Pa nije valjda da jesen poistovjećujemo samo s jabukama u bundevama? Ma naravno da ne! Pa i kesteni su sastavni, slasni dio jeseni i jako ih volimo u svim oblicima – u desertima, u slanim jelima, ali, naravno, i 'samo' pečene i kuhane.
No nikad dovoljno recepata s kestenima pa ti zato donosimo još jedan – za liker od kestena, slavni castagnello, bez kojeg naši susjedi Talijani ne mogu zamisliti jesen. U ovom likeru možeš uživati jednostavno posluženom u čašici, a može biti i odličan sastojak tvojih slastica i zanimljivih jesenskih koktela. Svakako, dobro je znati – Talijani castagnello obično poslužuju nakon obilnog obroka, kao digestiv.
Kako god da odlučiš konzumirati svoj liker od kestena, nećeš pogriješiti, no prije toga moraš ga i pripremiti. Imamo odličan recept koji je vrlo jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, a na kraju dobiješ odličan rezultat.
Liker od kestena
Sastojci:
- 680 g kestena
- 2 šalice šećera (1 šalica=250 m)
- 1,1 žestokog alkohola (votke, rakije lozovače)
- 2 šalice vode
Postupak:
- Kuhaj kestene dok ne omekšaju, pusti da se ohlade te ih oguli.
- Stavi ih u staklenku, prelij žestokim alkoholom i pusti da se macerira oko 20 dana.
- Nakon perioda maceracije, pripremi sirup tako da rastopiš šećer u vreloj vodi. Pusti da se ohladi, dodaj u procijeđeni liker.
- Dio ili cijelu količinu kestena iz rakije možeš usitniti u pire i dodati u liker za kremastu verziju.
- Ako radije želiš prozirni liker, nemoj dodavati pire od kestena nego samo procijedi alkohol i dodaj mu šećerni sirup, a kestene iskoristi za pripremu neke slastice.