Špajza 06. lipnja 2022.

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

maslinovo ulje
Najkvalitetnije maslinovo ulje uvijek ima oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje? foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako je maslinovo ulje vrlo tražena roba na tržištu često se pojavljuju razni 'lažnjaci', pa smo stoga odlučili otkriti ti kako znati koje je maslinovo ulje autentično, kvalitetno i kako odabrati ono najbolje.

Brojne su studije potvrdile blagotvorno djelovanje maslinovog ulja na naše zdravlje; od protuupalnog i antioksidativnog, do zaštitne uloge u prevenciji različitih kroničnih bolesti. No, isto tako gotovo svakodnevno smo bombardirani naslovima o prevarama potrošača. Kako to izbjeći saznaj u tekstu.

Zašto je važno dobro čitati oznake?

Za početak, najkvalitetnije maslinovo ulje uvijek ima oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ona zapravo označava da je to ulje dobiveno izravnim prešanjem zdravih plodova masline, a prema pravilima sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja.

Uz to, da bi ulje dobilo oznaku 'ekstra djevičansko ulje' mora proći i brojne senzorske analize i kemijska svojstva kao što su peroksidni broj i stupanj oksidacije. Takvo ulje je sigurno kvalitetno i sadrži maksimalno očuvane blagotvorne sastojke. Nažalost, neki proizvođači stavljaju oznaku 'ekstra djevičansko ulje' a da proizvod nije prošao strogu kontrolu.

 | Author: thinkstock Da bi ulje dobilo oznaku 'ekstra djevičansko ulje' mora proći i brojne senzorske analize i kemijska svojstva peroksidni broj i stupanj oksidacije. foto: thinkstock

Cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Sigurno si puno puta stala ispred police s raznolikom ponudom maslinovih ulja i nisi znala koje odabrati? Cijena ekstra djevičanskog ulja zapravo je jedan od glavnih pokazatelja radi li se o autentičnom proizvodu, premda, nažalost, ni ona ponekad nije istinita. Naime, nemoguće je da pravo kvalitetno maslinovo ulje stoji 20 ili 40 kn – kao što to ponekad nude na akcijama u trgovinama. 

Ako znaš da je za 1 litru maslinovog ulja potrebno minimalno 7 do 8 kg maslina, a potom treba platiti i preradu i kvalitetno skladištenje, možemo zajedno zaključiti kako pravo maslinovo ulje ne može stajati ispod 80 kn za litru (ovdje ne računamo, nažalost, veliku inflaciju cijena kojoj smo svjedoci zadnjih nekoliko mjeseci). Ok, ponekad nažalost ni cijena od 100 kn ne mora garantirati autentičnost maslinovog ulja, no – kako upozoravaju domaći proizvođači ulja – onima koji 'muljaju' s uljem cilj je što prije ga prodati pa onda ni njegova cijena nije visoka.

Gdje kušati pravo maslinovo domaće ulje?

Hrvatska je među proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu, a dokaz su brojna priznanja i medalje sa svjetskih natjecanja. E pa sad, ne iskoristiti mogućnost da kušaš takvo ulje na brojnim OPG-ovima koja ih proizvode – stvarno je grijeh! 
Ono što će ti otkriti proizvođači maslinova ulja jest kako ga prepoznati po okusu i mirisu, a nakon što ga i kušaš nema šanse da ti drugi put netko podvali lažno maslinovo ulje.

Naime, kvalitetno maslinovo ulje ima okus i miris po plodu masline. Uz to, njegov pomalo opor okus otkrit će i arome svježe pokošene trave i lišća, a ovisno o sorti masline možeš osjetiti i okuse rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija!

Maslinovo ulje | Author: Thinkstock Hrvatska je među proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu foto: Thinkstock

Je li pravo maslinovo ulje gorko i pikantno?

Ono što ulje čini zdravim zapravo su polifenoli i antioksidansi, a baš oni daju ulju laganu gorčinu i pikantnost, što ponekad natjera kušače na kašalj. Zato, kada kušaš maslinovo ulje zadrži gutljaj kratko u ustima i rasprši ga po čitavoj usnoj šupljini. Osjetiš li ugodnu gorčinu i peckanje u grlu znat ćeš da je to ulje doista kvalitetno! Osjetiš li neke druge jake okuse i mirise, poput užeglosti, voska, octa i vina definitivno zaboravi na to ulje jer nije kvalitetno.

Na koncu, obrati pažnju i na neke druge pokazatelje: izbjegavaj sva 'maslinova ulja' u svijetlim bocama – jer je svjetlost neprijatelj kvalitete ulja. Zato biraj samo ona pakirana u tamnim neprozirnim staklenim bocama. Isto tako, i svjetlost je neprijatelj ulja pa ga čuvaj na tamnom i hladnom mjestu. Kvaliteta maslinova ulja ne pada, ali i ne raste s godinama – stoga ga koristi kad god stigneš i s čime god stigneš!

Možda vas zanima... Maslinovo ulje traje puno kraće nego sto si mislila! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.