Ima tih nekih recepata koje kad otvoriš usred tjedna i vidiš više od 10 rečenica i više od pet točaka pripreme, jednostavno odustaneš. I to je razumljivo, ako uzmemo u obzir da cijele dane samo trčimo amo-tamo i jedva da stignemo jesti, a kamoli još strpljivo pripremati obrok više od dva sata.
No, nekad jednostavno baš tako želiš. Nekad ti baš treba to uživanje u kuhinji, uz lagane taktove glazbe koju voliš i ugodnu obiteljsku atmosferu. Ili pak i bez te obiteljske atmosfere, kad sve druge potjeraš van, a ti si daš oduška, pa još pored svega i zaplešeš i zapjevaš… E, kad to poželiš, onda pripremi ovaj pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama.
Ovo jelo ima jedan tajni sastojak, koji je inače pravi sastojak svake dobre zabave – Staropramen pivo, a pripremila nam ga je i osmislila Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom & slatkom: o svemu" u našem gastro duelu zajedno s blogerom Vedranom Boškovićem.
Sigurni smo da su blagdani koji su pred nama baš idealno vrijeme za ovakve obroke. I ne samo da ćeš imati vremena pripremiti obroke kao što je pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama, nego ćeš u ovom, garantirano, uživati, a tvoje će ti nepce biti zahvalno.
Pogledaj video recept:
Evo kako nam je Sandra pripremila blagdansko jelo korak po korak:
Pureći zabatak s pireom od pastrnjaka i glaziranim prokulicama
Vrijeme pripreme: 150 min
Sastojci (za 4 osobe):
- 1,5-2 kg purećeg zabatka s kožom i kostima
- 3 žlice svinjske masti
- 2 žličice provansalskih začina
- 2 žličice začina sumaka
- 1-2 žličice soli
- 100 ml Staropramen piva
- Za pire od pastrnjaka:
- 1 kg pastrnjaka (možeš zamijeniti celerom)
- 300 ml slatkog vrhnja
- 2 režnja češnjaka
- 2-3 grančice svježeg timijana
- 50 g maslaca
- 2 prstohvata soli
- Za glazirane prokulice:
- 500 g prokulica
- 2 žlice maslinova ulja
- 50 ml bijelog vina
- 25 ml soja umaka
- 25 ml balzamičnog octa
- prstohvat smeđeg šećera
- 1 režanj češnjaka
I dodatno:
- 1 kom svježeg nara
Priprema:
- Meso nasoli i premaži mašću, pospi provansalskim začinima koje utrljaš u meso, potom pospi s umakom i stavi u posudu za pečenje koju također treba premazati mašću. Poklopi i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i peci 90 minuta.
- Potom otklopi, prelij pivom i bez poklopca vrati u pećnicu te peci dodatnih 30-40 minuta, odnosno dok se meso lijepo ne zapeče.
- Dok se meso peče, pripremi pire od pastrnjaka i glazirane prokulice. Prokulice očisti, prereži po pola i isperi pod mlazom vruće vode pa ih ocijedi.
- Zagrij dublju tavu, dodaj 2 žlice maslinova ulja, ubaci prokulice i sotiraj ih na jačoj vatri oko 6-7 minuta uz stalno miješanje. Dodaj 50 ml bijelog vina, promiješaj pa nakon 2 minute dodaj soja umak. Promiješaj i nastavi pirjati još minutu-dvije, potom dodaj prstohvat smeđeg šećera i balzamični ocat.
- Pirjaj još par minuta pa dodaj jedan protisnuti ili sitno sjeckani režanj češnjaka. Promiješaj, pokapaj s malo maslinova ulja, ugasi vatru, poklopi i pusti da odstoji barem 10 minuta.
- Pastrnjak oguli i nareži na manje kockice. Stavi ga u posudu, prelij hladnom vodom tako da ga voda skroz pokrije, dodaj prstohvat-dva soli i promiješaj. Kuhaj 15-20 minuta, odnosno dok pastrnjak skroz ne omekša.
- U drugoj posudi zagrij slatko vrhnje (ono za šlag), dodaj mu režanj češnjaka prerezan po pola i grančice majčine dušice pa zagrijavaj uz stalno miješanje. Kuhaj na laganoj vatri minutu-dvije. Pastrnjak ocijedi, dodaj mu slatko vrhnje iz kojeg izvadiš timijan i češnjak, dodaj kockicu maslaca i prstohvat soli te pomoću štapnog miksera sve izradi u fini, glatki pire.
- Pečenu puretinu nareži na deblje kriške. U tanjur složi pire od pastrnjaka, potom dodaj prokulice i narezano meso, meso prelij s par žlica masnoće od pečenja, sve zajedno pospi sjemenkama nara i odmah posluži.
- Nazdravi sa Staropramen pivom!
Dobar tek i živjeli!