Recepti Salata 25. srpnja 2024.

Fenomenalna ljetna salata s tikvicama i burratom

Salata
10 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
tikvice, burrata
Ljetna salata s tikvicama i burratom
foto: Instagram @nightkitchenberlin
Ova salata s tikvicama i burratom donosi ti okus ljeta u punoj raskoši, kombinirajući prozračne tikvice s kremastom burratom. Crni papar pak dodaje slatku, voćnu i blago cvjetnu notu

Tikvice su jedan od najomiljenijih ljetnih plodova, a kada im se doda kremasta burrata, dobije se genijalna salata koja odiše ljetnom svježinom. Uz dodatak svježeg začinskog bilja i slatko-kiselog preljeva, ova niskokalorična salata bogata je karotenoidima koji štite kožu od štetnih UV zraka, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomažu u održavanju jakih kostiju.

I još jedna pogodnost ovog ljetnog zalogaja: priprema traje niti 15 minuta!

tikvice, burrata | Author: Instagram @nightkitchenberlin Ljetna salata s tikvicama i burratom foto: Instagram @nightkitchenberlin

Potraži veće tikvice - neka budu oko 250 grama svaka, ali opet nije dobro niti da budu prevelike jer velike tikvice veće imaju velike sjemenke i gorkaste su.

Svježi začini kao što su bosiljak, kopar, korijander, estragon, peršin, vlasac ili metvica također će te oduševiti u ovoj salati, kao i zamjena buratte mini okruglicama svježe mozzarelle.

Ne gasi ekran dok kuham

Salata s tikvicama i burratom
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Med 2 žličica
  • Senf 2 žličica
  • Češnjak 0,25 žličica
  • Sol 0,25 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,12 žličica
  • Tikvice 3 kom
  • Svježi bosiljak 2 žlica
  • Kopar 1 žlica
  • Burrata 125 g
Postupak
  1. Sve sastojke za dresing muti zajedno u zdjelici dok se ulje i limunov sok ne spoje. Ako preljev pripremaš unaprijed, jednostavno stavi sastojke u staklenku s poklopcem i protresi dok se ne spoje. Preljev možeš čuvati u staklenci dok ne bude spreman za upotrebu.


  2. Dugi, tanki trakovi tikvica daju ovoj salati privlačan izgled. Dobro je koristiti mandolinu za ovakve recepte jer brzo reže, ali i obična gulilica za povrće će poslužiti.

    Prekini guljenje kad dođeš do sjemenki jer su gorke i otežavaju rezanje. Nastavi guliti s druge strane tikvice.


    Tikvice



  3. Preljev dodaj u dva dijela. Najprije pomiješaj trakice tikvica sa 2 žlice preljeva kako bi tikvice bile ravnomjerno premazane.

    Nakon što složiš salatu na tanjur, prelij je preostalim preljevom. Ovo je najbolji način da maksimaliziraš okus bez previše preljeva odjednom.


  4. Burrata je vrlo mekana u sredini, pa je najbolje sir trgati rukama umjesto rezanja nožem kako ne bi izgubio kremastu sredinu. Komadići mogu izgledati nejednako, ali to je u redu!

    Rasporedi ih po salati i uživaj u kombinaciji kremastog sira s trakicama tikvica i svježim koprom.


    burrata



Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

183 kcal

9 %

MASTI

15,00 g

20 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

8,00 g

2 %

PROTEINI

8,00 g

16 %

Isprobaj i ove ljetne salate!

Salata s kozicama Možda vas zanima... Bolje ne može: Sočna ljetna salata s kozicama Recepti salata od tjestenine Možda vas zanima... Hladna salata s tjesteninom idealan je ljetni ručak Recepti salata, piletina Možda vas zanima... BAŠ ZA LJETO Brza hladna salata od piletine i povrća Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.