gastro postao
U svoju cezar salatu ili sezonsku juhu od tikvica dodaj nekoliko hrskavih krutona domaće proizvodnje...
Krutoni su, najjednostavnije rečeno, zapečene kockice kruha. Izvanredan su dodatak krem juhama i salatama, ali i praktičan način prenamjene starog kruha.
Danas ti donosimo recept koji uključuje standardnu talijansku mješavinu začina, maslinovo ulje i parmezan, a uvijek možeš dodati i mljeveni čili ili crvenu papriku. I ne brini zbog temperature u kuhinji jer pećnicu moraš upaliti na samo 15 minuta.
Sastojci:
- 100 g kruha
- 3 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ¼ žličice talijanske mješavine začina
- 30 g sitno naribanog parmezana
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje.
- Kruh nareži na male kockice. Najprije ga prelij uljem pa ga začini i pospi parmezanom. Potom sve dobro promiješaj rukama kako bi se začini ravnomjerno rasporedili.
- Peci kruh 15-ak minuta, sve dok kruh ne postane hrskav i ne poprimi zlatnu boju. Po potrebi krutone izvadi i protresi jednom tijekom pečenja.
- Dobro ih ohladi, a potom ih iskoristi ili prebaci u posudu s poklopcem.