Špajza 23. rujna 2024.

Ako jedeš previše banana na dan, riskiraš ozbiljne bolove

banane
Previše banana dnevno donosi rizik od ozbiljnih probavnih problema
foto: Gabrielle Henderson/Unsplash
Konzumiranje nekoliko mrkvica dnevno neće ti obojiti kožu, jedna banana kao popodnevna užina neće ti izazvati probleme s probavom, a čak i jedan brazilski orah može biti koristan. Samo pazi da ne pretjeraš!

Vjerojatno znaš da bi neke namirnice koje su siromašne hranjivim tvarima trebalo konzumirati umjereno. No znaš li da to vrijedi i za hranu koja je dobra za tebe? Stara izreka "previše dobrog može biti loše" zapravo itekako ima smisla.

Postoje, naime, određene namirnice koje su dio zdrave prehrane, ali ako ih konzumiraš u prevelikim količinama, mogu imati neugodne, pa čak i opasne posljedice. Donosimo ti popis 5 zdravih namirnica koje, ako ih unosiš u prevelikoj količini, mogu izazvati predoziranje – a jedna od njih je lako dostupna i može te iznenaditi koliko je jednostavno pretjerati s njom.

Banana Možda vas zanima... Jeste li spremni za jutarnju banana dijetu Špajza

 | Author: Shutterstock Banane su bogate kalijem. Ali treba imati mjeru foto: Shutterstock

Banane

Banane su poznate po visokom udjelu kalija, koji je koristan za srce, no ne i ako pretjeraš s unosom. Previše kalija u krvi može izazvati ozbiljne probleme, osobito kod osoba s oštećenjem bubrega jer bubrezi ne mogu učinkovito filtrirati višak kalija iz krvi.

Većini će previše banana vjerojatno prouzročiti bolove u želucu, plinove i proljev zbog prisutnosti sorbitola – prirodnog šećernog alkohola koji može izazvati probavne tegobe u većim količinama. Stoga, iako je jedna banana dnevno zdrava navika, 3 banane odjednom možda nisu najbolja ideja.

ljeto, voće, povrće Možda vas zanima... Ovo omiljeno ljetno povrće ima više kalija od banana Špajza

Voda

Voda je esencijalna za organizam, ali čak i s njom možeš pretjerati. Prekomjerni unos vode u kratkom vremenu može dovesti do stanja zvanog hiponatremija – poremećaja elektrolita zbog niskih razina natrija u tijelu.

Natrij je važan za ravnotežu tekućina unutar i izvan stanica, a premalo natrija može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt. Preporučuje se ne piti više od litru vode u sat vremena jer tijelo jednostavno ne može obraditi veće količine brže od toga.

Zdrava hrana koja može postati opasna ako pretjeraš | Author: Freepik I s vodom se može pretjerati foto: Freepik

Mrkva 

Mrkva je bogata beta karotenom koji je ključan za održavanje dobrog vida i jačanje imunološkog sustava. No više nije uvijek i bolje. Konzumiranje previše mrkve može izazvati stanje zvano karotenemija – previše betakarotena u krvi – te prouzročiti da koža poprimi narančasti ton.

Iako je to više estetski problem, a ne zdravstveni, pretjerivanje s mrkvom može biti neugodno, osobito ako ne želiš izgledati kao da si se predugo sunčao. Koliko je previše? Stručnjaci kažu da bi trebao unijeti oko 20-50 miligrama betakarotena dnevno, što je otprilike 10 baby mrkvi. Dakle, sve dok ne jedeš pretežno mrkve, vjerojatno si na sigurnom.

 | Author: Eva Bronzini/Pexels Mrkva foto: Eva Bronzini/Pexels

Tuna

Tuna je iznimno hranjiva riba bogata vitaminom B12 i omega-3 masnim kiselinama, ali nažalost sadrži i velike količine metil-žive, opasnog spoja koji se taloži u ribama većih dimenzija.

Konzumiranje previše tune tijekom vremena može biti štetno za mozak i živčani sustav zbog nakupljanja žive. Preporučuje se konzumacija tune najviše jednom tjedno. U međuvremenu, možeš se okrenuti ribama i morskim plodovima koji imaju niži sadržaj žive, poput lososa ili škampa.

salata, tuna, jaja Možda vas zanima... Kad nema vremena: Brza salata od tune s jajima Recepti Zdrava hrana koja može postati opasna ako pretjeraš | Author: Pictavio/Pixabay Brazilski oraščići su bogati selenom, ali... foto: Pictavio/Pixabay

Brazilski oraščići

Brazilski oraščići su izvrstan izvor selena, minerala koji pomaže u radu štitnjače i jačanju imunološkog sustava. No problem nastaje jer kroz samo nekoliko brazilskih oraha možeš unijeti više selena nego što ti je potrebno u danu.

Previše selena može biti toksično, uzrokujući neugodne simptome poput zadaha po češnjaku, metalnog okusa u ustima, opadanja kose i lomljivih noktiju. Dugotrajno predoziranje selenom može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema poput gastrointestinalnih i neuroloških poremećaja pa čak i srčanog udara.

zdrave grickalice Možda vas zanima... 3 super grickalice za zdravlje srca Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.