Grška piletina izdašno je i brzo gotovo jelo od kojeg se može dobro najesti cijela obitelj. Imamo odličan recept!
U potrazi za jeftinim obrocima koji su izdašni, ukusni i brzo gotovo, naletjeli smo na ovaj odličan recept. Grčka piletina slasna je i gotova za čas, a znamo da piletinu vole gotovo svi, posebno kad je dobro začinjena.
Potrebno je cijelo pile, no od ovog jela može se dobro najesti cijela obitelj, pa i nenadani gosti ili susjedi. Naravno, ako ti je cijelo pile previše, prilagodi sastojke, ali vjeruj nam da će ti kasnije biti žao što nemaš repete.
Marinada s limunom piletini daje poseban okus i dodatno omekšava meso, a dodatak kriški limuna koje se peku zajedno s piletinom daje divan okus. Oni koji su probali pečeni limun, znaju na što mislimo, a oni koji nisu... još stignu probati!
Slasna piletina
foto: Getty Images/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Grčka piletina
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Limun
3
kom
Češnjak
6
prstohvat
Maslinovo ulje
0,33
šalica
Maslinovo ulje
2
žlica
Pile - cijelo
1
kom
Mladi krumpir
500
g
Luk
1
kom
Sol
2
žličica
Brokula
500
g
Crni papar
1
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva. Ocijedi sok 2 limuna - treba ti 1/3 šalice, dodaj sok u veliku zdjelu. Preostali limun nareži na kriške i dodaj i njega u zdjelu zajedno s protisnutim češnjakom, listićima svježeg origana i 1/3 šalice maslinova ulja. Dodaj pile narezano za komade, cijelog ga obloži marinadom i pusti da stoji oko 15 minuta.
U veliku zdjelu stavi krumpire, luk narezan na debele kriške, 1 žličicu soli, 1 žlicu maslinova ulja te sve dobro izmiješaj. Prebaci u veliki pleh za pečenje i peci dok ne počne poprimati smećkastu boju, 10-15 minuta.
Brokulu (ili ako imaš mladu brokulu, još bolje) izmiješaj s preostalom 1 žlicom maslinova ulja. Prebaci u pleh u kojem su djelomično pečeni krumpiri i sve pomiješaj. Na to posloži komade piletine kojima prije toga treba utrljati 1 žličicu soli i papra. Peci dok piletina nije pečena, a brokula ne posmeđi - oko 30 minuta.
Dobrih recepata za piletinu nikad dosta, isprobaj ove u nastavku...