Ova topla salata od piletine i kopra s umakom od parmezana i meda pomalo podsjeća na Cezar salatu, odnosno njezinu profinjenu verziju.
Krajem ožujka napunila je okruglih 90 godina, no i dalje neumorno kuha, snima TV emisije, piše kuharice... Omiljena britanska kulinarska zvijezda Mary Berry uistinu je posebna, a njezini recepti su ukusni i uglavnom spadaju u kategoriju comfort fooda.
Takvo je i ovo jednostavno i brzo jelo - topla salata od piletine i kopra s umakom od parmezana i meda - za koje smo recept pronašli u kuharici Mary Berry "Simple comforts". Ova salata može biti kompletan obrok, a čak ju možeš ponijeti i na posao, s tim da dresing nosiš u odvojenoj staklenci i staviš ga na salatu tik prije jela.
"Ako voliš Cezar salatu, moraš isprobati ovaj recept. Ali, moraš voljeti i kopar, kako bi užitak bio potpun! Hrskava iceberg salata u ovom jelu dolazi u svom najbolje, hrskavom izdanju", poručuje o svom jelu Mary Berry, a mi donosimo njezin recept za toplu salatu od piletine i kopra s umakom od parmezana i meda.
Topla salata od piletine i kopra
foto: Erin Lives Whole/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Topla salata od piletine i kopra s dresingom od senfa i parmezana - recept by Mary Berry
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
PILETINA
Sastojci
Pileća prsa
500
g
Mljevena paprika - slatka
1
žlica
Med
1
žličica
Maslinovo ulje
2
žlica
Sol
Papar
SALATA
Sastojci
Iceberg salata
0,50
kom
Kopar - svježi
1
svežanj
Mladi luk
6
kom
Kiseli krastavci
6
kom
DRESING
Sastojci
Creme fraiche
200
g
Sok od limuna
1
kom
Dijon senf
2
žličica
Šećer
1
žličica
Parmezan
25
g
POSLUŽIVANJE
Sastojci
Parmezan
2
žlica
Klice graška
25
g
Postupak
Piletinu nareži na trakice i izimiješaj s paprikom, (tekućim) medom te 1 žlicom maslinova ulja. Obilno posoli i popapri i izmešaj da se sve trakice piletine ravnomjerno začine.
Ugrij veliku tavu na jakoj vatri i u nju dodaj preostalu žlicu maslinova ulja. Prži pileće trakice na jakoj vatri - pazi da ih ne pepčeš jer bi se u tom slučaju pilećina mogla presušiti. Piletinu izvadi na tanjur, prekrij aluminijskom folijom i pusto da 'odmori' oko 5 minuta.
Salatu operi i narežu, baš kao i kopar, mladi luk i kisele krastavce. Prvo na velik tanjur za salate rasporedi iceberg salatu, po njoj raspodijeli kopar, mladi luk i nasjeckane kisele krastavce. Na to posloži pečena pileća prsa.
Sve satojke za dresing dobro izmiješaj pjenjačom (ili u staklenci s poklopcem). Kušaj dresing i prilagodi začine. Dresing prelij preko salate te na kraju salatu pospi većim listićima parmezana (možeš ih napraviti uz pomoć gulilice za krumpir) i klicaa graška ili mikrobiljem.
U salatu možeš dodati i kockice prepečenog kruha (krutone) kako bi salata dobila na hrskavosti te postala kompletan obrok.
Ako želiš ubrzati stvari tijekom pripremanja ove tople salate od piletine, trebaš znati da je dresing moguće pripremiti dan ranije i držati ga u hladnjaku. Salatu je najbolje složiti oko 2 sata prije posluživanja, dobro je ohladiti, te na nju u zadnji čas prije posluživanja staviti toplu piletinu i dresing od senfa i parmezana.
Isprobaj i ove odlične slane i slatke recepte s potpisom Mary Berry...