Kalij je jedan od onih bitnih minerala koje većina ljudi nedovoljno unosi u organizam na dnevnoj bazi. A jako je važan - kalij pomaže u pravilnoj kontrakciji mišića te drži u ravnoteži razinu tekućina u tijelu.
Svi dobro znamo kako kalij i natrij zajedno reguliraju razinu tekućina u tijelu, i kako većina ljudi unosi u organizam previše natrija, a premalo kalija. Preporučuje se da dnevni unos natrija u organizam bude ispod 2300 mg, dok bi cilj za količinu kalija trebao biti 4700 mg. Dakle, dvostruko više od natrija.
Tikvice imaju 95 % vode
No prije nego što posegnemo za suplementima koji sadrže kalij ili se počnemo prejedati bananama, dobro je znati kako postoji još niz odličnih, ukusnih i zdravih namirnica koje su prebogate kalijem.
Jedna od njih su (priznajemo, i mi smo se iznenadili) - tikvice. Samo jedna šalica ovog obožavanog ljetnog povrća sadrži čak 475 mg kalija, što je 50 mg više od jedne banane srednje veličine.
Još nešto ide u prilog tikvicama - one sadrže čak 95 % vode, dakle više i od breskvi i lubenice. Pa zaključujemo - tikvice su najbolje povrće za hidraciju organizma, unošenje dovoljne količine kalija te tim i regulaciju krvnog tlaka.
Namirnice bogate kalijem pomažu sniziti krvni tlak
Osobama koje imaju povišen, odnosno visok krvni tlak obično se preporučuje da drastično smanje unos soli, odnosno natrija. Takve osobe trebale bi dnevni unos soli ograničiti na 1500 mg.
Natrij, naime, uzorkuje prekomjerno zadržavanje tekućine u tijelu, što predstavlja opterećenje za krvne žile. Kalij pomaže u uklanjanju viška natrija, a time i tekućine iz tijela te time pomaže u smanjenju pritiska na krvne žile.
Prema jednom istraživanju, prehrana bogata kalijem i sa smanjenim unosom natrija pomaže značajno sniziti krvni tlak. Pritom je vrlo bitan omjer kalija i natrija koji unosimo u organizam.
Tako primjerice kuhane tikvice (ako nisu kuhane u posoljenoj vodi) sadrže samo 5.4 mg natrija, odnosno omjer natrija i kalija iznosi 1:88. Primjerice, prženi krumpirići iz popularnog fast food lanca imaju omjer 1;3 (iako i krumpiri imaju veći postotak kalija od banana!).
Svi zdravi sastojci u tikvicama
Osim što su bogate kalijem te imaju blagotvoran učinak na smanjenje viška tekućine i visokog krvnog tlaka, tikvice imaju i brojne druge zdravstvene benefite.
Jedna kuhana tikvica dat će ti čak 25% potrebne dnevne količine vitamina C, 10% preporučene dnevne količine vitamina A, a sadrže i zdrave doze luteina i zeaksantina zaduženih za zaštitu očiju od štetnih UV zraka. Tikvice su bogate i vitaminima B skupine.
Sada kad znaš koliko su zdrave, obavezno isprobaj ove recepte s tikvicama... i pripazi na količinu soli!