Recepti Pripremi odličan obiteljski ručak 14. siječnja 2021.

Ovu verziju crnog rižota nećeš tako lako zaboraviti

foto: Sweety and Spicy

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvati u morskim delicijama rado uživaju tokom cijele godine. Među favoritima je svakako i crni rižot!

Iako je rižoto česti obrok mnogih od nas i smatra se jednostavnim i brzim jelom, to baš i nije tako. Naime, on je puno kompleksniji nego što se misli i postoji puno mjesta na kojima se možete poskliznuti i koja će vaše jelo učiniti rižom s prilogom, a ne kremastim rižotom.

Osnovna namirnica je dakako riža, a za dobar rižoto bit će ti potrebna Arborio, odnosno riža kratkog zrna s većom količinom škroba koji rižotu daje poznatu kremoznost. Od trikova, tu su još i dobar temeljac (naravno za ovaj od sipe potreban je riblji), ali i masnoća u vidu maslaca ili maslinovog ulja. Uz namirnice važno je i koristiti široki i plitki lonac s debelim dnom jer tako tekućina brže isparava te su okusi intenzivniji.

Zanimljivo je pritom spomenuti i da, koji god rižoto radili, važno je ne kuhati rižu bez brige i pameti u puno tekućine, već se u potpunosti posvetiti kuhanju i dati rižotu vrijeme i nježan dodir kroz lagano i neprestano kružno miješanje. U nastavku slijedi detaljan postupak za ukusni rižoto sa svim malim trikovima koje ćeš moći primijeniti prilikom pripreme svih ostalih rižota. 

Kako je Metro Cash & Carry nedavno uveo Metro Foodie Club karticu, za fizičke i pravne osobe odlučili smo šoping obaviti baš tamo. Do sada nismo imali tu mogućnost, a zanimanje za Metro postoji već jako dugo. Naime, u razgovorima s našim kolegama koji imaju otvorene obrte, često na pitanje gdje si uspio kupiti neku specifičnu namirnicu, koja je teško dostupna bilo gdje drugdje -Metro je bio odgovor. Žablji kraci, janjeći kare, klice, crnilo od sipe, vrhunski tanjuri sve je to što Metro nudi, a teško je dostupno u drugim trgovinama.


 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Sastojci: 

  • 500 g sipe 
  • 200 g Arborio riže 
  • 1 veliki crveni luk 
  • 3 češnja češnjaka 
  • maslinovo ulje
  • 2 dl kvalitetnog crnog vina 
  • oko 8 dl ribljeg temeljca ili vode 
  • 8 g crnila od sipe
  • sol, papar, ružmarin i origano po ukusu 
  • kocka maslaca 
  • 100 g boba

Postupak:

  1. Luk nareži na manje kockice i prodinstaj na malo maslinovog ulja, a potom dodaj očišćenu sipu te ju dinstaj s grančicama ružmarina i malo origana 10-ak minuta na srednje jakoj vatri. Posoli i popapri po ukusu.
  2. Kada sipa omekša, izvadi je iz lonca, a na ostatak luka dodaj rižu i zastakli je na jačoj vatri. Nakon dvije do tri minute smanji vatru na srednje laganu, dodaj prodinstanu sipu i vino pa kuhaj uz stalno i polagano kružno miješanje dok riža ne popije svu tekućinu. 
  3. Podlijevaj rižu temeljcem ili vodom decilitar po decilitar kako tekućina bude isparavala. Takvim postupkom riža će otpustiti škrob i dobit ćeš kremasti rižoto. Postupak će trajati 20-ak minuta, a riža na kraju treba biti al dente. Pred sam kraj dodaj crnilo sipe i začini po potrebi. 
  4. Isključi vatru dok je još uvijek malo tekućine u rižotu pa umiješaj kocku maslaca kako bi dobila još okusa i kremoznosti. 
  5. Bob skuhaj u slanoj vodi pa ga dodaj u rižoto. Polagano miješaj. 

Posluži odmah!

Dakako, mi smo našu košaricu upotpunili i osnovnim namirnicama, ali i kvalitetnim vinom čija je ponuda u Metrou zaista dobra. Požurite i postanite član Metro Foodie Cluba jer vas čekaju sjajne pogodnosti.  

 

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

 

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

 | Author: Matija Plašć foto: Matija Plašć

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.