Recepti 18. siječnja 2018.

Hit sezone: Orašasti pire od celera

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dobro poznati prilog jelima učinite zanimljivijim uz pomoć celera i lješnjaka

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 309

 

Možda vas zanima... Pileći file omotan pršutom s kuhanom rižom i celerom na maslacu Recepti Možda vas zanima... Juha od crvene leće i celera Recepti

 

Potrebno vam je

  • 1000 g celer, korijen
  • 1000 g krumpir, zreli
  • 0.50 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
  • 0.50 šalica mlijeko kravlje, punomasno
  • 100 g maslac, neslani
  • svježe mljeveni papar
  • 0.25 šalica lješnjak ,suhi
  • 1 žlica ulje od lješnjaka

celer dva.jpg | Author:

 

Možda vas zanima... Ovo grije: Pripemite se za kremastu juhu od celera Recepti

 

Priprema

  1. Narezani celer i krumpir prekriti hladnom vodom u većoj posudi, posoliti i zagrijati do vrenja. Smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 20-25 minuta. Povrće je kuhano kada se može lako probosti vilicom.
  2. Kuhano povrće procijediti i usitniti do pirea pomoću gnječilice ili preše za krumpir.
  3. Dobiveni pire držati na laganoj vatri i miješati oko 2 minute kako bi isparila prisutna tekućina.
  4. Umiješati maslac u pire, po nekoliko kockica odjednom miješajući da se ravnomjerno rasporedi pa maknuti sa vatre.
  5. U međuvremenu, mlijeko i vrhnje zagrijati u manjoj posudi i postepeno umiješati u pire. Začiniti sa soli i paprom.
  6. Za posebno glatku i kremastu smjesu, pire se može dodatno protisnuti kroz sito.
  7. Pošpricati s uljem lješnjaka i po želji posipati tostiranim lješnjacima.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gordana23 12:49 21. Travanj 2021.

    Meni je taj pire puuuuno bolji ako se celer ne kuha, nego dinsta. Na kockice izrezan celer stavim na malo maslinova ulja, posolim i dinstam na laganoj vatri dok ne omekša. Ovo zahtijeva da celer malo češće promiješate. Istina da ... prikaži još!a za to sve treba malo više vremena, ali okus je kud i kamo puniji. Kad se celer smekša, dodam otprilike dvije žličice maslaca i usitnjavam štapnim mikserom dodajući po malo mlijeka (jedno pet, šest žlica za pola glavice celera), odnosno dok nisam zadovoljna s gustoćom.