Iako je rižoto česti obrok mnogih od nas i smatra se jednostavnim i brzim jelom, to baš i nije tako. Naime, on je puno kompleksniji nego što se misli i postoji puno mjesta na kojima se možete poskliznuti i koja će vaše jelo učiniti rižom s prilogom, a ne kremastim rižotom.
Osnovna namirnica je dakako riža, a za dobar rižoto bit će ti potrebna Arborio, odnosno riža kratkog zrna s većom količinom škroba koji rižotu daje poznatu kremoznost. Od trikova, tu su još i dobar temeljac (naravno za ovaj od sipe potreban je riblji), ali i masnoća u vidu maslaca ili maslinovog ulja. Uz namirnice važno je i koristiti široki i plitki lonac s debelim dnom jer tako tekućina brže isparava te su okusi intenzivniji.
Zanimljivo je pritom spomenuti i da, koji god rižoto radili, važno je ne kuhati rižu bez brige i pameti u puno tekućine, već se u potpunosti posvetiti kuhanju i dati rižotu vrijeme i nježan dodir kroz lagano i neprestano kružno miješanje. U nastavku slijedi detaljan postupak za ukusni rižoto sa svim malim trikovima koje ćeš moći primijeniti prilikom pripreme svih ostalih rižota.
Kako je Metro Cash & Carry nedavno uveo Metro Foodie Club karticu, za fizičke i pravne osobe odlučili smo šoping obaviti baš tamo. Do sada nismo imali tu mogućnost, a zanimanje za Metro postoji već jako dugo. Naime, u razgovorima s našim kolegama koji imaju otvorene obrte, često na pitanje gdje si uspio kupiti neku specifičnu namirnicu, koja je teško dostupna bilo gdje drugdje -Metro je bio odgovor. Žablji kraci, janjeći kare, klice, crnilo od sipe, vrhunski tanjuri sve je to što Metro nudi, a teško je dostupno u drugim trgovinama.
Sastojci:
- 500 g sipe
- 200 g Arborio riže
- 1 veliki crveni luk
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 2 dl kvalitetnog crnog vina
- oko 8 dl ribljeg temeljca ili vode
- 8 g crnila od sipe
- sol, papar, ružmarin i origano po ukusu
- kocka maslaca
- 100 g boba
Postupak:
- Luk nareži na manje kockice i prodinstaj na malo maslinovog ulja, a potom dodaj očišćenu sipu te ju dinstaj s grančicama ružmarina i malo origana 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. Posoli i popapri po ukusu.
- Kada sipa omekša, izvadi je iz lonca, a na ostatak luka dodaj rižu i zastakli je na jačoj vatri. Nakon dvije do tri minute smanji vatru na srednje laganu, dodaj prodinstanu sipu i vino pa kuhaj uz stalno i polagano kružno miješanje dok riža ne popije svu tekućinu.
- Podlijevaj rižu temeljcem ili vodom decilitar po decilitar kako tekućina bude isparavala. Takvim postupkom riža će otpustiti škrob i dobit ćeš kremasti rižoto. Postupak će trajati 20-ak minuta, a riža na kraju treba biti al dente. Pred sam kraj dodaj crnilo sipe i začini po potrebi.
- Isključi vatru dok je još uvijek malo tekućine u rižotu pa umiješaj kocku maslaca kako bi dobila još okusa i kremoznosti.
- Bob skuhaj u slanoj vodi pa ga dodaj u rižoto. Polagano miješaj.
Posluži odmah!
Dakako, mi smo našu košaricu upotpunili i osnovnim namirnicama, ali i kvalitetnim vinom čija je ponuda u Metrou zaista dobra. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba jer vas čekaju sjajne pogodnosti.