Špajza 24. rujna 2024.

Kako redovito konzumiranje maslina utječe na zdravlje

masline
Masline
foto: Kier In Sight Archives/Unsplash
Iako su male, masline su prava nutritivna bomba! Osim prepoznatljivog okusa, ovaj slani zalogaj skriva u sebi više zdravstvenih dobrobiti nego što bismo mogli pretpostaviti

Od povoljnog utjecaja na zdravlje srca do poboljšanja probave, masline su bogate hranjivim i ljekovitim tvarima koje mogu znatno poboljšati zdravlje.

No s obzirom na to da konzervirane masline sadrže i dosta soli, pitamo se - je li sigurno jesti ih svakodnevno? Istraži s nama što se događa u organizmu kada masline postanu dio tvoje svakodnevne prehrane.

Možda vas zanima... Brze ideje za pripremu jela s maslinama Špajza

Zdravstvene prednosti maslina

Masline su, možemo slobodno reći, osnova mediteranske prehrane, a bogate su zdravim mastima, vlaknima te vitaminima i mineralima. Kako većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana u prehranu, masline su jednostavan način povećanja unosa ovog važnog nutrijenta koji je ključan za zdravu probavu.

Uz to, sadrže vitamin E, snažan antioksidans koji može nedostajati u prehrani s malo masnoća ili nedovoljno voća, povrća, orašastih plodova ili sjemenki.

masline | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Masline foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Podupiru zdravlje srca

Masline su bogate jednostruko nezasićenim masnoćama koje mogu smanjiti rizik od bolesti srca. Te masti pomažu u snižavanju štetnog LDL kolesterola, koji može začepiti arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Redovito konzumiranje maslina, dakle, pomaže u održavanju srca zdravim i funkcionalnim.

maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje? Špajza

Bogatstvo antioksidansa

Masline, kao i maslinovo ulje, sadrže snažne antioksidanse - polifenole. Istraživanja su pokazala kako ovi antioksidansi mogu zaštititi od bolesti srca, raka, pa čak i pomoći u očuvanju bistrine uma kako starimo.

masline | Author: The HK Photo Company/Unsplash Radovita konzumacija maslina dobra je za zdravlje srca foto: The HK Photo Company/Unsplash

Poboljšavaju zdravlje crijeva

Masline su izvrstan izvor vlakana koja ne samo da osiguravaju redovitost probave, već i jačaju zdravlje crijeva. Vlakna iz maslina hrane korisne bakterije u crijevima, pomažući im da se razvijaju i čine probavni sustav zdravijim.

A zdraviji crijevni mikrobiom povezan je s manjim rizikom od depresije (da, istina je!), održavanjem zdrave tjelesne težine i zaštitom od bolesti srca i raka.

masline Možda vas zanima... Mariniraj masline i dobit ćeš genijalno predjelo! Recepti Je li sigurno držati maslinovo ulje u plastičnim bocama? Možda vas zanima... Je li sigurno držati maslinovo ulje u plastičnim bocama? Špajza

Nutritivna vrijednost maslina

Postoje različite vrste maslina, ali u prosjeku, 100 grama zelenih maslina (oko 25 komada) ima 145 kalorija. Masline su izvrstan izvor vitamina E i također sadrže minerale poput kalcija i bakra.

Međutim, zbog visokog sadržaja natrija, preporučuje se paziti na veličinu porcija. Primjerice, 100 grama maslina osigurava čak 68% preporučenog dnevnog unosa natrija.

 | Author: thinkstock Masline su izvrstan izvor vitamina E foto: thinkstock

Jesu li sigurne za svakoga?

Općenito, masline su sigurne za većinu ljudi. Ipak, osobe koje paze na unos soli ili imaju visok krvni tlak trebale bi biti opreznije. U tom slučaju, preporučuje se ispiranje maslina vodom prije konzumiranja kako bi se smanjio sadržaj natrija. Također, alergije na masline su vrlo rijetke, što ih čini sigurnim zalogajem za većinu ljudi.

Nasjeckane masline sjajan su dodatak salati jer joj daju slani, pikantni okus i nutritivne vrijednosti. Kušaj nasjeckane masline u kombinaciji sa slanutkom i fetom za osvježavajući obrok.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.