Kolumne 11. listopada 2018.

Kraljica jeseni: Kremasta juha od bundeve

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen je za mene uvijek bila narančasta, a simbol jeseni u našim kuhinjama svakako je bundeva. Neizostavna je u kuhinji svakog zaljubljenika u domaće namirnice i ljubitelja zdrave hrane a kod mene je postala potajna opsesija svake jeseni.

Zrele bundeve dinjastog, kruškastog oblika, aromatične, orašastog, slatkastog okusa plodovi su koji su toliko svestrani da  ne znam što bih prvo pripremala s njima jer je u glavi puno ideja i kombinacija. 

Kod pripreme postoji više tehnika, ali moj najdraži način je prepoloviti ju, izvaditi koštice i tako u kori peći u pećnici oko sat vremena (ovisno o veličini) prvo na 200 a onda na 180 stupnjeva, sve dok izvana ne izgleda gotovo izgorena. No, nije izgorena nego se samo jako dobro karamelizirala i pustila najfinije okuse. 

 

 

Znam da postoji mnogo recepata za juhu od bundeve i ne želim biti dosadna s još jednim, no želim s vama podijeliti baš ovaj jer je meni iznimno poseban i daje jednu aromatičnu juhu koja grije dušu. Tajna je svakako u toj zapečenoj, karameliziranoj bundevi iz pećnice koju još kasnije dodatno zapečem u posudi u kojoj ću kuhati juhu i u nekim dodacima poput tostiranih oraha i ulja bundeve. Prava jesen na tanjuru a ako neke sastojke ostavite više “chunky” u komadićima i poslužite ju uz tostirani kruh dobiti ćete zapravo hranjivo varivo. Na vama je da birate. 

 

Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne

 

Geeketine druge recepte potražite na njenom blogu, a bacite oko i na Facebook i Instagam!

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

JUHA OD BUNDEVE - kraljica jeseni u mojoj izvedbi savršene, kremaste, zdrave, antioksidans juhe

SASTOJCI:
Pire od bundeve (bundeva pečena u pećnici) 4-5 velikih žlica, 1 svježa čili papričica, 4 češnja domaćeg češnjaka, šaka oraha, šaka sezama, voda (može i temeljac no nije nužan), himalajska sol, krupni svježe mljeveni papar, dimljena paprika u prahu, kurkuma u prahu, korijander u prahu, kim, svježi bosiljak, malo maslinovog/bundevinog ulja

Ja sam ubacila i malo azijskih začina, nešto na bazi curry mješavine.

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

POSTUPAK:

  1. Na minimalno maslinovog ulja popržiti vrlo lagano češnjak i čili, samo da puste aromu pa na to dodati pire od bundeve, dodati sol i papar. Dinstati tako da i bundeva pusti svoju aromu, da se krene “zapeći”. Dakle, nemojte ju odmah krenuti kuhati. Zaliti s vodom i dodati ostale suhe začine. Nemojte štedjeti na začinima, treba biti ljutkasto i bogato aromama. Kuhati samo par minuta, probati pa dozačiniti po želji. Dodati sol, papar, malo dimljene crvene paprike. Po želji za kremoznosti propasirati štapnim mikserom. 
  2. U međuvremenu na suhoj tavi tostirati orahe i sezam. Pustit će divnu aromu.
  3. Poslužiti uz to (po želji) stari kruh koji smo izrezali na kockice, začinili i također istostirali na tavi uz svega par kapi ulja samo da pokupi začine (sol, papar, sušeni origano, dimljena crvena paprika).
  4. Na juhu posipati još svježih čili papričica, svježi bosiljak (bolje bi još išao i sitno sjeckani svježi peršin ili korijander, tostirane orahe i sezam te (ako ne “štedimo na kalorijama”) naribamo malo parmezana. Za kraj dodati par kapi bundevinog hladno prešanog ulja).
  5. Ovo je samo jedan od super načina kako iskoristiti pečenu bundevu, tj njezino meso. Ostatak pečene bundeve kada izdubite možete spremiti u hladnjak ili zamrznuti pa koristiti za juhu, rižoto, kao punjenje za pite ili za slasni smoothie. 
  6. Ako želite ovu juhu “pretvoriti” u varivo, napravite sve jednako, samo ju nemojte pasirati štapnim mikserom a pred kraj dodajte crveni grah i slanutak iz konzerve pa sve sjedinite i služite s kriškama tostiranog kruha. 
  7. Vjerujem da će svi začini, ulja te češnjak i čili kao antioksidansi biti odličan boost za naš imunitet i okrjepa za sve nas poluprehlađene u ovo vrijeme viroza. 

 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.