Rižoto svi obožavaju, a posebno rižoto s piletinom i povrćem. Ova slasna kombinacija ne samo da je ukusna i hranjiva, nego je i spremna u trenu, a istovremeno slavi sve okuse sezone. Svježa piletina, tikvice, paprika i riža savršeno se sljubljuju u kremasti rižoto, a okuse će upotpuniti dodatak mladog graška i obilne količine sira.
Recept za rižoto od piletine koji ćeš obožavati
Proljeće i ljeto ne mogu proći bez slasnog rižota od piletine i povrća. Ovo kremasto i jednostavno jelo savršeno je za dane kada nemaš puno vremena za kuhanje, ali želiš pojesti kvalitetan obrok balansiranih ugljikohidrata, proteina i masnoća. Sezonsko povrće donosi dozu vlakana i vitamina, a ovaj jednostavni recept za rižoto s piletinom daje ti mogućnost da se poigraš s dodacima i začinima. Osim tikvice, paprike i mladog graška, u rižoto možeš dodati primjerice bob ili mahune. Isto vrijedi i za začine, nećeš pogriješiti ako u rižoto s piletinom i povrćem umiješaš i malo majčine dušice ili korice limuna.
Rižoto s piletinom i povrćem
Rižoto od piletine nije potpun bez parmezana i maslaca
Kada razmišljamo o zdravoj hrani, namirnice poput maslaca i parmezana možda nam ne padaju prve na pamet, ali rižoto jednostavno nije potpun bez njih. Ako želiš pripremiti uistinu kremast rižoto s piletinom i povrćem, nikako nemoj štedjeti na kolčini sira i maslaca. Maslac umiješan na samom kraju kuhanja osigurava da će rižoto biti svilenkast, a parmezan mu daje posebne arome koje ne možeš drugačije postići. Umjesto parmezana možeš koristiti i Grana Padano sir ili drugi tvrdi sir.
Također nemoj preskočiti niti temeljac, odnosno nikako ga nemoj zamijeniti običnom vodom. Povrtni temeljac jednako će dobro funkcionirati i kao pileći temeljac, a pripremiti ga možeš od ostataka povrća kao što su luk, mrkve, celer i slično.
Rižoto s piletinom i povrćem
Rižoto s piletinom i povrćem recept
Sastojci:
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- 400 g riže
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- 500 g piletine u komadima
- 100 g graška
- 100 g parmezana
- 1,5 l temeljca
- 70 g maslaca
- Maslinovo ulje
Priprema:
- Ugrij ulje u dubokoj tavi pa dodaj nasjeckani češnjak, luk i mrkvu. Prži dok povrće ne omekša.
- Nareži i dodaj piletinu pa prži dok ne dobije boju.
- Dodaj rižu i prži minutu pa ulij dvije šalice temeljca i pusti da zavrije.
- Poklopi te kuhaj oko pet do deset minuta dok se ne upije sva tekućina.
- Nastavi ulijevati po malo temeljca miješajući dok riža sve ne upije.
- Dodaj papriku i tikvicu. Kuhaj još desetak minuta.
- Dodaj grašak pet minuta prije kraja kuhanja te na kraju maslac i naribani parmezan.
- Začini po želji i posluži toplo.
Dobar tek!
Isprobaj i ove ideje za rižoto: