Za današnji ručak sastojke zapravo već možda imate u hladnjaku! Za sve one koji su okrenuli novu životnu stranicu i u ovoj godini odlučili promijeniti loše navike, posvetiti se sebi, više se kretati i zdravije jesti - imamo odlične ideje što kuhati.
Inspiraciju za svoje zdrave obroke možete potražiti na našem micrositeu Dobar start koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem. Danas ti kao zdravu i laganu ideju za ručak predlažemo oslića u škartocu s komoračem i cherry rajčicama uz pire od graška.
Recept je uz stručnu pomoć nutricionistice Petre Tonković osmislila vlasnica bloga Mrvice sa stola i pobjednica Gastro zvijezde za 2022. godinu u kategoriji Slastice, Anamarija Habuš. Njen oslić u škartocu sigurno će se svidjeti ljubiteljima ribe, a posebno onima koji ne vole provoditi sate za štednjakom.
Pročitajte recept u nastavku.
Sastojci:
- 300 g filea oslića
- 250 g smrznutog graška
- 100 g cherry rajčica
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 manja glavica komorača
- 1 limun
- nekoliko grančica svježe mente
- sol
- papar
Priprema:
1. File oslića posušite kuhinjskim ubrusom i začinite ga soli i paprom. Komorač očistite, operite i nasjeckajte na trakice pa začinite maslinovim uljem, soli i paprom.
2. Cherry rajčice operite i narežite na polovice, a limun na kolutiće.
3. Na papir prvo stavite pripremljeni komorač, zatim ribu, limun i rajčice. Rubove papira skupite u sredinu kako bi napravili 'paketić', tj. 'škartoc', učvrstite ih koncem i premjestite na lim za pečenje. Škartoc možete složiti za svakog člana obitelji posebno ili možete staviti peći sve zajedno. Pecite u zagrijanoj pećnici Gorenje na 200 stupnjeva 25 minuta.
4. Za vrijeme dok se riba i povrće peku, izradite pire od graška. Smrznuti grašak stavite u ključalu vodu i kuhajte ga 15-20 minuta, zatim ga ocijedite, pazeći da sa strane ostavite dio vode od kuhanja. Svježu mentu operite.
5. U visoku posudu od štapne miješalice Gorenje usipajte grašak, dodajte sol i papar, maslinovo ulje i malo vode pa miksajte do željene strukture (ako vam je pire pregust, dodajte još malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju).
6. Pečenu ribu izvadite iz pećnice i ostavite kratko da se prohladi.
7. Na tanjur prvo stavite pire od graška, preko njega ribu i povrće pa sve po želji dodatno pokapajte maslinovim uljem i limunovim sokom. Dobar tek!
Komentar nutricionistice Petre Tonković
'Energetska vrijednost svih sastojaka u receptu je 1230 kcal, dok jedna porcija ima oko 500 kcal. Jelo doprinosi ukupnom dnevnom unosu omega-3 masnih kiselina, prehrambenih vlakana, vitamina B skupine, selena, željeza i cinka. Ovo jelo također sadrži fitokemikalije poput likopena u cherry rajčicama koji je topljiv u mastima pa smo dodatkom maslinovog ulja doprinijeli očuvanju ovog crvenog antioksidansa. Grašak je izvor prehrambenih vlakana, ali i proteina, a lakšu probavljivost ove namirnice osiguravamo kuhanjem i dodatnom mehaničkom obradom u obliku pirea. Osim što osigurava dodatnu aromu, komorač također doprinosi količini prehrambenih vlakana na tanjuru', objašnjava Petra Tonković, mag.nutr.
Još zdravih recepata te brojne savjete nutricionista kako se zdravije hraniti i usvojiti zdrave navike potražite na micrositeu Dobar start - projektu koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem.