Današnji ručak uistinu je brzo gotov, samo 15 minuta trebat će ti da se na tvom stolu nađe oslić s pireom od celera za koji donosimo odličan recept
Oslić je čest na našem meniju, no obično ga poslužujemo uz krumpir salatu. Zato smo se odlučili na malu promjenu te ćemo ga danas poslužiti uz fini pire od celera. Zašto celer? Doznaj u nastavku...
Zašto celer?
No celerje zapravo vrlo svestrano povrće. Može se jesti sirov, a kuhan savršeno ide u juhe, rague, gratinirana jela i piree. Kao i većina korjenastog povrća izvrstan je i pečen.
Chefovi celer posebno vole kombinirati s drugim korjenastim povrćem (osobito krumpirom), jabukama, divljom rižom i gljivama. Dobar je partner za svinjetinu, piletinu ili govedinu, no i s bijelom ribom može se odlično sljubiti. Okus mu pojačavaju peršin, majčina dušica, senf, maslinovo ulje, maslac i vrhnje – baš kao što ćeš i kušati u ovom našem receptu za oslić s pireom od celera.
Celer
foto: shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Oslić s pireom od celera
12 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Celer
700
g
Krumpir
700
g
Majčina dušica
0,50
svežanj
Oslić - fileti
600
g
Sol
Papar
Maslac
60
g
Mlijeko
200
ml
Muškatni oraščić
Hren
2
žličica
Postupak
Celer i krumpir oguli, operi i nareži na kockice. Kuhaj u kipućoj slanoj vodi 15-ak minuta.
Majčinu dušicu operi, protresi i nasjeckaj. Ribu operi, posuši, nareži te je posoli i popapri.
Dok su krumpir i celer na pola vremena kuhanja, u tavi zagrij 20 g maslaca i riblje filete prži sa svake strane po 4 minute, a na kraju poprži i majčinu dušicu.
Kockice krumpira i celera ocijedi pa zgnječi. Zatim tomu dodaj vruće mlijeko i preostali maslac te dobro promiješaj. Začini solju, paprom i muškatnim oraščićem. Svaki komad ribe premaži s malo hrena, posluži s pireom i pospi majčinom dušicom.