Limoncello torta naš je novi slatki projekt za vikend! Biskvit je mekan i sočan, krema savršeno baršunasta, a limoncello sirup osvježavajuć!
Pahuljast i sočan biskvit, osvježavajući limoncello sirup i savršena krema... pa nije li to savršena kombinacija za jedan od najboljih deserata?! Da, to je slavna limoncellotorta koja se priprema od svega nekoliko osnovnih sastojaka, a glavna zvijezda je - limoncello, omiljen talijanski liker od limuna.
Bez obzira na to koristiš li kupovni limoncello, ili praviš onaj domaći po receptu koji donosimo niže na linku, jamčimo da će ti limoncello torta, ako ćeš je pripremati prema našem receptu svaki put ispasti savršeno!
Ovu tortu možeš pripremiti već ovaj vikend i iznenaditi drage ljude. Zasladi se i osvježi se, isprobaj naš recept za limoncello tortu!
Limoncello torta
foto: One Sarcastic Baker/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Limoncello torta
120 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Jaje
8
kom
Šećer
1
šalica
Mlijeko
65
ml
Rastopljeni maslac
65
ml
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Limunova korica
1
žličica
Oštro brašno
1,50
šalica
Prašak za pecivo
2
žličica
Sol
0,25
žličica
Limoncello
0,33
šalica
LIMONCELLO SIRUP
Sastojci
Voda
0,50
šalica
Šećer
0,25
šalica
Limoncello
0,33
šalica
FROSTING
Sastojci
Krem sir
450
g
Šećer u prahu
1
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Limoncello
1
žlica
Mascarpone
450
g
Slatko vrhnje
0,50
šalica
Limunova korica
1
žličica
Curd od limuna
0,50
šalica
Postupak
Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Dno 2 jednaka okrugla kalupa za torte (promjera oko 23 cm) obloži papirom za pečenje. Ako imaš samo 1 kalup biskvit ćeš peći u 2 serije.
Kreni s pripremom biskvita: razdvoji jaja - bjelanjke stavi u 1, a žumanjke u drugu zdjelu.
Bjelanjke kreni miksati ručnim ili samostojećim mikserom na srednjoj brzini. Kada se dobro zapjeni, malo po malo dodaj 1/2 šalice šećera. Nastavi miksati jakom brzinom dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Stavi sa strane.
U drugoj zdjeli u žumanjke dodaj ostatak šećera, 1/2 šalice i dobro izmiksaj dok ne dobiješ blijedu, pjenastu smjesu.
U trećoj, manjoj zdjeli pomiješaj mlijeko, rastopljeni maslac, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Stavi sa strane.
Silikonskom špatulom lagano i pažljivo umiješaj snijeg od bjelanjaka u izmiksane žumanjke.
Prosij brašno, prašak za pecivo i sol na smjesu od jaja i lagano umiješaj. Dodaj mješavinu rastopljenog maslaca, mlijeka, ekstrakta vanilije i limunove korice i također lagano i pažljivo umiješaj.
Pola tiejsta ulij u jedan, a pola u drugi kalup. Peci 20-25 minuta, odnosno dok biskvit ne dobije zlaćanu boju, a čačkalica zabodena u sredinu biskita ne izađe čista.
Ohladi biskvite. Dok se biskviti hlade kreni s pripremom limoncello sirupa i frostinga.
Za limoncello sirup zagrijavaj šećer i vodu u manjoj posudi dok se šećer potpuno nerastopi. Dodaj limoncello, promiješaj, makni s vatre i stavi sa strane da se ohladi.
Izmiksaj krem sir i šećer u prahu, dodaj limunovu koricu, ekstrakt vanilije i limoncello. Ponovno sve izmiksaj.
Dodaj mascarpone - izmiksaj sve skupa oko 30 sekundi.
U drugoj zdjeli izmiksaj dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag. Uz pomoć silikonske špatule umiješaj šlag u kremu od sira.
Počni slaganje torte: Svaki biskvit razreži na 2 dijela. i premaži limoncello sirupom.
Svaki sloj biskvite premaži kremom i slaži biskvite jedan na drugi.
Kad složiš tortu do kraja, premaži je cijelu frostingom te po vrhu pokapaj curdom od limuna.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.