Obožavaš pistacije? I mi! A ovi muffini su nevjerojatni spoj hrskavih pistacija i mekanog tijesta
Muffini su jedan od onih slatkih zalogaja koje svi volimo – mekani, mirisni i savršeni za svaku prigodu. Ali, što dobiješ kada dodaš hrskave pistacije u tu već savršenu smjesu? Pravi festival okusa i tekstura!
Pistacije svojim blagim, orašastim okusom i nježnom zelenom bojom čine ove muffine pravim remek-djelom.
Okus ovim muffinima daju tostirane pistacije, koje su u recept inkorporirane na 3 načina: grubo sjeckane za preljev, fino mljevene u “brašno” i obrađene s maslacem i uljem jer masnoća prenosi okus kroz svaki zalogaj.
Zahvaljujući blenderu, koji obavlja sav težak posao, mnogo ih je lakše pripremiti nego što izgleda na prvi pogled. Iako recepti s orašastim brašnima mogu postati gusti, ovi muffini su mekani i pahuljasti, zahvaljujući ulju i kiselom vrhnju u smjesi, dok im preljev sa smeđim šećerom daje divnu hrskavost.
Muffini s pistacijama
foto: Instagram @olivesnthyme
Ne gasi ekran dok kuham
Muffini s pistacijama
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pistacije
0,66
šalica
Oštro brašno
0,50
šalica
Smeđi šećer
0,33
šalica
Sol
0,12
žličica
Maslac
3
žlica
Ekstrakt vanilije
1,50
žlica
Jaje
2
kom
Kiselo vrhnje
0,66
šalica
Maslac
4
žlica
Pistacije
1,33
šalica
Oštro brašno
1,50
šalica
Prašak za pecivo
1,50
žličica
Sol
0,50
žličica
Soda bikarbona
0,25
žličica
Suncokretovo ulje
0,66
šalica
Šećer
0,75
šalica
Smeđi šećer
0,33
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žlica
Zelena boja za hranu
Šećer u prahu
Postupak
Stavi 2 velika jaja i 2/3 šalice kiselog vrhnja na radnu površinu i pusti da odstoje dok ne postignu sobnu temperaturu.
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Postavi papirnate košarice u kalupe za muffine (12 košarica ukupno), pazeći da su uspravne i da se ne savijaju preko rubova.
Rasporedi 2 šalice neslanih, sirovih pistacija (za preljev i muffine) u ravnomjeran sloj na obloženi lim za pečenje. Peci dok ne postanu mirisne i postanu zlatno smeđe, 3-6 minuta. Ostavi da se ohlade.
Stavi 2/3 šalice pistacija u sjeckalicu ili blender - trebaju biti krupno nasjeckani, za što će ti trebati 7-10 sekundi. Prebaci u zdjelu.
Nasjeckaj 3 žlice hladnog maslaca. Dodaj maslac i 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije u smjesu s brašnom.
Rukama utrljaj maslac u smjesu s brašnom dok se ne sjedini i smjesa postane ravnomjerno vlažna i mrvičasta. Ohladi dok pripremaš smjesu za muffine.
Rastopi 4 žlice maslaca u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.
Dodaj 1 šalicu pistacija u blender i usitnjavaj dok se fino ne samelju.
Dodaj 1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 1 i 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice sode bikarbone. Kratko blendaj da se sjedini. Prebaci u zdjelu.
Stavi maslac, preostalih 1/3 šalice pistacija i 2/3 šalice ulja u procesor hrane. Melji dok se pistacije ne razgrade (neki sitni komadići su u redu) i smjesa postane mirisna i zelena, oko 25 sekundi. Sastruži smjesu u veliku zdjelu.
Dodaj 3/4 šalice kristalnog šećera, 1/3 šalice smeđeg šećera i 1 žlicu ekstrakta vanilije ite umutiti da se sjedini. Dodaj jaja i muti dok se ne sjedini.
Dodaj kiselo vrhnje i 1 do 2 kapi zelene boje za hranu ako želiš i muti dok se ne sjedini i ne nestanu tragovi kiselog vrhnja.
Dodaj smjesu s brašnom i umiješaj da se sve sjedini. Nemoj pretjerano miješati. Napuni svaki obloženi kalup za muffine s 1/3 šalice smjese.
Ravnomjerno prelij preljevom (oko 2 velike žlice po kalupu) i vrlo lagano pritisni preljev u smjesu da se zalijepi.
Peci 7 minuta - bez otvaranja vrata pećnice, potom smanji temperaturu na 175°C. Peci dok muffini ne postanu zlatno-smeđi, dignuti i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, još 10-18 minuta.
Klaupe s muffinima pusti da se hlade oko 5 minuta. Potom izvadi muffine iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade. Lagano pospi šečerom u prahu.