Špageti kuhani u soku od cikle odlično su jelo s potpisom slavnog chefa koje možeš pripremiti kod kuće. Donosimo recept!
Ciklu volimo na sve načine - sirovu, sitno naribanu na salatu (uz dodatak jabuke i narančina soka); kuhanu, također na salatu, u raznim zimskim juhama i varivima, pečenu, u desertima... Cikla nas oduševljava svojim zemljanim okusom, bojom, zdravim sastojcima, raznovrsnošću primjene i zato stalno tražimo nove načine kako je iskoristiti u jelima.
Tako smo nedavno naletjeli i na ovaj odličan recept slavnog chefa Michaela Tuska u kojem se špageti kuhaju u soku od cikle, a potom i u redukciji od cikle.
Moćna i sočna - cikla
foto: Don Ricardo/Unsplash
Tu su i neki skupocjeni dodaci pout kavijara od jesetre i dimljene jesetre koji nisu baš svima dostupni, no bez kavijara možemo, a u kremu se, umjesto dimljene jesetre, može dodati dimljena pastrva i svejedno ćemo dobiti odlično, malo drugačije jelo s omiljenom nam ciklom i još dražom tjesteninom.
I zato - obavezno isprobaj ovaj recept za špagete kuhane u soku od cikle, odnosno kreiraj vlastitu varijantu i javi nam dojmove!
Na isti način, u soku od cikle, mogu se kuhati i druge vrste tjestenine - linguine, penne, farfalle...
foto: Love Beets/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Špageti kuhani u soku od cikle u umaku od vrhnja i kavijara
20 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sok od cikle
1,50
l
Špageti
180
g
Kavijar od jesetre
60
g
Sok od yuzua
30
g
Votka
30
g
Ulje od vlasca
15
g
Maslinovo ulje
50
g
Poriluk - samo bijeli dio
75
g
Ljutika
75
g
Voda
50
g
Vrhnje za kuhanje
75
g
Dimljena jesetra
75
g
Creme fraiche
50
g
Temeljac od kombu alge
50
g
Postupak
Na vatru stavi posudu zapremine cca 2 litre i dodaj ulje. Kad se ulje zagrije dodaj nasjeckani poriluk (samo bijeli dio) i ljutiku te prstohvat soli.
Dinstaj dok ne omekša, no ne smije dobiti ni malo boje.
Deglaziraj votkom i dinstaj dalje dok tekućina potpuno ne ispari.
Dodaj vrhnje za kuhanje i kuhaj na laganoj vatri još 5 minuta. Dodaj prstohvat soli, kušaj i stavi sa strane.
Lagano prohlađeni umak stavi u blender i dodaj dimljenu jesetru. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Izblendanu kremu ubaci u zdjelu od miksera i dodaj creme fraiche te miksaj zajedno. Pred kraj umiksaj temeljac od kombu alge.
U loncu zapremine 4 litre zakuhaj 2.5 litre vode. Dodaj oko pola litre soka od cikle, dodaj malo soli. Stavi manje soli nego inače kad kuhaš tjesteninu jer su komponente u umaku (a posebno kavijar!) jako slane.
U toj tekućini skuhaj špagete da budu jako al dente - oko 6 minuta.
Ostatak soka od cikle (1 litra) kuhaj dok se ne reducira na pola. Redukciju soka od cikle stavi u posudu zapremine 3 l.
Špagete kuhane al dente ubaci u redukciju soka od cikle. U njoj špagete kuhaj još 3 minute, pusti da se lijepo glaziraju.
Dodaj sok od yuzua i votku te kuhaj još 1 minutu, odnosno dok sve ne počne kipjeti. Kušaj i dodaj soli ako je potrebno. Ali pazi - još nema slanog umaka i dodataka!
Na dno 4 tanjura rasporedi kremu od dimljene jesetre, na to stavi špagete.
Sve pokapaj s malo ulja od vlasca i na kraju na vrh stavi kavijar od jesetre.
Na isti način, u soku od cikle, mogu se kuhati i druge vrste tjestenine - linguini, penne, farfalle...