Recepti 04. veljače 2023.

Kako kod kuće napraviti najhrskavije krumpiriće?

;Domaći krumpirići u 4 slasne verzije koje moraš isprobati! foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nove ideje za pripremu omiljene hrane za utjehu - krumpirića! Donosimo male tajne najhrskavijih krumpirića i recepte za četiri slasne verzije koje moraš isprobati...

Krumpirići, pommes frites, pomfrit – sve su to različiti nazivi za neodoljivo hrskave, a opet mekane krumpire narezane na trakice i pržene u ulju. Kako je pomfrit nastao, nije posve sigurno. Jedna teorija kaže da krumpirići potječu iz Belgije gdje su siromašni stanovnici duž rijeke Meuse tradicionalno jeli prženu ribu. Zimi, kad bi se rijeka zaledila, stanovnici su zbog nestašice ribe, pržili na trakice narezane krumpire.

Smatra se da su ovo jelo otkrili američki vojnici u Belgiji tijekom Prvog svjetskog rata, a budući da je dominantni jezik južne Belgije francuski, ukusni prženi krumpir nazvali su "French fries", odnosno francuski krumpiri.  

Bilo kako bilo, krumpirići su postali omiljeno, planetarno popularno jelo, koje jedemo samostalno ili kao prilog uz brojna riblja i mesna jela. A nakon što pročitaš sljedećih nekoliko recepata, pržene krumpiriće nikad više nećeš nazvati dosadnima.

Zaigraj se novim okusima i teksturama i umjesto da iz masne plastične vrećice istreseš zaleđene krumpiriće, uz malo truda napravi ukusan (i puno zdraviji) domaći snack!

 | Author: Thinkstock Domaći pomfrit, foto: Thinkstock

Kako napraviti savršeno hrskave krumpiriće?

Bio on francuski ili belgijski, mi ga obožavamo. Ali kako napraviti da bude hrskav, a opet mekan i kremast, lijepe žute boje i da nije natopljen uljem? Trikove kako ispeći savršeni pomfrit za Chicago Tribune otkrili su chefovi Bart Vandael i Ben Sheagren, specijalisti za belgijsku kuhinju. 

  1. Izaberi krumpir crvene kože i bijelog mesa; te vrste obično imaju optimalnu razinu škroba za prženje. 
  2. Krumpir operi i oguli. Izreži ga na prutiće debele otprilike pola centimetra. 
  3. Krumpiriće ubaci u zdjelu s hladnom vodom, da se ispere škrob s površine. Tako se krumpiri neće 'držati zajedno' u ulju. Posuši ih.
  4. Veliki lonac do pola napuni biljnim uljem i zagrij ga na otprilike 150 stupnjeva. Kad se ulje ugrije, polako ubacuj krumpiriće. Važno je da ne pretrpaš lonac.
  5. Prži ih lagano 6 do 8 minuta. Još jedan savjet je da pomfrit nikad ne miješaš dok ga pržiš. Izvadi ih iz ulja i ocijedi.
  6. Ohladi ih na sobnu temperaturu prije nego što nastaviš s prženjem. 
  7. Netom prije posluživanja, ulje zagrij na cca 180 stupnjeva i ubaci 'blanširani' krumpir. Prži ih do zlatno-smeđe boje oko 3 minute. Izvadi i posluži. 

 | Author: Unsplash Domaći krumpirići, foto: Unsplash

Pomfrit iz pećnice s dva slasna dodatna sastojka

Ovo je zapravo jednostavnija verzija pomfrita zbog koje nećeš morati vaditi fritezu i potrošiti ogromne količine ulja. Sav će posao obaviti pećnica, a tvoje će radne plohe ostati čiste.  Na tebi je samo da baciš oko kako krumpirići ne bi zagorjeli i potrudiš se oko serviranja. Oblikuj tuljac od tamnog masnog papira, ubaci u njega vruće krumpiriće i posluži uz domaći ketchup ili blagi umak od vrhnja. 

 

Možda vas zanima... Pomfrit iz pećnice s dva slasna dodatna sastojka Recepti

 

 | Author: Thinkstock Domaći pomfrit, foto: Thinkstock

Hrskavi i dobro začinjeni krumpirići

Ovi će hrskavi krumpirići iz pećnice poslužiti kao prilog, ali i kao popodnevni snack. Nemoj štedjeti na grubo mljevenom čiliju, dobro ih zaljuti i posluži uz domaći ketchup ili pak blagi umak od vrhnja. Imaj na umu da je količina dovoljna za četiri osobe, ali samo ako ga poslužiš kao prilog uz komad mesa. U slučaju da ih planiraš servirati kao popodnevni snack, obavezno udvostruči sastojke. Recept se nalazi na linku u nastavku.

 

Možda vas zanima... Prilog ili snack: Hrskavi i dobro začinjeni krumpirići Recepti

 

 | Author: Stockfood Domaći pomfrit, foto: Stockfood

Spiralni krumpirići

Ove razigrane pržene krumpiriće obožavat će djeca, ali i oni malo stariji! Za spiralne krumpiriće treba ti malo pire krumpira, parmezan, jaje... Vrlo jednostavno se pripremaju, a još brže nestaju s tanjura. Posluži ih uz domaći umak od rajčice, kečap ili kao prilog pohanom mesu. 

 

Možda vas zanima... Spiralni krumpirići kakve još niste probali Recepti

 

 | Author: Thinkstock Spiralni krumpirići, foto: Thinkstock

Hrskavi pomfrit od batata uz umak od indijskih oraščića

Hrskavi krumpirići od batata oduševit će te na prvi griz! Uz krumpiriće od batata, posluži jednostavni dip ili umak od indijskih oraščića koji će se odlično sljubiti s aromom i okusom slatkog krumpira. Recept te čeka na linku u nastavku, svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove! 

 

Možda vas zanima... Ideja za ručak: Hrskavi batat uz umak od indijskih oraščića Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin Pomfrit od batata, foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.