gastro postao
Rižoto sa slaninom, lukom i parmezanom pravi je gastronomski užitak!
Voliš jednostavna i brza, ali savršeno ukusna jela? Ako je tvoj odgovor da, svakako isprobaj odličnu verziju rižota s karameliziranim lukom i hrskavom slaninom koji se topi u ustima. Priprema je jednostavna i brza, a količina je dovoljna za četiri porcije. U slast!
Sastojci:
- 5 žlica maslaca
- 3 srednja luka, sitno nasjeckana
- 1 litra pilećeg temeljca
- 1 šalica Arborio riže
- 120 ml bijelog vina
- 50 g naribanog parmezana
- 6 kriški slanine, prepržene na tavi i narezane na komadiće
Priprema:
- U tavi zagrij dvije žlice maslaca na jakoj vatri. Dodaj luk, dinstaj ga otprilike pet minuta, često miješajući, dok ne omekša. Smanji vatru, nastavi ga kuhati 15 do 20 minuta, povremeno miješajući, dok luk ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Luk premjesti u zasebnu zdjelu.
- U međuvremenu, u loncu zagrij pileći temeljac na umjerenoj vatri.
- U drugom loncu zagrij žlicu maslaca na srednje jakoj vatri. Umiješaj rižu. Kuhaj oko tri minute, povremeno miješajući. Ulij vino pa kuhaj nekoliko minuta uz stalno miješanje dok ne ispari.
- Smanji vatru te umiješajte otprilike 350 ml vrućeg temeljca. Kuhaj nepokriveno otprilike pet minuta, često miješajući. Potom umiješaj još 350 ml temeljca te kuhaj otkriveno još pet minuta, često miješajući.
- Umiješaj preostali temeljac pa kuhaj još pet minuta uz često miješanje dok riža ne omekša.
- Kada je riža skuhana, umiješaj karamelizirani luk, parmezan, preprženu slaninu i preostale dvije žlice maslaca. Sve dobro promiješaj. Posluži odmah i uživaj!
Dobar tek!
Isprobaj i ove recepte...