Za ovaj recept, oslić u pivskom tijestu,t možeš odabrati ribu koju voliš, ne mora to biti oslić. Koju god vrstu ribe odabrali, važno je da bude svježa. Važno je pritom vidjeti bistre i pune oči, da su otvori kod škrga svijetloružičasti sa specifičnim mirisom na more, ljuske su priljubljene i ne otpadaju, koža je čvrsta i elastična.
Prije nego započneš s pripremom ovog jednostavnog jela, ribu je potrebno dobro očistiti i filetirati.
Kako napraviti smjesu za pohanje?
Napravi smjesu kakva se priprema za palačinke (brašno, jaje, sol i šećer), ali umjesto mlijeka koristi svijetlo pivo. Smjesa mora biti malo gušća od one za palačinke kako bi se dobro prilijepila za ribu.
Oslić u pivskom tijestu
Oslić u pivskom tijestu
(za 4 osobe)
Sastojci - za pivsko tijesto:
- 250 g brašna
- 200 ml piva
- 2 jaja
- 2 bjelanjka
- sol
Sastojci - ostalo:
- 800 g fileta oslića
- Limunov sok
- svježe mljeveni papar
- sol
- ulje za prženje
Postupak:
- Brašno, jaja, sol i pivo izmiješaj u glatko tijesto.
- Zdjelu pokrij i ostavi tijesto 15 do 20 minuta da miruje. Zatim ga ponovno izmiješaj i dodaj snijeg od dobro ohlađenih bjelanjaka koji nisu prečvrsto istučeni. Kuhačom ga umiješaj u tijesto.
- Ribu očisti, posuši maramicom, posoli i pokapaj limunovim sokom.
- Na tavu stavi ulje za prženje te pusti da se zagrije.
- Svaki komad ribe umoči u smjesu za pohanje te stavi na tavu. Smanji vatru. Peci svaku stranu oko 3 minute.
- Izvadi ih na salvete kako bi se upio višak ulja.
- Serviraj uz prilog po želji.
Oslić u pivskom tijestu posluži uz pomfrit i pivo. Pokoja kriška limuna također će dobro doći
Ako ti se svidio ovaj recept - oslić u pivskom tijestu, isprobaj i ove recepte u nastavku: