Nije ti palo na pamet baciti i salatu na gril? Možda je trebalo, jer ova grilana rimska salata s dresingom od avokada uistinu je preukusna
Kad razmišljaš što baciti na grill, sigurno ti prva na pamet ne padne - salata. No možda bi trebala. jer ova grilana rimska salata uistinu je genijalna! Blago zagorena, ali tek toliko da bude nevjerojatno ukusna, savršen je lagan i ukusan zalogaj za tvoju vrtnu zabavu ili druženje uz roštilj.
Par minuta na grilu i okus rimske salate potpuno se promijeni, a upotpunjuje je grilana focaccia te odličan umak od avokada. Dodatni sloj okusa ovom jelu daju kapari i svježe naribani parmezan.
Rimska salata
foto: Anita Austvika/Unsplash
Neka malo zagori, no pazi da ne izgori
Dok grilaš rimsku salatu moraš taj proces stalno nadzirati kako ne bi pretjerano zagorjela. Jer tanka je granica između prefine zapečene rimske salate i one koja je nepovratno zagorjela.
Ako ti slučajno ostane ovog jela, iako mislimo da neće koliko je fina ova grilana rimska salata, možeš ostatke narezati i spremiti u poklopljenu posudu u hladnjak te drugi dan iskoristiti u nekoj finoj salati s, primjerice, piletinom.
Svakako isprobaj naš recept za grilanu rimsku salatu!
Ne gasi ekran dok kuham
Grilana rimska salata s dresingom od avokada
15 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Avokado
1
kom
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
2
žlica
Majoneza
2
žlica
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
1,50
žličica
Senf
1
žličica
Soja umak
1
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
Focaccia
1
kom
Rimska salata
1
kom
Kapare
2
žličica
Parmezan
0,25
kom
Postupak
Zagrij grill na srednje jaku vatru.
Izblendaj avokado, češnjak, 1/3 šalice vode, sok od limuna, majonezu, maslinovo ulje, 3/4 žličice soli (ostatak količine soli ostavi za kasnije), senf, soja sos (umjesto njega možeš koristiti i Worcestershire umak) te papar.
Ako je smjesa pregusta, dodaj još vode, žlicu po žlicu, dok ne postigneš željenu konzistenciju.
Šnite focaccie lagano premaži uljem sa svih strana i pospi sa 1/2 žličice soli. Grilaj dok rubovi ne postanu hrskavi, oko 3 minute sa svake strane. Natrgaj na komadiće veličine zalogaja.
Rimsku salatu premaži uljem i stavi na gril, s tim da je razrezana strana okrenuta prema dolje. Lagano zapeci - treba se dobro zapeći na dijelovima i biti topla u sredini - 3-4 minute.
Stavi rimsku salatu na tanjur za serviranje, s narezanom stranom prema gore. Pospi preostalom 1/4 žličice soli te prelij dresingom. Pospi krutonima od focaccie, kaparima,naribanim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.