Celer u desertu? Apsolutno! Ovi muffini s celerom i lješnjacima spajaju orašastu aromu lješnjaka, suptilnu slatkoću celera i svježinu citrusa, uz neodoljivu kremastu glazuru
Možda celer nije prvo što ti padne na pamet kada zamišljaš slatki desert, ali ovaj svestrani korijen može biti pravo iznenađenje. Njegova suptilna orašasta nota savršeno se slaže s toplim začinima i hrskavim lješnjacima, dok naranča daje svježinu koja sve povezuje u skladan zalogaj. Rezultat? Nevjerojatno sočni muffini s celerom i lješnjacima koji su istovremeno lagani i puni okusa.
Muffini su pravi mali kolačići sreće – dovoljno jednostavni da ih napraviš u trenu, a opet dovoljno posebni da svaki zalogaj izmami osmijeh. A ovi će te muffini s celerom i lješnjacima definitivno oboriti s nogu!
Ne gasi ekran dok kuham
Muffini s celerom i lješnjacima
20 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
MUFFINI
Sastojci
Oštro brašno
200
g
Prašak za pecivo
2
žličica
Cimet
0,50
žličica
Muškatni oraščić
0,25
žličica
Klinčić
0,12
žličica
Smeđi šećer
125
g
Jaje
3
kom
Narančina korica
1
kom
Sok od naranče
1
kom
Suncokretovo ulje
100
ml
Celer - korijen
200
g
Lješnjaci
75
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom) i pripremi kalup za muffine sa 12 papirnatih košarica. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, mješavinu začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić) i šećer.
U drugoj zdjeli izmiksaj jaja, koricu i sok jedne manje naranče te ulje.
Naribani celer i nasjeckane lješnjake umiješaj u suhe sastojke, a zatim dodaj mokre sastojke i lagano promiješaj. Smjesu podijeli u pripremljene kalupe, puneći ih do dvije trećine.
Muffine peci 20-25 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavi ih nekoliko minuta u kalupu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
GLAZURA
Sastojci
Šećer u prahu
50
g
Krem sir
150
g
Narančina korica
Sok od naranče
Postupak
Prosij šećer u prahu u zdjelu, dodaj krem sir, malo korice naranče i malo soka od naranče te umuti dok ne dobiješ gustu, mazivu teksturu. Ako je glazura previše tekuća, stavi je u hladnjak na 30 minuta ili dodaj još malo šećera u prahu.
Kada se muffini potpuno ohlade, premaži ih glazurom i pospi zgnječenim lješnjacima. Muffini se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana, ali ih prije posluživanja ostavi da dosegnu sobnu temperaturu.
Ako si u klubu ljubitelja muffina, ove moraš isprobati!