Recepti Tjestenina 11. prosinca 2024.

Kao iz restorana: špageti kuhani u soku od cikle

Tjestenina
20 MIN
35 MIN
4
SREDNJE
špageti kuhani u soku od cikle
Špageti kuhani u soku od cikle
foto: The Happy Foodie/Pinterest
Špageti kuhani u soku od cikle odlično su jelo s potpisom slavnog chefa koje možeš pripremiti kod kuće. Donosimo recept!

Ciklu volimo na sve načine - sirovu, sitno naribanu na salatu (uz dodatak jabuke i narančina soka); kuhanu, također na salatu, u raznim zimskim juhama i varivima, pečenu, u desertima... Cikla nas oduševljava svojim zemljanim okusom, bojom, zdravim sastojcima, raznovrsnošću primjene i zato stalno tražimo nove načine kako je iskoristiti u jelima.

Tako smo nedavno naletjeli i na ovaj odličan recept slavnog chefa Michaela Tuska u kojem se špageti kuhaju u soku od cikle, a potom i u redukciji od cikle.

cikla | Author: Don Ricardo/Unsplash Moćna i sočna - cikla foto: Don Ricardo/Unsplash

Tu su i neki skupocjeni dodaci pout kavijara od jesetre i dimljene jesetre koji nisu baš svima dostupni, no bez kavijara možemo, a u kremu se, umjesto dimljene jesetre, može dodati dimljena pastrva i svejedno ćemo dobiti odlično, malo drugačije jelo s omiljenom nam ciklom i još dražom tjesteninom.

I zato - obavezno isprobaj ovaj recept za špagete kuhane u soku od cikle, odnosno kreiraj vlastitu varijantu i javi nam dojmove!

špageti kuhani u soku od cikle | Author: Love Beets/Pinterest Na isti način, u soku od cikle, mogu se kuhati i druge vrste tjestenine - linguine, penne, farfalle... foto: Love Beets/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Špageti kuhani u soku od cikle u umaku od vrhnja i kavijara
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sok od cikle 1,50 l
  • Špageti 180 g
  • Kavijar od jesetre 60 g
  • Sok od yuzua 30 g
  • Votka 30 g
  • Ulje od vlasca 15 g
  • Maslinovo ulje 50 g
  • Poriluk - samo bijeli dio 75 g
  • Ljutika 75 g
  • Voda 50 g
  • Vrhnje za kuhanje 75 g
  • Dimljena jesetra 75 g
  • Creme fraiche 50 g
  • Temeljac od kombu alge 50 g
Postupak
  1. Na vatru stavi posudu zapremine cca 2 litre i dodaj ulje. Kad se ulje zagrije dodaj nasjeckani poriluk (samo bijeli dio) i ljutiku te prstohvat soli.

    Dinstaj dok ne omekša, no ne smije dobiti ni malo boje.


  2. Deglaziraj votkom i dinstaj dalje dok tekućina potpuno ne ispari.


  3. Dodaj vrhnje za kuhanje i kuhaj na laganoj vatri još 5 minuta. Dodaj prstohvat soli, kušaj i stavi sa strane.


  4. Lagano prohlađeni umak stavi u blender i dodaj dimljenu jesetru. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.

    Izblendanu kremu ubaci u zdjelu od miksera i dodaj creme fraiche te miksaj zajedno. Pred kraj umiksaj temeljac od kombu alge.


  5. U loncu zapremine 4 litre zakuhaj 2.5 litre vode. Dodaj oko pola litre soka od cikle, dodaj malo soli. Stavi manje soli nego inače kad kuhaš tjesteninu jer su komponente u umaku (a posebno kavijar!) jako slane.

    U toj tekućini skuhaj špagete da budu jako al dente - oko 6 minuta.


  6. Ostatak soka od cikle (1 litra) kuhaj dok se ne reducira na pola. Redukciju soka od cikle stavi u posudu zapremine 3 l.

    Špagete kuhane al dente ubaci u redukciju soka od cikle. U njoj špagete kuhaj još 3 minute, pusti da se lijepo glaziraju.


  7. Dodaj sok od yuzua i votku te kuhaj još 1 minutu, odnosno dok sve ne počne kipjeti. Kušaj i dodaj soli ako je potrebno. Ali pazi - još nema slanog umaka i dodataka!


  8. Na dno 4 tanjura rasporedi kremu od dimljene jesetre, na to stavi špagete.

    Sve pokapaj s malo ulja od vlasca i na kraju na vrh stavi kavijar od jesetre.


Na isti način, u soku od cikle, mogu se kuhati i druge vrste tjestenine - linguini, penne, farfalle...

Isprobaj i ove super fine recepte s ciklom...

Salata od mlade cikle Možda vas zanima... Gotova u trenu - salata od mlade cikle Recepti savršena kombinacija cikla i čokolada Možda vas zanima... Ova torta dokaz je da čokolada i cikla idu zajedno Recepti jela s ciklom Možda vas zanima... 5 recepata za ljubitelje cikle i one koji će to tek postati Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.