Recepti 27. prosinca 2022.

Recept za najsočniju puretinu u pivu

foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U stalnoj žurbi i utrci za vremenom, nekad zaboravimo stati i pripremiti nešto što zahtijeva naše vrijeme, strpljenje i volju. Možda su baš ovi blagdanski dani pravo vrijeme da tu nešto promijeniš. Staropramen pivo uljuljkat će te u pravo raspoloženje i začiniti ovo jelo

Ima tih nekih recepata koje kad otvoriš usred tjedna i vidiš više od 10 rečenica i više od pet točaka pripreme, jednostavno odustaneš. I to je razumljivo, ako uzmemo u obzir da cijele dane samo trčimo amo-tamo i jedva da stignemo jesti, a kamoli još strpljivo pripremati obrok više od dva sata.  

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL Staropramen pivo je uvijek tamo gdje je dobra hrana! foto: Neva Zganec/PIXSELL

No, nekad jednostavno baš tako želiš. Nekad ti baš treba to uživanje u kuhinji, uz lagane taktove glazbe koju voliš i ugodnu obiteljsku atmosferu. Ili pak i bez te obiteljske atmosfere, kad sve druge potjeraš van, a ti si daš oduška, pa još pored svega i zaplešeš i zapjevaš… E, kad to poželiš, onda pripremi ovaj pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama.

Ovo jelo ima jedan tajni sastojak, koji je inače pravi sastojak svake dobre zabave – Staropramen pivo, a pripremila nam ga je i osmislila Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom & slatkom: o svemu" u našem gastro duelu zajedno s blogerom Vedranom Boškovićem

Sigurni smo da su blagdani koji su pred nama baš idealno vrijeme za ovakve obroke. I ne samo da ćeš imati vremena pripremiti obroke kao što je pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama, nego ćeš u ovom, garantirano, uživati, a tvoje će ti nepce biti zahvalno.

Pogledaj video recept:

 

Evo kako nam je Sandra pripremila blagdansko jelo korak po korak:

Pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama

Vrijeme pripreme: 150 min

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1,5-2 kg purećeg zabatka s kožom i kostima
  • 3 žlice svinjske masti
  • 2 žličice provansalskih začina
  • 2 žličice začina sumaka
  • 1-2 žličice soli
  • 100 ml Staropramen piva
  • Za pire od pastrnjaka:
  • 1 kg pastrnjaka (možeš zamijeniti celerom)
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 režnja češnjaka
  • 2-3 grančice svježeg timijana
  • 50 g maslaca
  • 2 prstohvata soli
  • Za glazirane prokulice:
  • 500 g prokulica
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 50 ml bijelog vina
  • 25 ml soja umaka
  • 25 ml balzamičnog octa
  • prstohvat smeđeg šećera
  • 1 režanj češnjaka

I dodatno:

  • 1 kom svježeg nara

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Priprema:

  1. Meso nasoli i premaži mašću, pospi provansalskim začinima koje utrljaš u meso, potom pospi s umakom i stavi u posudu za pečenje koju također treba premazati mašću. Poklopi i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i peci 90 minuta.
  2. Potom otklopi, prelij pivom i bez poklopca vrati u pećnicu te peci dodatnih 30-40 minuta, odnosno dok se meso lijepo ne zapeče.
  3. Dok se meso peče, pripremi pire od pastrnjaka i glazirane prokulice. Prokulice očisti, prereži po pola i isperi pod mlazom vruće vode pa ih ocijedi.
  4. Zagrij dublju tavu, dodaj 2 žlice maslinova ulja, ubaci prokulice i sotiraj ih na jačoj vatri oko 6-7 minuta uz stalno miješanje. Dodaj 50 ml bijelog vina, promiješaj pa nakon 2 minute dodaj soja umak. Promiješaj i nastavi pirjati još minutu-dvije, potom dodaj prstohvat smeđeg šećera i balzamični ocat.
  5. Pirjaj još par minuta pa dodaj jedan protisnuti ili sitno sjeckani režanj češnjaka. Promiješaj, pokapaj s malo maslinova ulja, ugasi vatru, poklopi i pusti da odstoji barem 10 minuta.
  6. Pastrnjak oguli i nareži na manje kockice. Stavi ga u posudu, prelij hladnom vodom tako da ga voda skroz pokrije, dodaj prstohvat-dva soli i promiješaj. Kuhaj 15-20 minuta, odnosno dok pastrnjak skroz ne omekša.
  7. U drugoj posudi zagrij slatko vrhnje (ono za šlag), dodaj mu režanj češnjaka prerezan po pola i grančice majčine dušice pa zagrijavaj uz stalno miješanje. Kuhaj na laganoj vatri minutu-dvije. Pastrnjak ocijedi, dodaj mu slatko vrhnje iz kojeg izvadiš timijan i češnjak, dodaj kockicu maslaca i prstohvat soli te pomoću štapnog miksera sve izradi u fini, glatki pire.
  8. Pečenu puretinu nareži na deblje kriške. U tanjur složi pire od pastrnjaka, potom dodaj prokulice i narezano meso, meso prelij s par žlica masnoće od pečenja, sve zajedno pospi sjemenkama nara i odmah posluži.
  9. Nazdravi sa Staropramen pivom!

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

 | Author: Neva Zganec/PIXSELL foto: Neva Zganec/PIXSELL

Dobar tek i živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.