Njezine krafne hit su kroz cijelu godinu, ne samo tijekom karnevala, ali blogerica i majstorica za tijesta Janja Benić, autorica bloga Janjolinka, ima i druge adute u rukavu. Tako je danas na Instagramu podijelila odličan recept za prefina burger peciva i pogodila, jer u samo sat vremena dobila je hrpu pozitivnih reakcija, a među prvima su njezin recept komentirali i pohvalili i njezini dragi kolege food blogeri.
Tajna je u - tangzhong metodi... A što je to?
Uvijek smo u potrazi za dobrih burger pecivima, a ova Janjina uistinu obećavaju. Razlog je - tangzghong metoda, koja tijesto čini posebno mekim i podatnim. najbolje je to svojim riječima objasnila sama Janja.
"Neki dan sam vas pitala što biste htjeli od recepta da podijelim s vama i netko je napisao 'burger peciva' pa sam se sjetila da imam recept koji još nisam podijelila s vama!
Peciva su baš odlična i super mekana, a dugo su svježa jer ih radim s Tangzhong metodom koja pomaže pri svježini proizvoda, a uz to peciva budu čudesno pahuljasta. Dijelim s vama recept i dobre stare fotke jer videa nemam😉", napisala je Janja.
Burger peciva s tangzhong metodom
Sastojci - za tangzhong:
- 20 g manitoba brašna ili tip 00
- 27 g vode
- 60 g punomasnog mlijeka
Sastojci - za tijesto:
- 120 g punomasnog mlijeka (sobne temperature)
- 15 g svježeg kvasca ili 9 g suhog kvasca
- 320 g manitoba brašna ili tip 00
- 7 g soli
- 35 g šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 42 g maslaca
Sastojci - za premaz:
- 1 jaje
- malo mlijeka
- sezam - po želji, za posipavanje
Postupak:
- Za tangzhong, pomiješajte sve sastojke na srednje jakoj vatri (do 65° C) i miješajte bez prestanka dok vam smjesa u potpunosti ne zgusne. Nemojte prekuhati jer će smjesa izgubiti na elastičnosti. Prebacite u čistu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Stavite sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Kvasac pomiješajte s mlijekom, malo šećera i malo brašna (od ukupne količine). Ostavite sa strane par minuta da se aktivira.
- U samostojećem mikseru pomiješajte suhe sastojke (brašno, sol, šećer) pa dodajte aktivirani kvasac, ohlađeni tangzhong i jaja. Miksajte dok se ne poveže. Postepeno dodajte maslac i miksajte s pauzama. Tijesto je gotovo kad se počne odvajati od posude.
- Tijesto možete završiti pomoću slap and fold metode. Lagano nauljite posudu u koju ćete staviti tijesto na dizanje. Pokrijte prozirnom folijom ili kapom za tuširanje. Neka se diže sat i pol na toplom.
- Nakon prvog dizanja na sobnoj temperaturi tijesto možete premijesiti i staviti preko noći u hladnjak na hladnu fermentaciju (ali može i bez toga).
- Oblikovanje: Podijelite tijesto na 6 do 7 jednakih komada (važite ih i neka budu 90 do 100 grama, ako želite možete raditi i manju gramažu). Oblikujte svaki komad tijesta pojedinačno pa stavite neka se diže na plehu za pečenje obloženom papirom za pečenje.
- Pokrijte tijesto prozirnom folijom i neka se diže narednih sat do dva, dok se ne poduplaju. Prije pečenja premažite tijesto mješavinom jaja i mlijeka. Pecite na 190°C otprilike 18 minuta.