Slasna Cezar salata, u originalnom receptu, priprema se od rimske salate te krutona, a zatim ju se upotpunjava sastojcima po želji, od kojih su najpopularniji jaja, senf, češnjak, parmezan i crni papar. Preljev se obično sastoji od maslinovog ulja te soka limuna ili limete, no iako danas postoji mnogo varijacija, ne možemo sa sigurnošću znati koji recept i koje je točno sastojke koristio njen kreator Caesar Cardini.
Ono što je poznato jest da je ovaj talijanski imigrant prvi put pripremio u svom restoranu Cezar u Tijuani u Meksiku 4. srpnja 1924. godine. Spontano je pomiješao dostupne sastojke ispred gostiju i svojih prijatelja i napravio jednu od najpoznatijih salata na svijetu.
Nepotrebno je naglašavati kako je recept, koji je po navedenim pričama nastao slučajno, zaživio i svidio se mnogima, te je već dvije godine nakon toga dobio i svoj nastavak ili drugu verziju. Cezarov brat Alex tada je u originalnu recepturu dodao i inćune ili Worcestershire umak koji ih također sastoji te je 'novu' salatu nazvao Avijatorskom salatom, prenosi What’s Cooking America.
Mnogo je i drugih priča i legendi u kojima se navodi kako su spomenutu salatu izumili zapravo kuhari restorana Cezar, dok drugi smatraju da je upravo originalni recept (i prvi koji je nastao) za nju onaj koji u sebi sadrži worcestershire umak.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno, ova salata veoma je popularna i u današnje vrijeme, a čini se da će tako ostati i u bližoj budućnosti. Stoga ako ju do sada nisi napravila pravo je vrijeme za to.
Cezar salata
Sastojci - za krutone za Cezar salatu:
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- kockice kruha bez kore
- 2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevene kajenske paprike
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
Sastojci - za Cezar salatu:
- 2 češnja češnjaka
- 4 fileta inćuna (po želji)
- 1 žličica soli
- 1 žličica svježe mljevene paprike
- 1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 žličica worcestershire umaka (po želji)
- 1/2 žličice dijon senfa
- 1 veliki žumanjak
- 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 500 g zelene salate (vanjski listovi odbačeni, unutarnji listovi oprani i osušeni)
- 100 g svježe naribanog parmezana
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješaj maslac i maslinovo ulje u velikoj zdjeli. Dodaj kockice kruha i dobro ih promiješaj. Pospi solju, kajenskom paprom i crnim biberom; ponovno dobro promiješaj. Rasporedi kruh u jednom sloju na limu za pečenje. Peci dok krutoni ne poprime zlatnu boju, oko 10 minuta. Stavi na stranu.
- U drvenu posudu za salatu stavi nasjeckan češnjak i nasjeckane inćune, ako ih koristiš, te sol. Zatim ih pomoću vilice dodatno usitni te dodaj papar, limunov sok, Worcestershire umak, senf i žumanjak. Promiješaj i dodaj maslinovo ulje.
- Listove salate nasjeckaj na komade od jednog do tri centimetra. U zdjelu dodaj krutone, salatu i sir i dobro promiješaj. Ako želiš, naribaj dodatno sir na vrh salate prije posluživanja.
- Po želji dodaj u nju: cherry rajčice, nasjeckanu piletinu, luk ili druge sastojke koje voliš.