Za ovaj recept možeš odabrati ribu koju voliš, ne mora to biti oslić. Koju god vrstu ribe odabrali, važno je da bude svježa. Važno je pritom vidjeti bistre i pune oči, da su otvori kod škrga svijetlo ružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična.
Prije nego započneš s pripremom ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati.
Kako napraviti smjesu za pohanje?
Napravi smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer), ali umjesto mlijeka koristi svijetlo pivo. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.
Sastojci za pivsko tijesto:
- 250 g brašna
- 200 ml piva
- 2 jaja
- 2 bjelanjka
- sol
Brašno, jaja, sol i pivo izmiješaj u glatko tijesto. Zdjelu pokrij i ostavi tijesto 15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješaj i dodaj snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto.
I još:
- 800 g fileta oslića
- Limunov sok
- Mljeveni papar
- Sol
- Ulje za prženje
Priprema ribe:
Ribu očisti, posuši maramicom, posoli i pokapaj limunovim sokom.
Pohanje:
Na tavu stavi ulje za prženje te pusti da se zagrije.
Svaki komad ribe umoči u smjesu za pohanje te stavi na tavu. Smanji vatru. Peci svaku stranu oko 3 minute.
Izvadi ih na salvete kako bi se upio višak ulja.
Serviraj uz prilog po želji.
Dobar tek!