
Svježi bosiljak
1
šalica
Prženi luk
0,50
šalica
Postupak
Zakuhaj litru zasoljene vode u velikom loncu. Dodaj pir i smanji temperaturu na srednju. Kuhaj dok pir ne omekša, 25-30 minuta; ocijedi. Raširi pir na lim za pečenje i ostavi ga da se ohladi.
U srednjem loncu zakuhaj obilno posoljenu vodu. Dodaj mlade mahune i kuhaj dok malo ne omekšaju, oko 4 minute. Prebaci ih u cjedilo pomoću hvataljki, čuvajući vodu u loncu. Isperi mahune hladnom vodom i osuši. Svaku mahunu prereži na pola.
U uzavrelu vodu u kojoj su se kuhale mahune stavi očišćene kozice. Smanji vatru na srednje jaku i kuhaj dok kozice ne porumene, oko 2 minute. Ocijedi i ostavi da odstoje dok se malo ne ohlade, 15-20 minuta.
Pomiješaj ocat, miso i senf. Dodaj ulje.
Stavi rajčice, kukuruz, nasjeckane kornišone, pir, mahune i kozice u veliku zdjelu. Dodaj mljevenu crvenu papriku, sol i miso smjesu. Lagano umiješaj potočarku i bosiljak.
Prebaci na pladanj ili u tanjure. Salatu pospi prženim lukom, a po želji dodaj i još malo mljevene crvene paprike.