Nutritivno - povrće, botanički - voće... sočni zeleni avokado mnogima je jedna od omiljenih namirnica, a kako bi nam bio što ukusniji važno ga je birati na vrhuncu zrelosti (ne prezelenog, ali ni prezrelog) te znati što i kako s njime.
Neki ga i na hrvatskoj jadranskoj obali imaju u svojim vrtovima, neki u dolini Neretve, uz banane, upravo najavljuju i masovnu proizvodnju avokada. A kad nam još uvijek pomalo egzotičan avokado postane 'domaći' proizvod te ga počnemo u supermarketima dobivati u savršenom, a ne u nezrelom stanju, bit će još važnije znati ga pravilno koristiti i od njega dobiti najbolje rezultate na tanjuru.
Zato smo mi tu - donosimo ti nekoliko zanimljivih, brzih i praktičnih trikova koji će ti pomoći da avokado iskoristiš na najbolji mogući način!
1. Avokado premaži limunovim sokom i zamrzni
Za savršeno zreli avokado tijekom cijele godine, polovice avokada premaži limunovim sokom, a zatim ih zamrzni. Kad se stvrdne, polovice avokada možeš spremiti u plastičnu vrećicu i odmrznuti ih kad god poželiš.
2. Zgnječeni avokado zamrzni u kalupu za led
Zgnječeni avokado možeš zamrznuti u kalupima za led, a ledene kocke avokada poslužit će ti kao odlična baza za različite smoothieje. U blenderu izmiksaj avokado i limunov sok, smjesu stavi u kalup za led i zamrzni. Tako ćeš uvijek imate odvojenu malu količinu avokada za jutarnji smoothie.
3. Ubrzano zrenje avokada u (mikrovalnoj) pećnici
Ne postoji ništa gore od tvrdog avokada u trenutcima kad baš zaželiš napraviti guacamole. Srećom,postoji brzo rješenje! Zrenje avokada možeš ubrzati uz pomoć klasične pećnice tako da čvrsto zamotaš cijeli avokado u foliju i pečeš ga u pećnici na 100 stupnjeva 10 minuta. Avokado neće biti u potpunosti zreo, ali će zasigurno biti mekši i spreman za pripremu jela.
Također, sličnu stvar možeš napraviti i u mikrovalnoj pećnici, a metodu pogledaj u videu...
@healthy_eating_fitness #FruitTikTok #Fruits #learnontiktok #contentcreator #satisfyingthings #growthmindset #usefullifehacks #lifestyle #tipsandtricks #ideasgeniales #lifelessons #foodforyourmood #fruitslovers ♬ original sound - healthy living809🫡lifestyle
4. Crveni luk za dulju svježinu avokada
Nakon što izrežeš avokado na komade, spremi ga u nepropusnu posudu s narezanim crvenim lukom! Na taj način avokado neće oksidirati. Luk proizvodi sumporne plinove koji zaustavljaju oksidaciju avokada.
5. Dozrijevanje u vrećici s drugim voćem
Avokado spremi u plastičnu vrećicu s jabukama ili bananama kako bi brže sazrio. Banane i jabuke sadrže puno plina etilena koji prirodno ubrzava proces zrenja u različitom voću i povrću.
6. Maslinovim uljem spriječi oksidaciju avokada
Još jedan način da spriječiš oksidaciju i tamnu boju avokada jest da prepolovljeni avokado premažeš maslinovim uljem. Tanak sloj maslinovog ulja stvorit će zaštitni sloj i smanjiti oksidaciju.
7. Stabljika otkriva je li avokado dovoljno zreo
Provjeri stanje na spoju ispod stabljike avokada da vidiš koliko je sazrio. Ako je dio ispod stabljike svijetlo zelene boje, plod je savršeno zreo i spreman za jelo. Ako je ispod stabljike smeđa boja, avokado je vrlo vjerojatno prezreo i pomalo smeđ.
8. Avokado koristi kao zamjenu za maslac
Želiš pripremiti omiljeni kolač, a ponestalo ti je maslaca? Ili jednostavno želiš isprobati zdraviju verziju slastica? Zamijeni maslac ili ulje avokadom u pripremi tijesta za brownieje, muffine i druge kolače. Rezultat će biti odličan!
9. Dodaj kiselo vrhnje ili majonezu u guacamole za najkremastiji umak!
Majoneza i kiselo vrhnje čine guacamole umak još kremastijim i ukusnijim!
10. Jaja pečena u avokadu
Jestive zdjelice puno su zanimljivije od keramičkih (a i ne trebaš ih prati). Sve što trebaš učiniti jest prepoloviti avokado, izdubiti malo mesa avokada i razbiti jaje u svaku polovicu. Pripremljeni avokado peci na temperaturi od 220 stupnjeva oko 20 minuta.
I za kraj, nekoliko recepata u kojima je avokado glavna zvijezda...