Pohani pileći kroketi punjeni šunkom i sirom fora su, i brzi, zalogaji koji će oduševiti i velike im ale. Imamo recept blogera Darka Kontina!
Ovo je za mene ultimativno 'food porn' jelo! Pohana hrskava piletina, točnije mljeveno bijelo pileće meso oblikovano u ćevap ili kroket. K tome, svaki pileći kroket napunjen je šunkom i sirom kojima se stavlja 'točka na i' ove divne hrane za utjehu!
Velike filozofije ili posebnih prepreka za pripremu ovih punjenih pilećih kroketa nema. Pripazi samo da koristiš kvalitetno pileće meso ili gotovo mljeveno pileće meso. Jer one super povoljne pileće mljevene mješavine koje se povremeno mogu naći u dućanima nisu najsretnije rješenjeokusom niti izgledom za ovaj recept za punjene pileće krokete.
Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom
foto: Darko Kontin
Ne gasi ekran dok kuham
Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom
25 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileća prsa
400
g
Jaje
1
kom
Krušne mrvice
60
g
Listići svježeg peršina
0,50
šalica
Šunka
40
g
Sir
40
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Brašno
Jaje
Krušne mrvice
Suncokretovo ulje
Postupak
Pileće filete nareži na manje komade i stavi ih u električnu sjeckalicu. Dodaj žličicu soli, pola žličice papra i cijele listove peršina. Samelji sve sastojke u sitno mljeveno pileće meso.
Pileće mljeveno meso prebaci u duboku posudu i u njega rukama umiješaj 1 cijelo jaje i 60 grama krušnih mrvica. Dobivenu smjesu stavi kratko hladiti u hladnjak.
Ohlađeno pileće meso stavi između dva lista plastične folije. Rukama ili valjkom za tijesto razvuci mljeveno meso u kvadrat debljine do 1 cm. Ukloni gornju foliju s mesa.
Šunku i sir nareži na tanke trakice, ne deblje od 5 mm. Dužinu trakica neka određuje željena dužina pilećih kroketa.
Mljeveno meso izrežite u nekoliko dugačkih traka, malo širih od trakica šunke i sira kojima ćete ih puniti.
Krokete puni tako da staviš po 1 trakicu šunke i sira, a zatim ih umotaš u pileću meso. Kada se 2 kraja pilećeg mesa spoje tu ga odreži nožem i rukama zatvori pileći kroket sa svih strana i po potrebi dodatno ispravi oblik kroketa.
Prije paniranja stavi pileće krokete na dodatnih 5-10 minuta u hladnjak radi lakšeg rukovanja.
Paniranje odradi standardno: uvaljaj pileće krokete prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u krušne mrvice.
Pileće krokete prži u dubokom ulju ali ne na prejakoj vatri kako se ne bi kroketi pr brzo ispekli izvana, a u sredini ostali sirovi. Kada poprime lijepu zlatno smeđu boju odloži ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja s njih.
Pileće krokete posluži uz umak po želji i hladno pivo.
Ako ti se mljevena piletina previše lijepi za prste namoči prste hladnom vodom svakih par minuta da izbjegneš lijepljenje, ali i da lakše oblikuješ krokete.