gastro postao
Bogata povrtna juha je sve što ti treba za ukusan i zdrav obrok!
Kremasta povrtna juha od celera jednostavna je za pripremu, a oduševit će te bogatstvom okusa! Možeš je servirati uz prepržene kockice kruha, svježe nasjeckan vlasac i nasjeckane orašaste plodove. Uživaj!
Sastojci:
- 60 g maslaca
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 luk, narezan na kockice (smeđi ili žuti)
- 1/2 poriluka (samo bijeli dio) narezan na kockice
- 3 stabljike celera narezane na kockice
- 800 g celera, oguljenog i narezanog na kockice
- 200 g krumpira, oguljenog i narezanog na kockice
- 1,5 l vode ili povrtnog temeljca
- 1 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice bijelog papra
- 250 ml vrhnja, punomasnog
Za posluživanje:
- krutoni
- maslinovo ulje
- 1 žlica vlasca, sitno nasjeckanog
Priprema:
- Rastopi maslac u velikom loncu na srednje tihoj vatri.
- Dodaj luk, poriluk, stabljike celera i češnjak. Dinstaj 10-ak minuta dok luk ne omekša.
- Zatim dodaj celer i krumpir. Dinstaj 10 minuta uz redovito miješanje dok vanjska strana celera i krumpira ne počne omekšavati. Dodaj sol, papar te vodu (ili temeljac).
- Pusti da zavrije, a zatim smanji vatru i nastavi prijati 25 minuta dok povrće (jako) ne omekša. Dodaj vrhnje, pirjaj još 3 minute.
- Zatim štapnim mikserom usitni sve povrće. Ukoliko nemaš štapni mikser, u blenderu u nekoliko navrata izmiksaj svo povrće.
- Posluži toplo uz krutone, maslinovo ulje i nasjeckani vlasac.
Dobar tek!
Isprobaj i sljedeće recepte: