Kolumne 21. ožujka 2019.

Ideja za ručak: Hrskavi batat uz umak od indijskih oraščića

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Prošlogodišnji Zagreb Burger Fest oduševio me na nekoliko razina, od hrane i ambijenta, pa do kuhara i njihove kreativnosti i druželjubivosti. Ipak, jedna me stvar baš osvojila, a to je - pomfrit od batata.

Doma često jedem i koristim batat i to baš na takav comfort food hrskavo prženi/pečeni način. Tako da mi opsjednutost i žaljenje za tim prilogom s burger festivala pored svih onih predivnih hamburgera koje nažalost nisam stigao kušati nije razumljiva. Možda postajem vegetarijanac?

Da me taj hrskavi batat ne opsjeda u narednim tjednima odlučio sam se prebaciti u kuhinju, iskoristiti to jelo kao inspiraciju i pripremiti ga na jedan svoj i nadam se jednako ukusan način.

 

Možda vas zanima... Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom za hrskavi ručak Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Hrskavi batat iz pećnice

Ovo je bila i idealna prilika da s vama podijelim recept za super jednostavni dip ili umak, kako vam draže, od indijskih oraščića koji sam već nekoliko puta isprobao u raznim kombinacijama s bloga Reclaiming yesterday.

Radi se o umaku koji je toliko dobar da jednom kada ga isprobate neće ništa drugo osim njega koristiti za umakanje svega, od tortilja, povrća do mesa, barem tjedan dana.

Nego, vratimo se na batat. Htio sam ga prvo pržiti, ali na kraju sam se ipak odlučio za pečenu verziju koja također može biti ukusna i hrskava.

Potrebno je pripaziti na tri stvari da vam batat bude hrskaviji nego inače ako ga pripremate u pećnici, ali nije nikakva greška niti da zanemarite sve što ću u nastavku napisati.

Prvo, batat držite u hladnoj vodi barem pola sata prije nego ga planirate staviti u pećnicu. Narezani batat neće posiviti od stajanja u vodi i bit će odmah spreman za pečenje kada vam zatreba. Također, voda koju će batat upiti kasnije će reagirati u kontaktu s vrućim uljem i naglo se proširiti u batatu što će ga učiniti hrskavijim izvana.

Drugo na što je dobro pripaziti jest da pleh ili protvan u kojem planirate peći batat držite u zagrijanoj pećnici kako bi i on postigao temperaturu pećnice prije nego na njega posložite batat. Prazan pleh premažite s malo ulja koje će se isto zagrijati i postati vruće kako bi imali tu dodatnu korist iz vode u batatu za postizanje veće hrskavosti.

I treće, batat dobro ocijedite prije nego ga stavite na pleh. I još ga neposredno prije namažite uljem kako ne bi ostao suh izvana i kako bi dobio lijepu hrskavu koru na vrhu.

Ja koristim obično biljno ulje za premazivanje u koje dodam dimljenu crvenu papriku, sušenog začinskog bilja, chili, sol i papar, te s time prelijem krumpire/batat i dobro sve promiješam rukama prije pečenja. Vi naravno možete aromatizirati ulje i batat po vašem ukusu.

Batat je dovoljno peći oko 20 minuta, ali ako ste ga deblje izrezali moguće je da će biti potrebno i više vremena da se cijeli ispeče. To je najlakše provjeriti tako da ga piknete s vilicom i, ako vidite da se lagano trga sve do sredine onda znate da je pečen i spreman za posluživanje.

Ja sam svoju želju za hrskavim batatom ovim jelom zadovoljio. Nadam se da ćete i sami probati ovaj jednostavan recept i zaljubiti se u batat kao namirnicu ako već niste do sada.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Potrebno vam je:

  • 500 grama batata
  • 200 grama indijskih oraščića
  • Voda, biljno ulje, sezamovo ulje, soja umak
  • Dimljena crvena paprika, chili, origano, sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Indijske oraščiće, slane ili nezačinjene, stavite u posudu i potopite ih s kipućom vodom. Ostavite ih potopljene barem 1 sat.
  2. Batate narežite na kriške. To ćete najbrže napraviti tako da ih prepolovite na pola po dužini, zatim polovice na isti način prepolovite i onda dobivene četvrtine još jednom prepolovite.
  3. Potopite batat hladnom vodom i ostavite ga barem pola sata (idealno 60 minuta) u njoj.
  4. U manjoj posudi pomiješajte par žlica biljnog ulja s proizvoljnom količinom dimljene crvene paprike, sušenog origana,chiliemm, soli i paprom, ili nekim drugim začinima po vlastitom ukusu.
  5. Prije pečenja stavite par žlica biljnog ulja na pleh koji ćete staviti grijati u pećnicu na 220 stupnjeva.
  6. Batat ocijedite i prelijte s aromatiziranim uljem te ga dobro promiješajte kako bi se što bolje prekrio uljem i začinima.
  7. Oprezno izvadite vrući pleh s uljem iz pećnice. Kriške batata odvojene jedne od drugih poslažite na njega i vratite sve u pećnicu na 20-25 minuta ili dok pomoću vilice ne osjetite da je batat pečen.
  8. Indijske oraščiće ocijedite i stavite u električnu sjeckalicu.
  9. Dodajte par žlica sezamovog ulja, žlicu soja umaka, i malo soli. Usitnite sve u grubu kremu.
  10. Na kraju s dodavanjem vode regulirate kremoznost i konzistenciju umaka. S dodavanjem više vode umak će biti kremastiji. Ne zaboravite u svakoj fazi isprobati umak i po potrebi ga dodatno začiniti.
  11. Poslužite hrskavi batat uz umak od indijskih oraščića dok je batat još topao.

Savjeti!

  • Možete koristiti bilo koje drugo ulje za pripremu umaka, ali sezamovo okusom najbolje odgovara indijskim oraščićima zbog čega predlažem njega. Probao sam ga raditi i s maslinovim uljem, ali je ono bilo pre jako i cijeli umak je na kraju imao okus samo po tom ulju.
  • Batat možete oguliti, ali ako se koristi s korom dobro ga operite i izribajte spužvom kako bi uklonili svu prljavštinu i zemljusa njihh.
  • Na isti način možete pripremiti i super ukusne pečene krumpire iz pećnice.

Dobar tek!

P.S. Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.