Recepti Desert 18. srpnja 2024.

Ovi muffini s pistacijama će te oduševiti

Desert
40 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
muffini od pistacija
Muffini s pistacijama
foto: Instagram @dianasweetscreations
Obožavaš pistacije? I mi! A ovi muffini su nevjerojatni spoj hrskavih pistacija i mekanog tijesta

Muffini su jedan od onih slatkih zalogaja koje svi volimo – mekani, mirisni i savršeni za svaku prigodu. Ali, što dobiješ kada dodaš hrskave pistacije u tu već savršenu smjesu? Pravi festival okusa i tekstura!

Pistacije svojim blagim, orašastim okusom i nježnom zelenom bojom čine ove muffine pravim remek-djelom.

baklava s pistacijama Možda vas zanima... SAVRŠEN SPOJ Baklava s pistacijama i narančom Recepti

Zašto ćeš ih obožavati...

Okus ovim muffinima daju tostirane pistacije, koje su u recept inkorporirane na 3 načina: grubo sjeckane za preljev, fino mljevene u “brašno” i obrađene s maslacem i uljem jer masnoća prenosi okus kroz svaki zalogaj.

Zahvaljujući blenderu, koji obavlja sav težak posao, mnogo ih je lakše pripremiti nego što izgleda na prvi pogled. Iako recepti s orašastim brašnima mogu postati gusti, ovi muffini su mekani i pahuljasti, zahvaljujući ulju i kiselom vrhnju u smjesi, dok im preljev sa smeđim šećerom daje divnu hrskavost.

muffini od pistacija | Author: Instagram @olivesnthyme Muffini s pistacijama foto: Instagram @olivesnthyme

Ne gasi ekran dok kuham

Muffini s pistacijama
40 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pistacije 0,66 šalica
  • Oštro brašno 0,50 šalica
  • Smeđi šećer 0,33 šalica
  • Sol 0,12 žličica
  • Maslac 3 žlica
  • Ekstrakt vanilije 1,50 žlica
  • Jaje 2 kom
  • Kiselo vrhnje 0,66 šalica
  • Maslac 4 žlica
  • Pistacije 1,33 šalica
  • Oštro brašno 1,50 šalica
  • Prašak za pecivo 1,50 žličica
  • Sol 0,50 žličica
  • Soda bikarbona 0,25 žličica
  • Suncokretovo ulje 0,66 šalica
  • Šećer 0,75 šalica
  • Smeđi šećer 0,33 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žlica
  • Zelena boja za hranu
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Stavi 2 velika jaja i 2/3 šalice kiselog vrhnja na radnu površinu i pusti da odstoje dok ne postignu sobnu temperaturu.


  2. Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 200°C. Postavi papirnate košarice u kalupe za muffine (12 košarica ukupno), pazeći da su uspravne i da se ne savijaju preko rubova.


  3. Rasporedi 2 šalice neslanih, sirovih pistacija (za preljev i muffine) u ravnomjeran sloj na obloženi lim za pečenje. Peci dok ne postanu mirisne i postanu zlatno smeđe, 3-6 minuta. Ostavi da se ohlade.


    pistacije



  4. Stavi 2/3 šalice pistacija u sjeckalicu ili blender - trebaju biti krupno nasjeckani, za što će ti trebati 7-10 sekundi. Prebaci u zdjelu.


  5. Dodaj 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 1/3 šalice smeđeg šećera i 1/8 žličice soli. Miješaj ručno.


  6. Nasjeckaj 3 žlice hladnog maslaca. Dodaj maslac i 1 i 1/2 žličice ekstrakta vanilije u smjesu s brašnom.

    Rukama utrljaj maslac u smjesu s brašnom dok se ne sjedini i smjesa postane ravnomjerno vlažna i mrvičasta. Ohladi dok pripremaš smjesu za muffine.


  7. Rastopi 4 žlice maslaca u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku.

    Dodaj 1 šalicu pistacija u blender i usitnjavaj dok se fino ne samelju.

    Dodaj 1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 1 i 1/2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice sode bikarbone. Kratko blendaj da se sjedini. Prebaci u zdjelu.


  8. Stavi maslac, preostalih 1/3 šalice pistacija i 2/3 šalice ulja u procesor hrane. Melji dok se pistacije ne razgrade (neki sitni komadići su u redu) i smjesa postane mirisna i zelena, oko 25 sekundi. Sastruži smjesu u veliku zdjelu.


  9. Dodaj 3/4 šalice kristalnog šećera, 1/3 šalice smeđeg šećera i 1 žlicu ekstrakta vanilije ite umutiti da se sjedini. Dodaj jaja i muti dok se ne sjedini.

    Dodaj kiselo vrhnje i 1 do 2 kapi zelene boje za hranu ako želiš i muti dok se ne sjedini i ne nestanu tragovi kiselog vrhnja.


  10. Dodaj smjesu s brašnom i umiješaj da se sve sjedini. Nemoj pretjerano miješati. Napuni svaki obloženi kalup za muffine s 1/3 šalice smjese.

    Ravnomjerno prelij preljevom (oko 2 velike žlice po kalupu) i vrlo lagano pritisni preljev u smjesu da se zalijepi.


  11. Peci 7 minuta - bez otvaranja vrata pećnice, potom smanji temperaturu na 175°C. Peci dok muffini ne postanu zlatno-smeđi, dignuti i čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, još 10-18 minuta.


  12. Klaupe s muffinima pusti da se hlade oko 5 minuta. Potom izvadi muffine iz kalupa i pusti da se potpuno ohlade. Lagano pospi šečerom u prahu.


Isprobaj i ove recepte za fine muffine!

muffini Možda vas zanima... 4 brza recepta za najfinije muffine Recepti Cupcakes Možda vas zanima... Dnevna doza kave u obliku preslatkih kolačića Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.