Tacosi su iznimno popularni u Meksiku, a datiraju još od davnina. Naišao sam na podatak da su prvi napravljeni čak 1500 godina prije Krista, kada su žene slale paketiće kuhanog mesa i povrća zamotanog u kukuruzno tijesto svojim muževima koji su radili na polju. Popularizaciju i današnju formu je ovo jelo dobilo u prošlom stoljeću.
Kako sam u Zagorju nabavio fino domaće bijelo kukuruzno brašno ideja je bila napraviti upravo takve male tortiljice i napuniti ih sporo kuhanom svinjetinom u pivu Staropramen Dark. Sporo kuhana svinjetina nikako ne može biti loša, no nedostajala je doza svježine koju sam pronašao u Pico da Gallo. Riječ je o tradicionalnoj svježoj meksičkoj salsi koja se često poslužuje najčešće baš u tacosima. Odabiru te salse u moru meksičkih salsa kumovala je i činjenica da korijander u mojem vrtu doslovno buja iz dana u dan tako da sam ga jednostavno morao nekako iskoristiti.
Pribavite Staropramen jer slijedi recept...
Sastojci za pulled pork:
- 1 kg svinjske lopatice
- 6 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 čajna žličica sjemenki korijandera
- 1 čajna žličica sjemenki kima
- 1 čajna žličica gorušice
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- 4 čajne žličice soli
- 1 l piva Staropramen Dark
- maslinovo ulje
- 2 veća luka
- 2 veće mrkve
- 4 režnja češnjaka
Postupak:
- Tostirajte sjemenke korijandera, kima i gorušice te ih sameljite u mužaru. Pomiješajte sa šećerom i ostalim začinima kako biste dobili dry rub smjesu. Dry rub dobro utrljajte na meso sa svih strana te ostavite kratko da odstoji u frižideru.
- Zagrijte malo maslinovog ulja i kratko zapecite svinjetinu sa svih strana kako biste zatvorili sve pore.
- Na dno pekača stavite krupno narezan luk i mrkvu te očišćeni, i nožem zgnječeni, češnjak. Na to stavite zapečeni komad svinjske lopatice te sve zalijte tamnim Staropramen pivom, poklopite i pecite 4-5 sati u pećnici na temperaturi od 160 ºC.
- Kuhano meso izvadite na dasku i rastrgajte na trakice pomoću dvije vilice. Umak procijedite od povrća koje potom propasirajte kroz sito u umak. Ako želite intenzivnije okuse, možete još malo reducirati umak na štednjaku.
- Pomiješajte umak i meso.
Sastojci za tacos:
- 200 g bijelog kukuruznog brašna
- 100 g glatkog brašna
- otprilike 150 ml mlake vode
- 1 čajna žličica soli
Postupak:
- Pomiješajte brašno i sol, a potom pomalo dolijevajte vodu kako biste zamijesili glatko tijesto. Procijenite sami količinu vode jer brašna različitih proizvođača drugačije upijaju vodu.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte dio tijesta i čašom izrežite manje krugove.
- Pecite tacose na vrućoj tavi kratko s obje strane dok ne dobije crne pjege. Pečene tacose pokrijte krpom kako bi bili fleksibilni jer će se inače stvrdnuti i pucati prilikom savijanja.
Sastojci za Pico de Gallo:
- 3 veće rajčice
- 1 ljubičasti luk
- svežanj svježeg lista korijandera
- svježa chili papričica ili chilli u prahu
- sok limete
- sol
- maslinovo ulje
Postupak za Pico de Gallo:
- Rajčicu, chilli i luk narežite na sitne kockice te pomiješajte s u grubo nasjeckanim korijanderom, sokom limete, soli i malo maslinovog ulja.