Samo 30 minuta salamure (i malo strpljenja) dijeli te od sočnih, savršeno pečenih pilećih prsa
Pileća prsa su najčešći gost na roštilju, ali i najčešći razlog razočaranja. Bez kože i kostiju, nemaju ni prirodnu zaštitu ni masnoću koja bi ih sačuvala od isušivanja. I na tanjuru imamo suho, vlaknasto meso koje više podsjeća na piljevinu nego na večeru...
Tajna je u salamuri
A opet, kada se pripreme kako treba, postanu nešto sasvim drugo. Sočna, mekana, s lagano zadimljenim okusom i hrskavim tragovima grilla. Ključ? Salamura, odnosno kratko namakanje u slanoj vodi.
Ne, nije komplicirano. Ne, ne treba ti 100 sastojaka. Potrebno ti je 30 minuta, malo soli, voda, maslinovo ulje i paprika. I dobra volja. Sve ostalo je rutina.
Ne gasi ekran dok kuham
Sočna grilana pileća prsa
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
SALAMURA
Sastojci
Voda
4
šalica
Sol
1,50
žlica
Postupak
U većoj zdjeli otopi sol u vodi. Dodaj pileća prsa i stavi ih u hladnjak na 30 minuta. To je dovoljno da meso upije vlagu i postane otpornije na isušivanje na roštilju, ali neće biti preslano.
PILETINA
Sastojci
Pileća prsa
900
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Mljevena slatka paprika
1,50
žličica
Postupak
Postavi roštilj tako da imaš dvije zone – jednu s visokom, izravnom toplinom i drugu s blažom, neizravnom. Ako koristiš grill tavu, zagrij je na srednje jaku vatru.
Izvadi piletinu iz salamure, posuši papirnatim ručnikom. Premaži je maslinovim uljem i pospi ravnomjerno paprikom. Ulje pomaže protiv lijepljenja, a paprika daje boju i aromu.
Naulji rešetke. Stavi piletinu na vrući dio roštilja i nemoj je micati dok se ne počnu stvarati tragovi pečenja (pogledaj donju stranu jedne, ali bez prevrtanja). Kad porumeni, okreni je i premjesti na hladniji dio roštilja. Poklopi i pusti da se ispeče do kraja.
Savjet: Kad unutarnja temperatura mesa dosegne 68 °C, makni s vatre – temperatura će još narasti dok piletina odmara.
Pokrivenu folijom, ostavi piletinu 5-10 minuta. U tom vremenu će završiti kuhanje i meso će ostati sočno. Tek tada je nareži i posluži.
Ovaj recept je osnova. Možeš ga začiniti limunovim sokom, češnjakom, čilijem ili medom, ali i bez svega toga, rezultat je uvijek isti – sočna, ukusna pileća prsa.