Od povoljnog utjecaja na zdravlje srca do poboljšanja probave, masline su bogate hranjivim i ljekovitim tvarima koje mogu znatno poboljšati zdravlje.
No s obzirom na to da konzervirane masline sadrže i dosta soli, pitamo se - je li sigurno jesti ih svakodnevno? Istraži s nama što se događa u organizmu kada masline postanu dio tvoje svakodnevne prehrane.
Zdravstvene prednosti maslina
Masline su, možemo slobodno reći, osnova mediteranske prehrane, a bogate su zdravim mastima, vlaknima te vitaminima i mineralima. Kako većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana u prehranu, masline su jednostavan način povećanja unosa ovog važnog nutrijenta koji je ključan za zdravu probavu.
Uz to, sadrže vitamin E, snažan antioksidans koji može nedostajati u prehrani s malo masnoća ili nedovoljno voća, povrća, orašastih plodova ili sjemenki.
Podupiru zdravlje srca
Masline su bogate jednostruko nezasićenim masnoćama koje mogu smanjiti rizik od bolesti srca. Te masti pomažu u snižavanju štetnog LDL kolesterola, koji može začepiti arterije i dovesti do srčanog ili moždanog udara.
Redovito konzumiranje maslina, dakle, pomaže u održavanju srca zdravim i funkcionalnim.
Bogatstvo antioksidansa
Masline, kao i maslinovo ulje, sadrže snažne antioksidanse - polifenole. Istraživanja su pokazala kako ovi antioksidansi mogu zaštititi od bolesti srca, raka, pa čak i pomoći u očuvanju bistrine uma kako starimo.
Poboljšavaju zdravlje crijeva
Masline su izvrstan izvor vlakana koja ne samo da osiguravaju redovitost probave, već i jačaju zdravlje crijeva. Vlakna iz maslina hrane korisne bakterije u crijevima, pomažući im da se razvijaju i čine probavni sustav zdravijim.
A zdraviji crijevni mikrobiom povezan je s manjim rizikom od depresije (da, istina je!), održavanjem zdrave tjelesne težine i zaštitom od bolesti srca i raka.
Nutritivna vrijednost maslina
Postoje različite vrste maslina, ali u prosjeku, 100 grama zelenih maslina (oko 25 komada) ima 145 kalorija. Masline su izvrstan izvor vitamina E i također sadrže minerale poput kalcija i bakra.
Međutim, zbog visokog sadržaja natrija, preporučuje se paziti na veličinu porcija. Primjerice, 100 grama maslina osigurava čak 68% preporučenog dnevnog unosa natrija.
Jesu li sigurne za svakoga?
Općenito, masline su sigurne za većinu ljudi. Ipak, osobe koje paze na unos soli ili imaju visok krvni tlak trebale bi biti opreznije. U tom slučaju, preporučuje se ispiranje maslina vodom prije konzumiranja kako bi se smanjio sadržaj natrija. Također, alergije na masline su vrlo rijetke, što ih čini sigurnim zalogajem za većinu ljudi.
Nasjeckane masline sjajan su dodatak salati jer joj daju slani, pikantni okus i nutritivne vrijednosti. Kušaj nasjeckane masline u kombinaciji sa slanutkom i fetom za osvježavajući obrok.