Zrele bundeve dinjastog, kruškastog oblika, aromatične, orašastog, slatkastog okusa plodovi su koji su toliko svestrani da ne znam što bih prvo pripremala s njima jer je u glavi puno ideja i kombinacija.
Kod pripreme postoji više tehnika, ali moj najdraži način je prepoloviti ju, izvaditi koštice i tako u kori peći u pećnici oko sat vremena (ovisno o veličini) prvo na 200 a onda na 180 stupnjeva, sve dok izvana ne izgleda gotovo izgorena. No, nije izgorena nego se samo jako dobro karamelizirala i pustila najfinije okuse.
Znam da postoji mnogo recepata za juhu od bundeve i ne želim biti dosadna s još jednim, no želim s vama podijeliti baš ovaj jer je meni iznimno poseban i daje jednu aromatičnu juhu koja grije dušu. Tajna je svakako u toj zapečenoj, karameliziranoj bundevi iz pećnice koju još kasnije dodatno zapečem u posudi u kojoj ću kuhati juhu i u nekim dodacima poput tostiranih oraha i ulja bundeve. Prava jesen na tanjuru a ako neke sastojke ostavite više “chunky” u komadićima i poslužite ju uz tostirani kruh dobiti ćete zapravo hranjivo varivo. Na vama je da birate.
Geeketine druge recepte potražite na njenom blogu, a bacite oko i na Facebook i Instagam!
JUHA OD BUNDEVE - kraljica jeseni u mojoj izvedbi savršene, kremaste, zdrave, antioksidans juhe
SASTOJCI:
Pire od bundeve (bundeva pečena u pećnici) 4-5 velikih žlica, 1 svježa čili papričica, 4 češnja domaćeg češnjaka, šaka oraha, šaka sezama, voda (može i temeljac no nije nužan), himalajska sol, krupni svježe mljeveni papar, dimljena paprika u prahu, kurkuma u prahu, korijander u prahu, kim, svježi bosiljak, malo maslinovog/bundevinog ulja
Ja sam ubacila i malo azijskih začina, nešto na bazi curry mješavine.
POSTUPAK:
- Na minimalno maslinovog ulja popržiti vrlo lagano češnjak i čili, samo da puste aromu pa na to dodati pire od bundeve, dodati sol i papar. Dinstati tako da i bundeva pusti svoju aromu, da se krene “zapeći”. Dakle, nemojte ju odmah krenuti kuhati. Zaliti s vodom i dodati ostale suhe začine. Nemojte štedjeti na začinima, treba biti ljutkasto i bogato aromama. Kuhati samo par minuta, probati pa dozačiniti po želji. Dodati sol, papar, malo dimljene crvene paprike. Po želji za kremoznosti propasirati štapnim mikserom.
- U međuvremenu na suhoj tavi tostirati orahe i sezam. Pustit će divnu aromu.
- Poslužiti uz to (po želji) stari kruh koji smo izrezali na kockice, začinili i također istostirali na tavi uz svega par kapi ulja samo da pokupi začine (sol, papar, sušeni origano, dimljena crvena paprika).
- Na juhu posipati još svježih čili papričica, svježi bosiljak (bolje bi još išao i sitno sjeckani svježi peršin ili korijander, tostirane orahe i sezam te (ako ne “štedimo na kalorijama”) naribamo malo parmezana. Za kraj dodati par kapi bundevinog hladno prešanog ulja).
- Ovo je samo jedan od super načina kako iskoristiti pečenu bundevu, tj njezino meso. Ostatak pečene bundeve kada izdubite možete spremiti u hladnjak ili zamrznuti pa koristiti za juhu, rižoto, kao punjenje za pite ili za slasni smoothie.
- Ako želite ovu juhu “pretvoriti” u varivo, napravite sve jednako, samo ju nemojte pasirati štapnim mikserom a pred kraj dodajte crveni grah i slanutak iz konzerve pa sve sjedinite i služite s kriškama tostiranog kruha.
- Vjerujem da će svi začini, ulja te češnjak i čili kao antioksidansi biti odličan boost za naš imunitet i okrjepa za sve nas poluprehlađene u ovo vrijeme viroza.