Kolumne 27. prosinca 2023.

Na Božić je preminuo Bill Granger, otac avokado tosta

Bill Granger
Bill Granger preminuo je u dobi od 54 godine foto: Instagram @bill.granger / @vangsterama
gastro postao gastro.24sata.hr
Brojni slavni chefovi oplakuju preranu smrt australskog 'kralja doručka', sjajnog chefa, autora kuharica, kulinarske TV zvijezde i vlasnika brojnih restorana Billa Grangera

Slavni australski chef Bill Granger preminuo je na Božić u bolnici, okružen svojom najbližom obitelji – suprugom i trima kćerima u dobi od 54 godine. Billova obitelj u svojoj službenoj izjavi nije objavila uzrok smrti, no poručili su da će im svima nedostajati. Izvor blizak obitelji otkrio je kako je Billu prije više mjeseci dijagnosticiran rak.

"Pamtit će ga kao 'kralja doručka', i po tome što je od nepretenciozne hrane činio čudesne stvari", poručila je Billova neutješna obitelj.

Bill Granger samouki je chef (karijeru kuhara započeo je, kako je sam otkrio u jednom intervjuu, kao student umjetnosti jer mu je trebao novac) koji je u 30-godišnjoj karijeri objavio 14 kuharica, snimio brojne kulinarske TV emisije, od kojih smo većinu imali prilike gledati na kanalu 24Kitchen, te je diljem svijeta otvorio dvoznamenkast broj restorana. Poznat pod nadimkom 'kralj doručka' potpuno je promijenio scenu doručaka u Australiji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Granger (@bill.granger)

Brojni slavni chefovi šokirani su i jako žalosni zbog prerane smrti svoga kolege, a za dragim sunarodnjakom žali i slavni holivudski glumac Hugh Jackman.

"Pretužan sam otkako sam čuo vijest o Billovoj smrti. Njegov talent, njegova životna radost, način na koji je okupljao ljude oko sebe i svog stola, te njegova posvećenost obitelji bili su uistinu inspirirajući. Supruzi i meni nedostajat će njegovo prijateljstvo… Počivaj u miru“, poručio je 55-godišnji Australac Hugh Jackman.

 | Author: Instagram @a_e_duffy Bill Granger izdao je 14 kuharica foto: Instagram @a_e_duffy

Neutješan je i slavni Jamie Oliver:

"Počivaj u miru divni Bille Grangeru. Jako mi je bila šokantna današnja vijest da je preminuo. Jako sam volio Billa, bio je divan čovjek, topao, šarmantan, u kuhanju je posjedovao nevjerojatnu lakoću i stil kakav je i mogao doći jedino iz Australije.

Prije dosta vremena, sjećam se kad sam posjetio njegov prvi restoran u Sydneyju. Sve je bilo tako cool, tako opušteno, odlična hrana i kava – sve je bilo godinama ispred njegova vremena, osjećao sam se dobrodošao…  bilo je divno! Bille, Bog te blagoslovio. Šaljem puno ljubavi njegovoj obitelji i prijateljima", poručio je Jamie Oliver.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nigella (@nigellalawson)

"Ne mogu pronaći prave riječi kojima bih mogla opisati svoju tugu zbog Billova odlaska… Srce mi je slomila vijest o njegovoj smrti. Bio je najdivnija osoba, sa svima je dijelio svoju životnu radost – kroz svoju hranu, knjige, restorane… Ovo je baš okrutno!", poručila je pak slavna kuharica Nigella Lawson.

Od voljenog kolege oprostili su se i drugi slavni chefovi, a mi se od Billa čije su nas divne emisije subotom ujutro inspirirale na uživanje u raskošnom doručku, brunchu… kako god ga zvali. Bill je bio osoba koja je proslavila jednostavno, a tako omiljeno jelo svih brunchera – avokado tost, pa kao oproštaj donosimo njegov recept.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bill Granger (@bill.granger)

Avokado tost Billa Grangera

Sastojci:

  • 1 avokado, oguljen, koštica uklonjena, razrezan na četvrtine
  • 4 šnite tostiranog sourdough kruha
  • 2 žlice soka od limete
  • 2 žlice maslinova ulja
  • listići korijandera
  • morska sol
  • svježe mljeveni papar

Postupak:

  1. Sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar stavi u zdjelicu i dobro izmiješaj.
  2. Četvrtine avokada posluži na tostiranom kruhu, prelij dresingom i pospi listićima korijandera, te dodatno posoli i popapri prema ukusu. Može se dodati i malo čilija.

I još malo divnih Billovih jela...

 | Author: Instagram @bill.granger Zimska salata foto: Instagram @bill.granger  | Author: Instagram @bill.granger Heljda, poširano jaje, sirovo povrće, kefir foto: Instagram @bill.granger  | Author: Instagram @bill.granger Pečena bundeva, kozji sir, radič foto: Instagram @bill.granger

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.