Oslić u pivskom tijestu oduševit će sve ukućane, čak i one koji baš i nisu ljubitelji riba!
Za ovaj recept, oslić u pivskom tijestu, možeš odabrati bijelu ribu koju voliš, ne mora to biti oslić. Koju god vrstu ribe da odabereš, važno je da bude svježa. Važno je pritom vidjeti da riba ima bistre i pune oči, da su otvori kod škrga svijetloružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična.
Prije nego započneš s pripremom ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati.
Napravi smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer), ali umjesto mlijeka koristi svijetlo pivo. Smjesa mora biti gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.
Oslić u pivskom tijestu
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Oslić u pivskom tijestu
30 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
250
g
Pivo
200
ml
Jaje
2
kom
Bjelanjak
2
kom
Sol
Oslić - fileti
800
g
Sok od limuna
Crni papar
Sol
Suncokretovo ulje
Postupak
Brašno, jaja, sol i pivo izmiješaj u glatko tijesto.
Zdjelu pokrij i ostavi tijesto15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješaj i dodaj snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto.
Ribu očisti, posuši maramicom, posoli i pokapaj limunovim sokom.
Na tavu stavi ulje za prženje te pusti da se zagrije.
Svaki komad ribe umoči u smjesu za pohanje te stavi na tavu. Smanji vatru. Peci svaku stranu oko 3 minute.
Izvadi ih na salvete kako bi se upio višak ulja.
Serviraj uz prilog po želji. Obično su to prženi krumpirići i tartar umak, ali odlično funkcionira i krumpir salata. Nije loše ni s blitvom s krumpirom, za dašak Mediterana.
Ako ti se svidio ovaj recept - oslić u pivskom tijestu, isprobaj i ove recepte u nastavku: